reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2023

Cześć 😊 Też m krew Rh- i zrobili mi dodatkowe badania krwi, żeby określić krew dziecka i też ma Rh- więc nie będzie już potrza anti-D. Miałam już jedna dawkę podaną, bo miałam krwawienia a jeszcze nie było wyników dziecka.
Też sama prosiłam o toksoplazmozę i dzisiaj dostałam wyniki, że wszystko ok - lekarz też powiedział, że nie ma sensu powtarzać w drugim i trzecim trymestrze, bo to jest niebezpieczne tylko w pierwszym. Nie wiem na ile to prawda a na ile już chciał, żebym odpuściła temat. Ty będziesz miała powtarzaną? Też na każdej wizycie mocz. Miałam dzisiaj USG - jestem 17+3 i mam wrócić na połówkowe za 4 tygodnie. Główka dziecka wyszła wielkości przy górnej granicy, czy ktoś tak miał też? Zaczęłam o tym czytać to wyskoczyły mi jakieś straszne rzeczy 🙈
a ja też przeszłam plamienia we wczesnej ciąży…i nie dostałam zastrzyku, bo wtedy nic nie wiedziałam. Oby to nic nie zaszkodziło…

reklama
ja w poniedziałek miałam połówkowe (20+3 wg OM, wg usg 20+6) mi wyszła zdecydowanie za mała…i dziecko w 22 centylu. Też się naczytałam i się boję 🙈 w 20+6 waży 350g, HC 171 mm…
Toksoplazmozy mi nie powtórzą, ale nie mówili dlaczego. Ale może sama poproszę…
Jak czegoś się dowiem, bo spytam, o tych dziwnych wymiarach głowy to dam Ci znać. Bo idę na powtarzane połówkowe 7 listopada i dopytam, nie daje mi to spokoju.
Oj tak, rewelacje z internetu potrafią wystraszyć. Z jednej strony o tym wiem, a z drugiej i tak zawsze wyszukuję. Staram się wchodzić tylko ma storny takie jak mamaginekolog bo ona zawsze daje linii do publikacji naukowych, na podstawie których pisze artykuły.

a ja też przeszłam plamienia we wczesnej ciąży…i nie dostałam zastrzyku, bo wtedy nic nie wiedziałam. Oby to nic nie zaszkodziło…
Wg pielęgniarki w szpitalu, w pierwszym trymestrze nie jest konieczny zastrzyk nawet przy plamieniach. Ja pierwsze krwawienia miałam w pierwszym, przepisali mi progesteron i ustały. W drugim powiedzieli, że mogę przesłać już brać i znowu zaczęły się krwawienia i wtedy już dostałam zastrzyk.
Znaleziono u Ciebie przyczynę? U mnie krwiak podkosmowkowy.

Oj tak, rewelacje z internetu potrafią wystraszyć. Z jednej strony o tym wiem, a z drugiej i tak zawsze wyszukuję. Staram się wchodzić tylko ma storny takie jak mamaginekolog bo ona zawsze daje linii do publikacji naukowych, na podstawie których pisze artykuły.

Wg pielęgniarki w szpitalu, w pierwszym trymestrze nie jest konieczny zastrzyk nawet przy plamieniach. Ja pierwsze krwawienia miałam w pierwszym, przepisali mi progesteron i ustały. W drugim powiedzieli, że mogę przesłać już brać i znowu zaczęły się krwawienia i wtedy już dostałam zastrzyk.
Znaleziono u Ciebie przyczynę? U mnie krwiak podkosmowkowy.
U mnie to najprawdopodobniej nadżerka. Zdarzyło się na szczęście tylko raz.
Dziękuję, że mówisz o tym, że w pierwszym trymestrze nie potrzeba zastrzyku - właśnie zastanawiałam się po tym, jak położna mówiła o tych krwawieniach 🤔

A macie czasami takie krótkie i lekkie ukłucie tak jakby w pochwie?
pierwszy raz zdarzyło mi się to kilka dni temu i to w środku nocy - podobno to normalne i po angielsku to się nazywa lightning crotch czyli uczucie jakby błyskawica w kroczu 🙄 w jednym artykule opisali to jakby ktoś cie paralizatorem w pochwe potraktował. Na szczęście to trwa tylko kilka sekund.

Ostatnia edycja:
pierwszy raz zdarzyło mi się to kilka dni temu i to w środku nocy - podobno to normalne i po angielsku to się nazywa lighting crotch czyli uczucie jakby błyskawica w kroczu 🙄 w jednym artykule opisali to jakby ktoś cie paralizatorem w pochwe potraktował. Na szczęście to trwa tylko kilka sekund.
Uf oczywiście już miałam tysiąc myśli ... Są rzadko i nie bolą ale są...

Dobrze, że Was mam 🙂

Ostatnia edycja:
reklama
Nadia piękne imię 🙂 mam Nadię córkę 😉
[/QUOTE]
U nas chyba będzie Jurek 🙂

Dziewczyny, czy korzystałyscie z wizyt u położonej w ramach NFZ, tych które przysługują po 21 TC? Dobrze jest chodzić na takie wizyty? Robią coś więcej niż mierzenie ciśnienia?

Do góry