reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2023

A jakie smarowidła polecacie dziewczyny?
Myślę że to nie tyle o specyfik chodzi, a o geny. Ja używałam najtańszą oliwkę bambino i nie zrobił mi się żaden rozstęp. Moja mama nie stosowała nic (bo nic w sklepach nie było) i też nie ma rozstępów. Wiadomo, dobrze czymś smarować, żeby poprawić ukrwienie skóry itd, ale jak ktoś ma skłonności do rozstępów to i tak pewnie się jakieś pojawią. Ja się bardziej obawiam że mi jeszcze bardziej skóra obwiśnie, bo wokół pępka mam pełno zmarszczek, które niestety wygładziły się tylko w niewielkim stopniu. A jak się pochylam to już w ogóle tragedia, jsk u 90 lerniej staruszki. No ale brzuch to miałam gigantyczny... Taki 3 tyg przed porodem:

Załączniki

• FB_IMG_1658244628893.jpg
    FB_IMG_1658244628893.jpg
    38,2 KB · Wyświetleń: 88
reklama
Myślę że to nie tyle o specyfik chodzi, a o geny. Ja używałam najtańszą oliwkę bambino i nie zrobił mi się żaden rozstęp. Moja mama nie stosowała nic (bo nic w sklepach nie było) i też nie ma rozstępów. Wiadomo, dobrze czymś smarować, żeby poprawić ukrwienie skóry itd, ale jak ktoś ma skłonności do rozstępów to i tak pewnie się jakieś pojawią. Ja się bardziej obawiam że mi jeszcze bardziej skóra obwiśnie, bo wokół pępka mam pełno zmarszczek, które niestety wygładziły się tylko w niewielkim stopniu. A jak się pochylam to już w ogóle tragedia, jsk u 90 lerniej staruszki. No ale brzuch to miałam gigantyczny... Taki 3 tyg przed porodem:
Faktycznie ogromny :O

A stosowała któraś z was po prostu oliwkę do ciała? Ja w zimie tylko tak robię bo mi jest zazwyczaj zimno i muszę się jak najszybciej nasmarować i wskoczyć w piżamę 😂
Ja akurat muszę się czymś smarować no mam problemy skórne. A zimą skóra mi pęka i się rozchodzi to już w ogóle ... Kiedyś strasznie lubiłam j<&j w żelu ale wycofali je. Podpasowala mi mamas babydream. z rosmana ;)

Dziewczyny nie nadrobię, ale powiecie mi na jakim etapie byłyście u lekarza i co było widać? Ja byłam tydzień po spodziewanym terminie miesiączki, 5+3 wg om. Na USG pęcherzyk pusty 10.8 mm odpowiadajcy 5+1. Niemożliwe, żeby przesunęła mi sie owulacja bo współżycie było 17.06 a później nie było nic. Dodam, że moja beta początkowo rosła 27% w ciągu 48 godzin. Później nabrała tempa i wzrastała ok 90-110%. Więc martwię sie. Lekarz mówił, że trochę mały ten pęcherzyk jak na tydzień ciąży. Kolejna wizyta 27.07. Ostatnia wizyta 13.07. Beta wtedy wynosiła 15 tys a na USG tylko pusty pęcherzyk. Co myślicie? To moja trzecia ciąża, wcześniej na tym etapie był już zarodek.
Niestety nie poradzisz, musisz czekać. Ja przy becie w dwóch ciążach miałam pęcherzyk ciążowy ale bez zarodka.Dopiero tydzień później zarodek z serduszkiem. Ja teraz byłam przy becie ponad 3 tys i było widać tylko malutki pęcherzyk. Ale jakość sprzętu lekarza jest raczej komunistyczna🙈

W kwestii specyfików to ja smarowałam się Elancylem, a jak mi się skończył tym Babydream z rossmana za 1 gr 😉 Po ciąży nie mam żadnych rozstępów, jedyne które mam na ciele, miałam już wcześniej. Teraz też ciekawi mnie, jak będzie z blizną po laparo przy pępku. Jak dziewczyny czegoś się dowiecie ciekawego dajcie znać.

Dziewczyny nie nadrobię, ale powiecie mi na jakim etapie byłyście u lekarza i co było widać? Ja byłam tydzień po spodziewanym terminie miesiączki, 5+3 wg om. Na USG pęcherzyk pusty 10.8 mm odpowiadajcy 5+1. Niemożliwe, żeby przesunęła mi sie owulacja bo współżycie było 17.06 a później nie było nic. Dodam, że moja beta początkowo rosła 27% w ciągu 48 godzin. Później nabrała tempa i wzrastała ok 90-110%. Więc martwię sie. Lekarz mówił, że trochę mały ten pęcherzyk jak na tydzień ciąży. Kolejna wizyta 27.07. Ostatnia wizyta 13.07. Beta wtedy wynosiła 15 tys a na USG tylko pusty pęcherzyk. Co myślicie? To moja trzecia ciąża, wcześniej na tym etapie był już zarodek.
U mnie zarodek widoczny w 5+6. Może poszłaś akurat w takim pechowym terminie i np. za dzień, dwa byłoby już coś widać.

Cześć dziewczyny,
Czytam wasze wpisy ale odzywam się sporadycznie, bo nie mam zbytnio czasu. Praca + remont w mieszkaniu. Wiec caly dzien na nogach

Gratulacje dla wszystkich dziewczyn juz po wizytach:*
Ja obecnie według OM 6+4. Ja się czuje dobrze, mam wrażliwe tylko sutki, czasami mnie mdli nad ranem albo wieczorem, ale nie wymiotuje. Oby tak dalej :D
U mnie w Toruniu do lekarza zapisały mnie w ramach Nfz na pierwszą wizytę w tygodniu 9+4, uważam, że to stanowczo za późno, ale one uważają inaczej.
Zapisałam się też prywatnie idę w poniedziałek, jednorazowo żeby zobaczyc czy faktycznie jest się z czego cieszyć i tak czytając wasze wpisy czy powinnam tez poprosić zeby założyła mi kartę ciazy w razie co ?
Mam jeszcze pytanie co do opalania, ja jestem dzieckiem słońca :D uwielbiam się opalac, potrafię przesiedzieć caly dzien na plaży,
Od poniedziałku zaczynam urlop, jak to wygląda w ciąży ? Mozna sie opalać, czy nie można ? Macie pewnie większe doświadczenie :)
* to będzie moje pierwsze dziecko, o ile znowu nie dojdzie do poronienia...
Ja słyszałam ze można sie opalać, tylko bezpiecznie jest okrywać głowę. Podobno kobiety mylnie do tego podchodza i zakrywaja brzuch, a najwazniejsza jest wlasnie łepetynka ;)
Hej :) Czy wy też macie zawirowania ze smakiem i węchem? Mnie co chwila coś śmierdzi, jest to bardzo intensywne i bardzo denerwujące. A do tego mam czasami na coś bardzo ochotę, a po chwili nie mogę na to patrzeć. Raz nawet w trakcie obiadu zdarzyło mi się, że zjadłam ok 3/4 talerza i nagle, mimo, że nie byłam jeszcze do końca najedzona, stwierdziłam, że nie przełknę ani kęsa więcej tego paskudztwa, które jeszcze chwilę wcześniej mi smakowało. Ostatnio nawet czekolada mi zajeżdżała ogórkami małosolnymi, o które niedawno wybłagałam mamę, a teraz najchętniej wyrzuciłabym je do kosza, bo przy każdym otwarciu lodówki je czuje i musze wstrzymywać oddech, żeby nie zwymiotować.
W poprzednich ciążach nie miałam takich atrakcji... pewnie to normalne, ale nieco denerwujące..... Też tak macie?
O tak, ja mam straszne zmiany, i z zapachami i smakiem. W calym domu smierdzi mi kuwetą kota, mimo tego że jest w niej czysto. A jak otwieram lodówkę, to zbiera mnie na wymioty. Nie ma bata, ze zrobie obiad z surowego mięsa.. W ogole nie moge sie zmusic do gotowania, a ogolnie bardzo to lubię 🤷‍♀️ mam nadzieje, ze gora 4 tygodnie i wszystko wroci do normy.
A jakie smarowidła polecacie dziewczyny?
Ja tez najwięcej dobrego slyszalam o mustelli, więc ja używam :)

reklama
Do góry