reklama
Na kiedy masz termin? Ja mam na 25 marca Co do płci to mi robili NIFTY w 10 tygodniu i dowiedziałam się ze będzie dziewczynka Lekarka która robiła badanie powiedziała, ze jeśli nie chce znać płci to mogą tak zaznaczyć w karcie i nie będę wiedziała, ale ja chciałam wiedzieć jak najwcześniej się da. 25 października mam usg połówkowe i zobaczymy czy się potwierdzi.Cześć dziewczyny ❤ Czy któraś z was już wie, jaką płeć ma Wasz maluszek? A może w ogóle nie chcecie wiedzieć, aż do porodu? Przyznam szczerze, że ja już baaardzo, ale to bardzo chciałabym wiedzieć, a jestem dopiero w 14 tygodniu, więc muszę sobie jeszcze trochę poczekać To będzie koje 4 dziecko i jeszcze nigdy się tak nie niecierpliwiłam Koniecznie już bym chciała zacząć kompletować wyprawkę, tak mnie kuszą te piękne małe ubranka, kocyki ... a tu lipa, nie wiem, czy potrzebuję dla dziewczynki, czy dla chłopca
Ja w 12 tygodniu na prenatalnych dowiedziałam się że na 80%chlopiec , w sumie zawsze mniej więcej 12-13tydzien dowiadywałam sie.. teraz zobaczę czy sie potwierdzi na połówkowych .
Nifty nie robiłam bo po USG i pappa wyszło niskie ryzyka.
Ja mieszkam w USA i tutaj NIFTY zaliczają do badań podstawowych. U mnie tez nie było wskazań, ale nie zaszkodzi zrobićJa w 12 tygodniu na prenatalnych dowiedziałam się że na 80%chlopiec , w sumie zawsze mniej więcej 12-13tydzien dowiadywałam sie.. teraz zobaczę czy sie potwierdzi na połówkowych .
Nie no jasne jeśli tak się ma sprawa. Ja gdyby wyszło coś nie tak z USG i pappy ( a było takie prawdopodobieństwo bo mam 37 lat) to nifty też bym zrobiła . A masz to badanie płatne tak jak u nas? W ogóle ciekawa jestem jak w stanach wygląda opieka nad kobietą w ciąży, okołoporodowa, położna i później urlop macierzyński ? Jak to u was wygląda?Ja mieszkam w USA i tutaj NIFTY zaliczają do badań podstawowych. U mnie tez nie było wskazań, ale nie zaszkodzi zrobić
To niewiem bo ja tez mieszkam w niemczech i USG mam na kazdej wizycie a jestem w 16 tygPodziel się koniecznie nowiną, jeśli będziesz wiedziała Ja niestety wizytę mam dopiero 20 października i w sumie wcześniej pewnie bym się i tak nie dowiedziała, bo to dopiero 13+3 (więc podczas wizyty będę w 17 tygodniu) , ale obawiam się, że nie będę miała wtedy USG. Jestem w Niemczech i tutaj niestety przysługują tylko 3 USG na całą ciążę, jedno już miałam, a drugie ma być wykonane dopiero od 18 tygodnia Więc się nie łapie jeszcze na kolejnej wizycie. Zastanawiam się, czy sobie nie opłacić po prostu dodatkowego, bo kolejnych kilku tygodni chyba nie wytrzymam Ale jak się dzidziuś nie ustawi dobrze i nadal się nie dowiem, to będę na prawdę zła
Wszystko zależy od tego jakie masz ubezpieczenie. Jeśli masz państwowe (takie jak ja) to nie płacisz nic, ale jeśli masz ubezpieczenie z pracy lub wykupione prywatnie to musisz coś dopłacić a ile to już właśnie zależy od firmy ubezpieczeniowej. Puki co nie mogę narzekać na opiekę w ciąży bo robią właśnie dużo badań i pilnują wszystkiego. Mój pierwszy syn tez się tutaj urodził i opieka w szpitalu podczas porodu i po była bardzo dobra. Nie ma tutaj czegoś takiego ze położna przychodzi po porodzie do domu, ty jedynie chodzisz na wizyty. A jeśli chodzi o macierzyński to tutaj jest gorzej bo jest tylko trzy lub cztery miesiące i to tez zależy od pracy bo często nie masz go wcale.Nie no jasne jeśli tak się ma sprawa. Ja gdyby wyszło coś nie tak z USG i pappy ( a było takie prawdopodobieństwo bo mam 37 lat) to nifty też bym zrobiła . A masz to badanie płatne tak jak u nas? W ogóle ciekawa jestem jak w stanach wygląda opieka nad kobietą w ciąży, okołoporodowa, położna i później urlop macierzyński ? Jak to u was wygląda?
Dodik dzięki, sorry że tak dopytuje ale zawsze mnie ciekawiło jak mają kobiety w ciąży w innych krajach. Mam znajomą w UK i strasznie narzekała bo tam ciąża jest dopiero od 12 tygodnia, wcześniej o badania czy betę bardzo ciężko ( a wiadomo na początku kobieta zawsze chce wiedzieć czy ok)
I co ty normalnie po 4 miesiącach do pracy? Chociaż unas macierzyński był 6 miesięcy a potem dziecko do żłobka a baba do pracy ...
I co ty normalnie po 4 miesiącach do pracy? Chociaż unas macierzyński był 6 miesięcy a potem dziecko do żłobka a baba do pracy ...
agabaj92
Fanka BB :)
A ja dzisiaj byłam na wizycie u położnej, dodatkowo były zajęcia z fizjo i omawiała położna pielęgnację noworodzia. I chociaż dla mnie to już praktycznie temat znany, to fajnie było posłuchać innej opini innej położnej. Na następną jak już to pojadę z synem, bo za dużo wizyt mam w tym miesiącu wyjdą 2 u mojego gina i jeszcze prenatalne więc teściowa sporo zostanie mi w tym miesiącu z małym. A na takie wizyty z położną mogę go zabrać, więc pojedzie ze mną. Niby większość już wiem, ale fajnie posłuchać innej położnej i jej zdania na dany temat.
reklama
Słyszałam wiele opinii o UK i tam podobno ciąże traktują dosyć surowo chociaż jedna znajoma wolała rodzic waśnie tam bo jak mówi było to bardziej naturalne doświadczenie a w USA od razu się pytają czy chcesz znieczulenie (dla mnie super). Na szczęście mam ten komfort, ze nie musze wracać od razu do pracy i mogę być z dzieckiem jak długo chce. Nie wyobrażam sobie tak wcześnie jej zostawićDodik dzięki, sorry że tak dopytuje ale zawsze mnie ciekawiło jak mają kobiety w ciąży w innych krajach. Mam znajomą w UK i strasznie narzekała bo tam ciąża jest dopiero od 12 tygodnia, wcześniej o badania czy betę bardzo ciężko ( a wiadomo na początku kobieta zawsze chce wiedzieć czy ok)