Hej. Jak się czujesz?
Ja w czwartek idę do swojego gina, a 21.01 mam prenatalne. Mi lekarz powiedział: "zobaczymy ile da Pani radę"
Pierwszą, najważniejszą rzeczą jest zgłoszenie narodzin do Urzędu Stanu Cywilnego, czyli wydanie aktu urodzenia i nadanie numeru PESEL. Dopiero jak dziecko ma PESEL, można załatwić inne rzeczy
Teraz można to zrobić przez Internet za pomocą Profilu Zaufanego, bez wychodzenia z domu. Jak wpiszesz w google: "ePUAP zgłoś narodziny dziecka", to znajdziesz instrukcję co i jak
Na zgłoszenie dziecka USC jest określony termin 21 dni. Więc warto to zrobić w pierwszej kolejności
Drugą rzeczą jest zgloszenie dziecka do ZUSU. Trzeba wypełnić druczek. Na to też jest jakiś termin, wiec warto podpytać pracodawcę. Jesli Ty nie pracujesz, to mąż zgłasza przez swój zakład pracy. Ogólnie to się robi przez pracodawcę.
Kolejną sprawą jest zgłoszenie dziecka do przychodni. Ale to już na spokojnie. Wybierz przychodnię i pediatrę jeszcze przed porodem. A po porodzie trzeba tam podejść albo wysłać tatuśka i wypełnić deklarację
Reszta może poczekać
Ps. Aha i jeszcze jedno mi przychodzi do głowy. Jeżeli mama i tata nie mają ślubu, to warto zrobić jeszcze przed porodem uznanie ojcostwa (też u USC), bo wtedy Tata sam załatwi wszystko bez problemu. Bez ojcostwa robią się troszkę schody....