reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2022

Dzięki za wsparcie. A powtarzałaś sama ta krzywa cukrowa dla pewności? Diabetyk zlecał jakieś dodatkowe badania ja mam wizytę u diabetologa dopiero 13grudnia.
Tylko krzywa raz i również miałam dwa podwyższone. Nie ppwtarza się krzywej bo jest to za duże obciążenie.:) teraz mam zlecenie badań przez diabetologa jakieś rozszerzone. Dostałam glukometr, kupuje chleb dla diabetyków z niskim indeksem glikemicznym. Najważniejsze pieczywo/makarony/ ziemniaki. I wiadomo słodkie napoje w odstawkę resztę możesz spokojnie w małych ilościach jeść owoce do 17:00 :)

reklama
Hi, czy ktoraś z was umawia sie na podanie immunoglobuliny w zwiazku z Rh(-)? Na ktory tydzien ciazy macie podanie?
ja jestem w 26 tyg i jeśli musiałabym przyjąć preparat to już bym miała podany teraz. Jednak teraz zmieniły się u mnie zasady i teraz badają grupę krwi dziecku i jeśli wychodzi krew matki to nie podają. W poprzednich ciążach tego nie było i dostawałam zapobiegawczo właśnie ok 24-26tyg ciąży. Musiałabym sprawdzić jutro w książeczce jeśli Ci zależy na dokładnej dacie kiedy przyjmowałam.

Poprawi się bo czytając wasze komentarze, poszłam sprawdzić w książeczce i faktycznie immunoglobuline podaje się między 28-30tc. Tak jak pisałam u mojego synka wyszło, że ma ujemną grupę krwi (jak ja) więc nie dostanę w tej ciąży

Poprawi się bo czytając wasze komentarze, poszłam sprawdzić w książeczce i faktycznie immunoglobuline podaje się między 28-30tc. Tak jak pisałam u mojego synka wyszło, że ma ujemną grupę krwi (jak ja) więc nie dostanę w tej ciąży
U mnie jest trochę inaczej bo tu podają zastrzyk nawet w trakcie pierwszej ciąży i jakieś 24h po porodzie. Mój syn ma taka sama grupę jak mój mąż wiec tym bardziej teraz tego pilnują i już dwa razy miałam badana krew na przeciwciała a w 28 tygodniu dostanę zastrzyk. Co kraj to obyczaj.

Witam, mieszka Pani w Polsce? Mi mówili że odczyn coombsa nue wykryje przeciwcial to dostanę około 28 - 30tydzien ciazy. Pierwszy porod miałam w holandii i bez problemu mi podali w trakcie ciazy i po. A tu nie zdziwie się ze faktycznie coś znowu się zmieniło.... Ostatnio Pani ginekolog nawet neoparin nie chciała mi ryczałt pisać tylko 100%platne.dosc że musiałam prywarnie wykonać badanie na trombofilia udać się prywatnie do hematologa który napisał że konieczne przyjmowanie neoparin i ryczałt to ostatnio Pani ginekolog że nie może mi wystawiać tylko 100%platne ale wkoncu wystawiła i stwierdzila że Pani hematolog za to będzie odpowiadać. Jak wy dziewczyny macie bierze ktoś neoparin może i wystawiają bez problemu?

Ja mam neoparin i luteine wystawiane z refundacja bez problemow. Nie place nic za te leki.
Ale też musiałas mieć potwierdzenie od hematologa? I badanie na trombofilia, ja wszystko wykonałam aby nie mieć problemów i donosic ta ciaze, bo bez tego badania nic pewnie by nie dalli. Nue kazali szukać przyczyny wszrsniejszego poronienia więc sama wykonałam a teraz ostatnio jyz mi nie chciała pisać ale trudno jak będę musiała płacić to będę ale chciałam się dowiedzieć jak inne dziewczyny mają. Wizyty u ginekologa mam z nfz

ja jestem w 26 tyg i jeśli musiałabym przyjąć preparat to już bym miała podany teraz. Jednak teraz zmieniły się u mnie zasady i teraz badają grupę krwi dziecku i jeśli wychodzi krew matki to nie podają. W poprzednich ciążach tego nie było i dostawałam zapobiegawczo właśnie ok 24-26tyg ciąży. Musiałabym sprawdzić jutro w książeczce jeśli Ci zależy na dokładnej dacie kiedy przyjmowałam.
A ja na odwrót. W 1 ciąży dostałam po porodzie, bo córka oczywiście plusa po mężu ma a zero po mnie :p a teraz mam dostać na następnej wizycie zastrzyk mimo to, to bd okolica 27 tyg

reklama
Cześć dziewczyny, małe pytanko mam 🙂 czy któraś z was na tym etapie ciąży zauważyła rozejście mięśnia prostego brzucha? Jeśli tak to jakie lub czy w ogóle wdrażacie działania profilaktyczne żeby się dalej nie rozchodził?

Do góry