A jak to się objawia??Cześć dziewczyny, małe pytanko mam czy któraś z was na tym etapie ciąży zauważyła rozejście mięśnia prostego brzucha? Jeśli tak to jakie lub czy w ogóle wdrażacie działania profilaktyczne żeby się dalej nie rozchodził?
reklama
Przy odchylaniu do tyłu na środku brzucha robi się wypukłość, jakby coś na kształt namiotu tipi. Najlepiej sprawdzić właśnie klęcząc z rękami wzdłuż ciała i odchylając się w tył. Nigdy nie miałam z tym mięśniem problemu, trochę się przerazilam że mi się rozszedł. Na pewno po porodzie od razu do fizjoterapeuty biegneA jak to się objawia??
Wrzuciłam sobie w google to hasło i wyskoczyło mi to pojęcie i co i jak z tym. Ja nie miałam z tym problemy w pierwszej ciąży, teraz też jak na razie nie ale widziałam u kuzynki. Wysportowana dziewczyna po porodzie brzuszek płaski ale właśnie taki z "dziurą" rozeszły się mięśnie i nie wróciły. I faktycznie ona wygląda jak na tych zdjęciach w galerii google.Przy odchylaniu do tyłu na środku brzucha robi się wypukłość, jakby coś na kształt namiotu tipi. Najlepiej sprawdzić właśnie klęcząc z rękami wzdłuż ciała i odchylając się w tył. Nigdy nie miałam z tym mięśniem problemu, trochę się przerazilam że mi się rozszedł. Na pewno po porodzie od razu do fizjoterapeuty biegne
teczowyrobaczek
Zaangażowana w BB
Dziewczyny a jak Wasze poziomy AFI? Mi zwykle wychodziło około 14 cm, a wczoraj gin wyliczył 18,5 cm i zaczynam się martwić, że dojdę do wielowodzia chociaż na zdjęciu wydaje mi się, że zaznaczył kieszonkę, gdzie było widoczne dziecko, a czytałam, że płyn do czarne obszary na USG. Sama już nie wiem, jakieś czarne myśli dziś mnie nachodzą. Moja Mała coraz większa, mamy 24+4 wg miesiączki, a wyszła waga 917 gram
No właśnie ja się strasznie martwię bo zawsze miałam dosyć ładny brzuch, dużo ćwiczyłam i mięśnie brzucha były bardzo silne a tu taki namiot mi dziś wyskoczył jak sprawdzałam to rozejście muszę się wybrać już za wczasu do fizjoterapeuty żeby coś na to zaradzić, po ciąży wolałabym wrócić do normalnego brzuchaWrzuciłam sobie w google to hasło i wyskoczyło mi to pojęcie i co i jak z tym. Ja nie miałam z tym problemy w pierwszej ciąży, teraz też jak na razie nie ale widziałam u kuzynki. Wysportowana dziewczyna po porodzie brzuszek płaski ale właśnie taki z "dziurą" rozeszły się mięśnie i nie wróciły. I faktycznie ona wygląda jak na tych zdjęciach w galerii google.
Muszę podpytać lekarki. Nie podaje mi nigdy danych, jedynie mówi że poziom wód jest idealny. Ja mam jutro 24+2 i dowiem się ile młody waży, strzelam że około 700. U Ciebie faktycznie spora dzidzia ja się martwię że mój za mały będzie, jutro się okażeDziewczyny a jak Wasze poziomy AFI? Mi zwykle wychodziło około 14 cm, a wczoraj gin wyliczył 18,5 cm i zaczynam się martwić, że dojdę do wielowodzia chociaż na zdjęciu wydaje mi się, że zaznaczył kieszonkę, gdzie było widoczne dziecko, a czytałam, że płyn do czarne obszary na USG. Sama już nie wiem, jakieś czarne myśli dziś mnie nachodzą. Moja Mała coraz większa, mamy 24+4 wg miesiączki, a wyszła waga 917 gram
Jestem w 22+3 i jeszcze nie miałam mierzonego tego parametru....Dziewczyny a jak Wasze poziomy AFI? Mi zwykle wychodziło około 14 cm, a wczoraj gin wyliczył 18,5 cm i zaczynam się martwić, że dojdę do wielowodzia chociaż na zdjęciu wydaje mi się, że zaznaczył kieszonkę, gdzie było widoczne dziecko, a czytałam, że płyn do czarne obszary na USG. Sama już nie wiem, jakieś czarne myśli dziś mnie nachodzą. Moja Mała coraz większa, mamy 24+4 wg miesiączki, a wyszła waga 917 gram
teczowyrobaczek
Zaangażowana w BB
To zapytaj ja uznałam, że za bardzo analizuje po każdej wizycie wszystko, oglądam zdjecia i szukam dziury w całymMuszę podpytać lekarki. Nie podaje mi nigdy danych, jedynie mówi że poziom wód jest idealny. Ja mam jutro 24+2 i dowiem się ile młody waży, strzelam że około 700. U Ciebie faktycznie spora dzidzia ja się martwię że mój za mały będzie, jutro się okaże
Dopytalam kuzynkę, która jest fizjoterapeutką odnośnie rozejścia mięśnia prostego i dowiedziałam się, że najlepiej potwierdzić na USG czy to na pewno rozejście mięśnia i jeśli tak to wizyta u fizjo już w 3 trymestrze i robią wtedy kinesiotaping. Są zdjęcia na google
teczowyrobaczek
Zaangażowana w BB
A i jeszcze kuzynka mówi, że trzeba się pilnować i wstając z łóżka najlepiej robić to z pozycji bocznej, a nie tak na wprostMuszę podpytać lekarki. Nie podaje mi nigdy danych, jedynie mówi że poziom wód jest idealny. Ja mam jutro 24+2 i dowiem się ile młody waży, strzelam że około 700. U Ciebie faktycznie spora dzidzia ja się martwię że mój za mały będzie, jutro się okaże
Hmm z tego co ja wiem to od 20 TC powinien być już mierzony poziom płynu owodniowegoJestem w 22+3 i jeszcze nie miałam mierzonego tego parametru....
reklama
Dokładnie tak się dorobiłam tego rozejścia - mimo powiększającego się brzucha cięgle podnoszę się przy użyciu mięśni brzucha właśnie myślę że chyba dam się poobklejacA i jeszcze kuzynka mówi, że trzeba się pilnować i wstając z łóżka najlepiej robić to z pozycji bocznej, a nie tak na wprost
Hmm z tego co ja wiem to od 20 TC powinien być już mierzony poziom płynu owodniowego
Muszę zapytać lekarki jaki poziom tych wód