reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2022

ja na razie jestem na metforminie i cukry mam dobre ale juz mam skierowanie na krzywa do zrobienia po tym jak odstawie encorton i mete
ale diete trzymam od ok 2 lat dosyc scislla ze wzgledu na IO
ale wolalbym nie odstawiac metforminy :(
Ja też z io i cały czas na lekach do 12 tyg, a właśnie mi cukier skoczył, gdzie zawsze cukier miałam dobry 😪

reklama
co do diety to jeszcze chce pocieszyc ze nawet slodkie mozna jesc ale pod warunkiem ze odpowiednie :)
ja np duzo ciast pieke ale na mace pelnoziarnistej i na erytrolu a nie na cukrze
no i czekolada gorzka jak najbardziej dozwolona
ale wiadomo nie cala tabliczka czy pol blachy tylko po kawalku :)

z tego co pamietam to ketony wychodza jak za malo weglowodanow jest .. na wieczor ich nie unikaj
Ketony w moczu wychodzi, jak się jest na czczo. Wieczorem się dobrze nie zjadło i jest się głodnym. Organizm zeżera się od środka i od tego ketony :D Typowe jak się trzyma "post" żeby rano być na czczo do badań krwi i przy okazji rano robi się mocz - wtedy ketony zawsze wyjdą podwyższone :)
Aktualizacja
Jutrzejsze wizyty 😍
9:00 @Ania20719
9:40 @Iskra87 6+0tc
9:40 @babydust 8+3tc
10:00 @Smerfetka94 5+6tc
10:15 @Gość1995 6+0tc
11:00 @stillgrey213 6+5tc
16:00 @Weroniika_x 4+4 tc
16:15 @Lili 088 6+0tc
16-17:00 @developerka 5+6 tc

Wszystkie dobrze wpisałam?
Ale kumulacja!! 🥰 🥰 🥰 🥰
ja na razie jestem na metforminie i cukry mam dobre ale juz mam skierowanie na krzywa do zrobienia po tym jak odstawie encorton i mete
ale diete trzymam od ok 2 lat dosyc scislla ze wzgledu na IO
ale wolalbym nie odstawiac metforminy :(
Ja też IO i biorę metę. Na razie lekarz nic nie mówił o odstawianiu jeszcze. Co ciekawe na mecie glukozę na czczo miałam około 93-98, a w ciąży na mecie jak sobie zrobiłam jakoś w 4/5 tc to miałam 78 🤯

Ja też z io i cały czas na lekach do 12 tyg, a właśnie mi cukier skoczył, gdzie zawsze cukier miałam dobry 😪
czy ty z trojmiasta jestes ?
jakie masz leki ? bo ja wczesniej mialam glucophage 1500XR a teraz siofor 2x1500 jak diabetolog sie dowiedziala o ciazy to kazala zmniejszyc do 2x1000

czy ty z trojmiasta jestes ?
jakie masz leki ? bo ja wczesniej mialam glucophage 1500XR a teraz siofor 2x1500 jak diabetolog sie dowiedziala o ciazy to kazala zmniejszyc do 2x1000
Tak, trójmiasto:)
Ja miałam siofor najpierw 2x1000 od początku ciąży.
Teraz mam w dawce 1000.
A od 10 tyg 500 będzie do odstawienia w 12 tyg ciąży

🥰 🥰 🥰 🥰

Ja też IO i biorę metę. Na razie lekarz nic nie mówił o odstawianiu jeszcze. Co ciekawe na mecie glukozę na czczo miałam około 93-98, a w ciąży na mecie jak sobie zrobiłam jakoś w 4/5 tc to miałam 78 🤯
hehe ja podobnie
normalnie ok 86-90 a teraz we wczesnej ciazy jak zrobilam to bylo 73,6 :O
dlatego diabetolog zmniejszyla dawki i nie dala jeszcze obciazenia
bo z najmlodsza cirka obciazenie robilam juz w 8tc i wyszlo zle (ale u mnie zawsze zle wychdozi po 2 godz zarowno glukoza i insulina szaleje , na czczo wyniki zawsze mam w porzadku )

Ketony w moczu wychodzi, jak się jest na czczo. Wieczorem się dobrze nie zjadło i jest się głodnym. Organizm zeżera się od środka i od tego ketony :D Typowe jak się trzyma "post" żeby rano być na czczo do badań krwi i przy okazji rano robi się mocz - wtedy ketony zawsze wyjdą podwyższone :)

Ale kumulacja!! 🥰 🥰 🥰 🥰

No właśnie to jest bardzo dziwne. Ja mam normalnie cukier na czczo dość wysoki, tak koło 94-5. W ciąży z synem spodziewałam się cukrzycy, a przy każdym pomiarze miałam grubo poniżej 90... Nie wiem nadal, skąd się to wzięło

Teraz jeszcze nie robiłam, ale też bardzo się obawiam cukrzycy😐

reklama
co do diety to jeszcze chce pocieszyc ze nawet slodkie mozna jesc ale pod warunkiem ze odpowiednie :)
ja np duzo ciast pieke ale na mace pelnoziarnistej i na erytrolu a nie na cukrze
no i czekolada gorzka jak najbardziej dozwolona
ale wiadomo nie cala tabliczka czy pol blachy tylko po kawalku :)
Taaak to prawda😀 Są też produkowane czekolady na ksylitolu albo ze stewią😊 W mojej kuchni posiadam takie zamienniki też 😊

Do góry