reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2022

Hej dziewczyny, powiedzcie mi jak to się liczy tak naprawdę te Tc? Miesiączke miałam 6.06, owulacje na 99% 27.06 czyli wg Om ma 5+1 ale wg owulacji 4+1 i wg mnie 4+1 jest bardziej sensowne. Czyli w końcu jak to ma być? 😉
Ja tez @ mialam 6.06, ale juz owulacje 20.06, wiec u mnie sie tygodnie zgadzaja. Jesli mialas owulacje potwierdzona to ja bym liczyla 4+1 a nie 5+1 (u mnie z tym samym terminem @ wszystkie aplikacje pokazuja 5+2 a nie 5+1 tak jak piszesz, ciekawe skad roznica).

reklama
Ja właśnie jestem na zwolnieniu i też prowadzę swoją firmę. Jakieś tam czynności prowadzę, ale nie pozostawiam po sobie śladu 😋 są rzeczy, które muszę ogarnąć, ale na szczęście wszystko z domu.
Chore wg mnie jest to, że w trakcie zwolnienia bez problemu mogę opłacać faktury, zusy itd, ale już wystawić faktury nie🤦‍♀️
Swoją drogą też nie wiem ile kasy dostanę za te 20 dni zwolnienia. Pewnie jakieś 300 zł 😄😄
Wzięłam zwolnienie do 21 żeby mieć jeszczw tydzień w miesiącu na ogarnięcie firmy, a potem jeśli lekarz wystawi to znowu na 3 tyg wezmę. Taki mam plan
Czy aby na pewno możesz opłacać faktury? 🤔
Ja niestety nie mogę z domu pracować przez cały czas. No jakoś to będzie...

Rycze wlasnie ze szczescia. Zrobilam wlasnie test pokazujacy tygodnie od zaplodnienia i tak jak jeszcze w sobote pokazywal 2-3tyg (5+0tc), tak dzis w 5+2tc pokazal 3+, znaczy, ze ciaza wciaz sie rozwija ❤️❤️❤️ Ja wiem, ze to nie to samo co zbadanie beta hcg w labie, ale tu gdzie mieszkam nie mam mozliwosci zbadac bety z krwi.
Od teraz obiecalam sobie same pozytywne mysli i zero czarnowidztwa ;)

Załączniki

• 9AF05B2F-4574-4460-9577-FEA82D4E541A.jpeg
    9AF05B2F-4574-4460-9577-FEA82D4E541A.jpeg
    624,5 KB · Wyświetleń: 60
Ja pracowałam cały czas tak samo. Normalnie cały etat. Czyli mam odliczyć sobie nie tylko to 13.71, ale jeszcze to 17 % ( od dwóch lat z tego co wiem to obniżyli podatek z 18 na 17) ? Bo kasę będę otrzymywać tak jak wypłatę, ale chciałam sobie po prostu wyliczyć ile mniej więcej by to wyszło. Bo na jakiejś stronie znalazłam przykład, że biorę kwoty brutto z 12 miesięcy (cały czas pełen etat) dzielę na 12 i od tego to 13.71 ( dniówka będzie podobna bo kasę wypłaca pracodawcą a nie ZUS więc będę miała normalnie za cały miesiąc a nie za dni zwolnienia). A tu się okazuje, że jeszcze ten podatek 17% 😂
no właśnie niestety chyba na to wychodzi… Podsyłam Ci tu link do jakiegoś informatora z ZUS https://www.zus.pl/documents/10182/...ównawczy/eda06c3e-5b72-4d16-82b6-fc8cb1b3f155

Ja tez @ mialam 6.06, ale juz owulacje 20.06, wiec u mnie sie tygodnie zgadzaja. Jesli mialas owulacje potwierdzona to ja bym liczyla 4+1 a nie 5+1 (u mnie z tym samym terminem @ wszystkie aplikacje pokazuja 5+2 a nie 5+1 tak jak piszesz, ciekawe skad roznica).
Nie wiem skąd różnica ale jak wpisałam OM w aplikacji to wyszło 5+1 🙂 na razie liczę sobie 4+1 bo mi jakoś tak źle się liczę tydzień więcej 😉

Załączniki

• Screenshot_20210712-113103.png
    Screenshot_20210712-113103.png
    308,3 KB · Wyświetleń: 68
reklama
Do góry