reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2022

Moja tak fika, że na razie sie tym nie przejmuje.. Podobno ma tam jeszcze możliwość, więc zobaczymy, co zrobi. Ale jak mi zaproponują cc to z pocałowaniem ręki przyjmę:p
U mnie poczekają chyba jeszcze tydzień lub dwa i jesli sam nie zmieni pozycji to będą go przekręcać. A jesli się nie uda to chyba też cc. Ja ostatnio rodziłam sn więc wiem jak taki poród wygląda. Nie wiem jak jest po cc ale ogólnie też bym brała 😅🤪 Znając życie obrócą mi go i każą rodzić normalnie.

reklama
U mnie poczekają chyba jeszcze tydzień lub dwa i jesli sam nie zmieni pozycji to będą go przekręcać. A jesli się nie uda to chyba też cc. Ja ostatnio rodziłam sn więc wiem jak taki poród wygląda. Nie wiem jak jest po cc ale ogólnie też bym brała 😅🤪 Znając życie obrócą mi go i każą rodzić normalnie.
Słyszałam, że raczej taki obrót jest bezpieczny, pod stałym monitoringiem USG itd ale chyba zależy od umiejętności wykonującego. Wiele mam skarży się, że to jednak bolesne.

Hej kobietki, u mnie 32tc niestety od paru godzin dreszcze i stan podgorączkowy 37,5 i rośnie.
Ile razy w ciągu doby bralyscie paracetamol?:(

A jakie to ćwiczenia na leżąco? Napiszesz coś więcej? 😊
Najbardziej popularne to po prostu zginanie i odginanie stóp (grzbietowo-podeszwowe), krążenie, przesuwanie po podłożu, uginanie kolan, podobna seria dla rąk czyli wyciągnięte ręce i zaciskanie pieści, krążenie nadgarstkami, zginanie w stawach łokciowych. Najlepiej wpisać jakiś filmik, lub zdjęcia dla: "ćwiczenia przeciwzakrzepowe po operacji" warto je zrobić :) Oczywiście nie zastąpią pionizacji, ponieważ unikniecie zakrzepicy, to tylko jeden z plusów pionizacji.

Hej kobietki, u mnie 32tc niestety od paru godzin dreszcze i stan podgorączkowy 37,5 i rośnie.
Ile razy w ciągu doby bralyscie paracetamol?:(
Nie miałam konieczności brania, ale z tego co kojarzę maksymalna dawka to 8 tabletek na dobę oczywiście przy stanie podgorączkowym nie ma potrzeby, aż takich dawek wiec spokojnie jeśli temperatur faktycznie będzie rosła powyżej 38 wtedy zbijać. Czy do tego dochodzą klasyczna objawy "przeziębnie" czy to nagła gorączka bez innych objawów?

Hej koleżanki :)
Ostatnio nie pisałam nic o wizycie z patologi ale chyba jest okej, nie dostałam jeszcze skierowania na konkretny termin cięcia a tylko na to liczyłam haha🙈 ogólnie nie było jeszcze chyba podpisanego czy coś przez głównego profesora. Ale mam we wtorek znowu wizytę razem z KTG miala już któraś ktg ? Ile się leży dokładnie? Co na ktg wychodzi tylko puls dziecka czy wszystko wyjdzie ?
Strasznie się tego boję...
Ogólnie coś zaś wspominali ze łożysko zmęczone jest..boję się że coś będzie nie tak... Ja się dobrze czuje, czasem ciśnienie mi skacze ale też mam taki ciśnieniomierz że nie jest zbyt dokładny... Ale mam takie ponad 130 rzadko zdarza się że ponad 140 naszczescie...
Koleżanka trochę nastraszyła mnie stanem przedrzucawkowym..co jeśli go nie rozpoznam ? Bo czytałam o objawach ale nie mam takich wogole...
A jak mam mierzyć ciśnienie to już mi się coś dzieje i za każdym razem mam strach...Jeszcze te 2-3tyg chce pobyć w dwu paku...

Moja mała jest już jakoś miednicowo poprzecznie obrócona więc dlatego ja tak ostatnio czułam.. Teraz czuje aż od czasu do czasu, takie jakby coś rączkami albo nogami robiła do wewnątrz brzucha...

Waży około 2.300kg to mały czy spoko na 35tydz ?

A ja ze spaniem nawet nie mam problemu, ale najwygodniej mi na lewym i też gdzies słyszałam że najlepiej na lewym żeby te przepływy i tlen był ok I tak staram się spać i leżeć na lewym bo się boję o to łożysko strasznie...najchętniej bym chodziła co 3 dni na kontrolę.... Ale ufam że wiedzą co robią i jakby coś miało być to by mnie nie puścili z szpitala..

Aaaaaa

Jeszcze mnie okropne przeziebienie dopadło:/
Dzis już jest dużo lepiej ale ostatnie 2 dni okropne, wczorajszy najgorszy dzień chyba szczyt przeziębienia.. przeleżałam i przespałam cały dzień, mąż chciał mi gorączkę mierzyć ale nie chciałam się tym stresować a nie czułam się na gorączkę ale jak dziś myślę to mogłam mieć lekką...na noc zazylam apap i mnie tak wypocilo że ojeju... Teraz tylko z tego zostało zatkana jedną dziurka nosa i od czasu do czasu odkaszlec muszę takim mokrym kaszlem że że gardle czuje jakbym miala ranke zdartą taką...Mam też pastylki na gardło te *spam* trochę ich już zużyłam, teraz zastanawiam się nad tym jak pozbyć się szybko kaszlu...syrop z cebuli byłby dobry ? Macie jakiś fajny przepis ? Bo szczerze nie znam się na tym...
ja mam ktg przez 30 min. Założą ci dwie glowice na takich elastycznych pasach. Jedna monitoruje puls dziecka, druga skurcze macicy. Nie stresuj sie to nic nie boli. Mozesz siedziec lub lezec jak ci wygodnie. Np u mnie przy leżeniu maly cigale sie wiercil, tętno uciekalo, musialam wiecznie trzymac ta glowice. Jak siedzialam to on jakos byl spokojniejszy, latwiej bylo zrobic ktg wiec tez zwroc uwagę co dla twojej corki lepsze i mow położnej 😊 co do tenta dziecka to kiedy sie ruszal mial w granicac 150-180 wiec niby ppdwyzszone, ale jak zasnął to juz 130-140 😉
Co do wagi to u mnie syn w 36+0 mial 2761(a do malych na pewno noe nalezy) wiec twoja chyba tez ma dobra wage jak na ten tydzień 😊
Słyszałam ze niektórym każą wstać po 12h, a niektórym po 6h 🤷‍♀️ Co jest lepsze? W tych szpitalach niektórych nie interesują sie pionizacja za bardzo i niektóre za późno wstają…tego sie obawiam
ja tam slyszalam, ze im wczesniwj tym lepiej. W niektorych pryzpadkach nawet po 24h wstaja dziewczyny 😱😱
Ja wstalam po 6h i czulam sie bardzo dobrze. Pewnie bywa roznie 🤷‍♀️
Ogólnie w Pl się tego manewru nie wykonuje z twgo, co czytalam. Ja mieszkam aktualnie w Norwegii. Tutaj robią wszystko zeby urodzić sn. Oby nam się bobaski obrocily same z siebie 🙏
nie zgodze sie. Na grupie Natturalnie po Cesarce bardzo czesto czytam ze dziewczyny decyduja sie na obrot zewnetrzny. Co nie zmienia faktu, ze nie zawsze sie udaje. Czasami bobas nie chce sie obrocic bo np na krotka pepowine lub ksztalt macicy nie pozwala dziecku na obrot. Bywa tez tak, ze dziecko sie obroci i zaraz wroci do poprzedniej pozycji. Robi sie ten obrot raczej blizej terminu niz wczesniej, ale też niezbyt późno zanim dziecko bedzie zbyt duze.

Nie miałam konieczności brania, ale z tego co kojarzę maksymalna dawka to 8 tabletek na dobę oczywiście przy stanie podgorączkowym nie ma potrzeby, aż takich dawek wiec spokojnie jeśli temperatur faktycznie będzie rosła powyżej 38 wtedy zbijać. Czy do tego dochodzą klasyczna objawy "przeziębnie" czy to nagła gorączka bez innych objawów?
Ból głowy, mięśni i dreszcze. Wczesniej drapalo gardło, ale przeszło. Nadal 37,3 się utrzymuje. Oby to przeziębienie
Będę obserwować

reklama
Właśnie ja też wspominam średnio swój poród bez znieczulenia I z oxy.. Pocieszam się, że nawet, jak się odpowiednio obroci to tak źle nie będzie.. :) Daj znać, jak będzie u Ciebie sytuacja wyglądać

Do góry