reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2021

Rozumiem.
bez fizjo możesz już zacząć działać potrzeba Twojej dużej determinacji nie ma że dziecko się denerwuje więc odpuszczam ćwiczycie i jeszcze raz ćwiczycie.
oczywiście strój do ćwiczeń obowiązkowy więc bobas ubrany luźno, brzuszek nie przepełniony i można ćwiczyć. obowiązkowy twarda mata albo podłoga. kilka naszych ćwiczeń na brzuch
1. zwiń ręcznik albo pieluchę pod pachy włóż albo poduszka podpierającą jak masz i pokazuj zabawkę przed twarzą
2. ćwiczenia na kolanach siadasz i gładzisz dziecko na brzuchu na kolanach jedna nią wyżej i pokazujesz zabawkę z przodu (może być trudne my ćwiczyliśmy w trójkę)
3. połóż się na brzuchu i zachęcam dziecko też do leżenia na brzuchu tak żebyście wydzieli swoje twarze
4 lustro robi duża robote ja zdjelam i położyłam na podłodze odrazu głowa była podnoszona na brzuchu
5 piłka rolowanie na niej na brzuchu my jeszcze tutaj ćwiczyliśmy piąstki bo miał zaciśnięte przez kilka ms
6 kładziesz się na macie i dziecko na swoim brzuchu tzw brzuszek do brzuszka najlepiej się sprawdza z tatusiem tj grzebanie w nosie, ciągnięcie za włosy itd🤪

Powodzenia wytrwałości i zdrowia dla Maluszka😍
Bardzo dziękuję!
Mam nadzieję, że uda mi się z córcią dostać jakoś na czasie do fizjoterapeuty i neurologa, chociaż najbliższego mamy prawie 60 km od nas i ciężko się dostać w ogóle 🤦🏼‍♀️
Co do ćwiczeń, faktycznie może być ciężko... Uparte to moje dziecię, nie chce za bardzo leżeć na brzuchu, choć kiedyś przewracała się co chwilę. Niemniej jednak, spróbujemy. Tatuś z pewnością pomoże, bo niunia szaleje za nim 😁
Pozdrawiam serdecznie 🥰

reklama
Nelcia dzisiaj pierwszy raz powiedziała " mama" 😍🥰❤️ I potem co była u tatusia na rękach to mnie wolała, fakt faktem dopiero 3 razy powiedziała, ale jestem szczęśliwa 🤩 Od jakiegoś czasu uczymy ją mówić mama, bo tata i dada to mówi ciągle i jak N przychodzi z pracy to mówi tata, strikte do niego. Ale nie umiała jeszcze tych słów wymawiać, w których się styka usta, czyli baba, mama. Mówiła tylko te słowa przez język czyli dada, tata. No i tak ją uczyliśmy, patrzyła na nasze usta i najpierw od 2 tyg jest baba, od kilku dni było bam ( jak coś spadło) i w końcu jest mama 😄
A u nas od wczoraj znów jest GęGęGęGęGęGę 😂 jestem mamą gąską.

Ja bym biegła do fizjo już jutro i przepraszam, że to napisze czemu tak późno?
I żeby nie było nie oceniam ciekawa jestem czy tak wyszło? Czy lekarze?
My na swoim przykładzie. Mój wcześniak (sorry @czajo), niska masa urodzeniowa nie spełna 2kg
od 3 ms ż z nim biegałam do fizjo (napięcie wzmożone w nogach, obniżone w barkach, slaby brzuch) i nie dlatego że ktoś mi kazał tylko czytałam w necie i zgłaszałam lekarzom że widzę to czy tamto. Oczywiście byli tacy co mi mówił to wcześniak ma czas olewałam ich i Szłam do innego🙄 teraz neurolog potwierdził w 9msż że znacznie przeskoczył dzieciaki z 9 msż i korygować już wieku nie trzeba, rehabilitacja odpada, jest zdrowy ma odpoczywać 🤪
Obecny etap zaczyna puszczać się przy meblach jak stoi i chodzi z krzesełkiem przesuwając je😍 więc dopiero teraz odetchnęliśmy. Ja z całego serducha polecam fizjo. Uważam, że każde dziecko powinno choć raz się pokazać 🙃
Oj tak, niektore teksty ze strony rodziny są wrecz szablonowe, kopiuj-wklej. Chociaz u nas z racji tego, ze szybko wylapalam z pediatrą napiecie w barkach to rzadko slyszalam "ma jeszcze czas", bo mały dzieki cwiczeniom robil wszystko o czasie lub szybciej. Ale od poczatku ma lekka asymetrie, ktora mowi "dzień dobry motherfukers" co jakis czas przy nowych umiejetnosciach, wiec czesciej slysze "przeciez kazdy preferuje jedną stronę przy lezeniu/siedzeniu/obracaniu sie" i tlumacz za kazdym razem, ze u doroslych to tez wynika z asymetrii i pozniej jak pospi się na "zlym boku" to odchorowuje się nieraz caly dzien. I ze dziecko nie musi miec zaraz na dzien dobry krzywego kregoslupa, a jak sobie chce miec krzywy to niech sobie pokrzywi samo jak bedzie dorosle. Ale nie na mojej warcie! 😂

No. Wygadalam sie. Moze nie bylo slychac tego podczas czytania, ale przy pisaniu ciskalam gromami w glowie, bo wnerwiaja mnie te teksty żekurdeojeju. Przeczytajcie sobie jeszcze raz moj wpis, ale z pretensjonalnym tonem i nutką irytacji 😅

Oj tak, niektore teksty ze strony rodziny są wrecz szablonowe, kopiuj-wklej. Chociaz u nas z racji tego, ze szybko wylapalam z pediatrą napiecie w barkach to rzadko slyszalam "ma jeszcze czas", bo mały dzieki cwiczeniom robil wszystko o czasie lub szybciej. Ale od poczatku ma lekka asymetrie, ktora mowi "dzień dobry motherfukers" co jakis czas przy nowych umiejetnosciach, wiec czesciej slysze "przeciez kazdy preferuje jedną stronę przy lezeniu/siedzeniu/obracaniu sie" i tlumacz za kazdym razem, ze u doroslych to tez wynika z asymetrii i pozniej jak pospi się na "zlym boku" to odchorowuje się nieraz caly dzien. I ze dziecko nie musi miec zaraz na dzien dobry krzywego kregoslupa, a jak sobie chce miec krzywy to niech sobie pokrzywi samo jak bedzie dorosle. Ale nie na mojej warcie! 😂

No. Wygadalam sie. Moze nie bylo slychac tego podczas czytania, ale przy pisaniu ciskalam gromami w glowie, bo wnerwiaja mnie te teksty żekurdeojeju. Przeczytajcie sobie jeszcze raz moj wpis, ale z pretensjonalnym tonem i nutką irytacji 😅

Jak ja uwielbiam te teksty pediatrów którzy się nie dokształcają i później jest np : rodzic przychodzi bo 3 latek nie gada a taki pediatra - ma jeszcze czas. A 2 lata później diagnoza - autyzm.

A powiedz mi ile Iga ma już zębów i w jakim czasie jej wychodziły? Bo 4 górne już mamy, nie wiem czy coś się nie zaczyna na dole dziać bo nadal mamy ślinienie, nadal są nerwy, dziś mamy teraz pobudki z płaczem takim dość mocnym i przez sen też coś krzyczy.
Moja Iga ma ich 7:
-2 dolne jedynki wyszły na 6 msc
-2 górne na równe 8 msc
-a 3 pozostałe czyli 2 górne dwójki i jedna dolna dwójka w czasie około 1,5 tyg od górnych jedynek:)
Nie mamy dalej drugiej dolnej dwójki...ale zachowuje się jakby miała wyjść albo jakieś inne:)

Moja Iga ma ich 7:
-2 górne na równe 8 msc
-a 3 pozostałe czyli 2 górne dwójki i jedna dolna dwójka w czasie około 1,5 tyg od górnych jedynek:)
Nie mamy dalej drugiej dolnej dwójki...ale zachowuje się jakby miała wyjść albo jakieś inne:)
To dużo ma tych ząbków 😱 Mój nadal dwa ale od wczoraj jest masakra. Wciąż marudzi, chwilę się pobawi po czym podpełza do mojej nogi i marudzi, jęczy aby go na ręce wziąć więc zwalam to na zęby 😬 Ale niech one już wylezą bo psycha mi siądzie 🥴😆

Ja się pytam jak wy te wszystkie świąteczne rzeczy ogarniacie. Ja jestem totalny nieogar. Nawet nie sprzątałam na święta a co dopiero jakieś gotowanie świąteczne. Jeszcze teraz mamy etap Mamozy, nawet z tatą zbytnio nie chce siedzieć, musi być mama. A dziś u mojej mamy co wychodziłam z pokoju na chwile - to był krzyk 🤯🤯
U mnie jakoś mała wytrzymuje sama więc daje rade coś zrobić. Pierogi, pierniki i krokiety mam zaliczone . I mam pomoc mamy więc to też jest duży plus.

Moja Iga ma ich 7:
-2 górne na równe 8 msc
My mamy tylko 2 na dole i pół górnej jedynki 🤣a ty tyle ząbków 😍

Moja Iga ma ich 7:
-2 górne na równe 8 msc
U nas obecnie tych zębów jest 6 , i macam palcem czy coś więcej jest, bo Anastazja jest typem który nie da sobie zerknąć do buzi tylko robi uniki by tam nie zaglądać. Ale widzę jak gada to dół ma cały rozpulchniony i podejrzewam ze to kwestia 2 tygodni jak pojawią się dolne dwójki

reklama
Bardzo dziękuję!
Mam nadzieję, że uda mi się z córcią dostać jakoś na czasie do fizjoterapeuty i neurologa, chociaż najbliższego mamy prawie 60 km od nas i ciężko się dostać w ogóle 🤦🏼‍♀️
Co do ćwiczeń, faktycznie może być ciężko... Uparte to moje dziecię, nie chce za bardzo leżeć na brzuchu, choć kiedyś przewracała się co chwilę. Niemniej jednak, spróbujemy. Tatuś z pewnością pomoże, bo niunia szaleje za nim 😁
Pozdrawiam serdecznie 🥰
to też sprowadziłaś mnie na ziemię 😱60 km do Lekarza albo fizjo
zapomniałam, że nie wszyscy mają tuż za rogiem wszystko!
przypomniało mi się też że możesz jej położyć mate na oparciu kanapy, położyć ją na pleckach i niech kopie my mieliśmy taka a przy okazji słoń przytulanka
albo możesz jej do zabawy dać Koc cieplny tj folia nrc w każdej samochodowej apteczce jest😜 jak macie to możesz jej poprostu dać na.macie zachęci ja do przewrotów.
trzymam za Was kciuki będzie dobrze 👍

Ostatnia edycja:
Do góry