reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2021

Dzisiaj znowu miałam nieprzespaną noc. Mała nie chce mi prawie wgl spać odkąd jesteśmy w Polsce. W nocy spała mi tylko godzinę
to zmiana miejsca tak działa i przestawienie czasu i raczej nie da się nic zrobić. Na długo zostajecie? Jak się tu w PL przyzwyczai to jak wrócicie do siebie to też może mieć problem ze snem

reklama
Z tym snem to też tak uważam moja mała w sumie już się w nocy nie budzi na jedzenie z płaczem , ale czasami zaczyna się kręcić co mnie przebudza po chwili otwiera oczy patrzy na mnie ja ją pogłaszcze po pleckach popatrzy popatrzy i zasypia. Tak jakby faktycznie sprawdzała czy jestem 🙂
Moja też tak robi! Wierci się, lekko otwiera oczy, popatrzy na mnie, gdy mnie widzi to znów zamyka oczka, to wszystko robić na śpiocha 🙂

Dziewczyny, które karmią piersią - bierzecie nadal suplementy DHA np. Pregna Plus lub Feminovit te co w ciąży? Jeśli tak to jak czesto, codziennie czy co dwa dni jak się Wam przypomni?

A te które karmią mm - dajecie dzieciom coś dodatkowo oprócz wit. D?
Ja daje tylko witaminę d. Nic innego pediatra nie kazała to się słuchamy 🙂

No ja iore tak co dwa dni, nie zawsze pamiętam.

A jest to bardzo ważne przyjmowanie tych suplementow? Na rozwój dziecka?

A mi jakoś macierzyństwo przyszło z "łatwością". Nie miałam dni, w których miałam dość czy byłam na tyle zmęczona fizycznie i psychicznie by płakać. Kocham rolę matki, kocham moją córkę, a przede wszystkim to lubię moją córkę, bo uwielbiam spędzać z nią czas, bawić się, wygłupiać, śmiać się, nosić, karmić, przewijak, kąpać 🥰 Jest to dla mnie takie naturalne, że nigdy mi nawet przez myśl nie przeszło " kurde, znów kupa" albo " kurcze, znów musimy się iść kąpać czy przebrać ulane body " itp. 🙂 Cieszę się z tego, że tak działa na mnie macierzyństwo i ta mała istotka ❤️
Ale muszę podkreślić, że mając 19 lat urodziła się moja siostrzyczka i od początku się nią zajmowałam, moja mama wróciła do pracy gdy siostra skończyła 4 Msc, a ja się uczyłam wtedy zaocznie więc w ciągu tygodnia zajmowałam się nią całymi dniami i robiłam totalnie wszystko to co robię teraz ( oprócz kp 😅). Także ja już mam wprawę i mi o wiele łatwiej i wiedziałam jak to wszystko wygląda bądź może wyglądać 🙂 I najważniejsze, nie nastawiałam się na to, że będzie łatwo ( pomimo tego, że mi kompletnie nie jest ciężko). Wiadomo, że w każdej chwili mogą przyjść gorsze dni i będę płakać w tą poduszkę, ale póki co jest przepięknie 🥰
Pięknie to opisujesz 😘 też kocham być mamą, każda z nas chyba, bo myślę, że nie spotykalibyśmy się tu, gdyby było inaczej 🙂
Ty miałaś 19 lat, nasz syn ma 17 i mimo, że to chłopak, jest w nim tyle czułości do siostry, że mnie to tak mocno wzrusza zawsze. Oby relacje dwojga w przyszłości były takie same. Pewnie my szybciej odejdziemy z tego świata, liczę, że nie zostanie sama, będzie brat.
Wiem, że tu nie ma chyba takiej sytuacji, ale dzieci koleżanek, które rodziły, gdy starsze miało 12-14 lat miały problem z akceptacją rodzeństwa przez starszaka. To najtrudniejszy wiek nastolatka ( zazwyczaj) Większa różnica i mniejsza to już jest spoko.
Weźcie pod uwagę przy planowaniu rodzeństwa 😊

reklama
Mam wrażenie że większość kobiet ma takie dni że sobie popłacze z tej bezsilności. Ja tez nie zdawałam sobie sprawy ile to pracy jest przy takim dziecku i nie raz płakałam w poduszkę . Na szczęście wszystko się ułożyło mała przesypia noce, od 20-21 już śpi wiec mam czas dla siebei. No i w dzień ma ze 4 drzemki po godzinie czasami i dłuższe się zdarzają. Ale to ona się tak zmieniła. Ja bym Ci radziła zostawić małą tacie i pójść na zakupy albo na lody 🙂od razu będzie lepiej
Również mam dni kiedy płaczę, kiedy mocno się denerwuje ze musze mała odłożyć do łóżeczka I iść do pomieszczenia obok i wylądować swoje nerwy bo bywa ciężko a z dzieckiem jestem na okrągło i mało kto mi pomaga. Macierzyństwo to kawał roboty. Bardzo chciałam dziecka ale są dni gdy bym chciała pobyć chwile sama.

Do góry