reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2021

Dziewczyny ten duphaston widzę, że dużo z Was ma przepisane. Kiedy lekarz o tym decyduje ? Przy jakich objawach? Jestem po poronieniu i dlatego poleciałam do lekarza jak tylko dowiedziałam się o ciąży. Mam tylko pamiętać o kwasie foliowym.

Tak jak pisałam u mnie powodem jest krwiak, który jest przyczyną plamień.

reklama
Hmm ale co znaczy chroniona ? Prawo mówi że pracodawca może ale nie musi przedłużyć umowy do dnia porodu jeśli umowa kończy się przed 12 tyg ciąży. A z ochrona to jest tak ze niby jestesmy chronione tez po porodzie i wiecie jak to wyglada ? Urodzilam dziecko i po macierzynskim chcialam wrocic do pracy na moje stsnowisko a mi powiedzieli (szef) ze juz nie ma dla mnie miejsca i momo ze umowe mialam jeszcze rok to musialam wybrac caly urlop i do widzenia. Byłam u prawnika i mi powiedział że mogę walczyć o moje prawa ale prawda jest taka że jeśli szef będzie chciał mnie zwolnić to to zrobi.
Masakra noi tak to jest że przepisy sobie a pracodawcą sobie. I dużo osób przecież machnie ręką na to bo jak pomyśli ile miesięcy się to może ciągnąć i kasy to zwątpi.

Link do: umowa na czas określony a ciąża – o czym należy wiedzieć? | Randstad
tu pisze że po 3 miesiącu ciąży pracodawca musi przedłużyć umowę do dnia porodu (Jeśli kończy się przed 12 tyg to może zwolnić ale jeśli chce to może też przedluzyc) Może faktycznie jest tak że jeśli się zgłosi że jest się w ciąży to zwolnić nie może do końca trwania umowy.
Prawo to prawo, interpretacja zależy od interpretującego ;) pracodawca nie może zwolnić, bo kobieta jest w okresie chronionym, pomijając sytuację o których wspomniałam.
Gabriela nie stresuj się, trafiłaś na mało pozytywną szefowa, ale ona może tylko pogadać sobie. Załatw zwolnienie od lekarza i jej zanieś. Nie musisz jej informować o ciąży, chyba że Ci zależy na pracy. ;) Bez stresu, wystarczy porzucać paragrafami z kodeksu pracy i Pani skończy filozofować.

Chroniona przed zwolnieniem. Jeżeli umowa się kończy przed 12tc to nikt jej nie zwalnia, umowa wygasa. Co do Twojej sprawy jesteś chroniona rok tylko trzeba skrócić etat. A to że nie chciałaś walczyć to tylko twój błąd.
Hmm ale co znaczy chroniona ? Prawo mówi że pracodawca może ale nie musi przedłużyć umowy do dnia porodu jeśli umowa kończy się przed 12 tyg ciąży. A z ochrona to jest tak ze niby jestesmy chronione tez po porodzie i wiecie jak to wyglada ? Urodzilam dziecko i po macierzynskim chcialam wrocic do pracy na moje stsnowisko a mi powiedzieli (szef) ze juz nie ma dla mnie miejsca i momo ze umowe mialam jeszcze rok to musialam wybrac caly urlop i do widzenia. Byłam u prawnika i mi powiedział że mogę walczyć o moje prawa ale prawda jest taka że jeśli szef będzie chciał mnie zwolnić to to zrobi.

Ja dziś 10h w robocie i cieszę się że już po :) i weekend :D odpoczywac odpoczywac yupii. Ja się dobrze czuje, lekkie mdłości, wrażliwość piersi, niechęć do kawy i wielu dań ale tak jest bardzo dobrze.

Chroniona przed zwolnieniem. Jeżeli umowa się kończy przed 12tc to nikt jej nie zwalnia, umowa wygasa. Co do Twojej sprawy jesteś chroniona rok tylko trzeba skrócić etat. A to że nie chciałaś walczyć to tylko twój błąd.
Nie chciałam walczyć bo w trakcie trwania urlopu wypoczynkowego zaleglego po urlopie macierzynskim dałam zwolnienie lekarskie ciążowe ;-)

reklama
Do góry