reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2021

Dziewczyny mam pytanie, wcześniej dodawałam jakiś tydzień temu test , jasna kreska . Dwa dni temu robiłam jeszcze test clearblue pokazało plusik i 2-3 , a dziś pobolewa mnie brzuch i mam takie jakby plamienie rozwodniona krew (różowe ) a wizyta do gina dopiero 24.07 , jak myślicie czy to poronienie ? Bo już się naczytałam, ze hej ...

reklama
Zgadzam sie ze trzeba reagowac, ale w tak młodej ciąży to niestety nie wiem czy jest jakis sposob na ratowanie, jezeli oczywiscie jest cos nie tak. W 15 tc a w 5 tc to jest roznica. Tak naprawde w 6 tc to jeszcze moze nie byc serduszka. Wiec nie da sie nic zrobic, jezeli beda jakiekolwiek objawy poronienia.
@inka9012 ja bym zmienila lekarza 🙄 pojechala jak najszybciej do innego i porównała. Nieraz sie zdarzało ze jeden lekarz nic nie widział straszył, a u drugiego bylo pieknie bijace serduszko. Nie martw sie od razu trzeba sprawdzic na innym sprzęcie ✊✊✊
Jutro dzwonie do innego lekarza i umawiam najszybszy możliwy termin....

A co zdiagnozowali? Co mogło być przyczyną krwotoku?
Przyczyny nie znalezli ale dzień wcześniej mieliśmy stosunek z mężem i myślę że to była przyczyną bo miałam wtedy łożysko nisko i lekarz ostrzegał że trzeba uważać i mogą zdarzać się krwawienia. Na szczescie do końca ciąży się podniosło i juz się sytuacja nie powtorzyla.

Tak racja że na początku trudno ratować ciążę ale może Duphaston by coś pomógł jeśli krwawienia związane są z niskim poziomem progesteronu.

Dziewczyny mam pytanie, wcześniej dodawałam jakiś tydzień temu test , jasna kreska . Dwa dni temu robiłam jeszcze test clearblue pokazało plusik i 2-3 , a dziś pobolewa mnie brzuch i mam takie jakby plamienie rozwodniona krew (różowe ) a wizyta do gina dopiero 24.07 , jak myślicie czy to poronienie ? Bo już się naczytałam, ze hej ...
Niekoniecznie poronienie. Jeśli test pokazał ciążę dwa dni temu to w przyszłym tyg może jeszcze nic nie być widoczne na usg. Nie masz możliwości zadzwonić i skonsultować tego krwawienia ? Czasem jest tak że w okolicy spodziewanej miesiączki jest trochę krwi i o niczym złym to nie świadczy.

Przyczyny nie znalezli ale dzień wcześniej mieliśmy stosunek z mężem i myślę że to była przyczyną bo miałam wtedy łożysko nisko i lekarz ostrzegał że trzeba uważać i mogą zdarzać się krwawienia. Na szczescie do końca ciąży się podniosło i juz się sytuacja nie powtorzyla.

Tak racja że na początku trudno ratować ciążę ale może Duphaston by coś pomógł jeśli krwawienia związane są z niskim poziomem progesteronu.
Nie wiem czy progesteron i luteina to to samo? 🤦‍♀️ Sorki za tak głupie pytanie, ale luteina bralam na podtrzymanie i jedynie przeciągnęło to wszystko o parę dni. Nie mowie ze w kazdej sytuacji tak jest ale moim zdanie tak wczesnej ciazy nie ma co ratowac, przynajmniej z mojego doswiadczenia, a lektur troche sie naczytalam, tak wynika. Dlatego lekarze mowia ze 3 pierwsze miesiace sa kluczowe. Bo po nich medycyna moze pomóc juz w wielu przypadkach.

Jestes 9 dni po terminie miesiaczki? Dobrze odczytalam 🤷‍♀️ czyli wynika z tego ze jestes 5 tc 2 dni tak? Jezeli tak to jestes w 6 tygodniu ciazy. Wiec jezeli masz mozliwosc to idz wczwsniej do gina. Jezeli nie to może sprawdzic betę?

Nie wiem czy progesteron i luteina to to samo? 🤦‍♀️ Sorki za tak głupie pytanie, ale luteina bralam na podtrzymanie i jedynie przeciągnęło to wszystko o parę dni. Nie mowie ze w kazdej sytuacji tak jest ale moim zdanie tak wczesnej ciazy nie ma co ratowac, przynajmniej z mojego doswiadczenia, a lektur troche sie naczytalam, tak wynika. Dlatego lekarze mowia ze 3 pierwsze miesiace sa kluczowe. Bo po nich medycyna moze pomóc juz w wielu przypadkach.
Nie zgadzam się z tym co piszesz ... Gdyby natura faktycznie miała sama decydować i usuwać uszkodzony zarodek, nie rodzilyby się dzieci chore. W moim przypadku minusem jest że mam macicę dwurożna (urodziłam obie córki i nie było większego problemu) teraz jestem starsza więc wiadomo że i większe ryzyko, ale progesteron jest bardzo istotny, nie może być za niski, bo ciąża się może nie utrzymac ... Dlatego we wczesnej ciąży zalecany jest duphaston ... Oczywiście gdy z zarodkiem jest coś nie tak, to może i luteina czy duphaston nie pomoc, ale jeśli problem jest np. w hormonach a zarodek zdrowy uważam że warto walczyć o ciążę :) tak jak w moim przypadku, plamienia się skończyły, przyjmuje duphaston, muszę więcej wypoczywać, bo mam krwiaka, ale walczę i będę walczyć o tą ciążę, mimo że młoda :)

reklama
Do góry