reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2021

Hej dziewczyny :) Do tej pory Was tylko czytałam, ale postanowiłam sie uaktywnić 😊😊pierwsza ciąża 9+5 dni, a od 6 tygodnia zdycham tak, ze momentami mam dość :( lekarz powiedział, ze z końcem 1 trymestru mdłości i wymioty powinny minąć...marze o tym by poczuć sie normalnie.
No tak
Ja mam pytanie o ten twardniejący brzuch. Jak go rozpoznajecie? I sprawdzacie czy twardnieje cały brzuch czy tylko macica?

Bo u mnie o twardszy brzuch nietrudno, wystarczy że się najem, albo mam wzdęcia. Ale nadole raczej zawsze miękko i nie wiem czy też powinnam wtedy odpoczywać.
On jest taki napięty nie jak wzdęty tylko taki że ciężko ucisnąć go. Taki dziwny wtedy ten brzuch. Ja np mam ciężko oddech złapać aż i wtedy wiem że muszę się położyć.Jak są wzdęcia to czujesz bardziej żołądek że boli a tak to będzie ci cały brzuch twardniał.

Ostatnia edycja:
reklama
Hej dziewczyny :) Do tej pory Was tylko czytałam, ale postanowiłam sie uaktywnić 😊😊pierwsza ciąża 9+5 dni, a od 6 tygodnia zdycham tak, ze momentami mam dość :( lekarz powiedział, ze z końcem 1 trymestru mdłości i wymioty powinny minąć...marze o tym by poczuć sie normalnie.
Sorki nie dokończyłam ☺️ miało być że większość tak ma że przy pierwszym trymestrze wszystkie dolegliwości się kończą i kobiety wtedy promienieją bo lepiej się czują. Ale są też takie co całą ciążę wyglądają i czują się jak z krzyża zdjęte. Moja znajoma pierwsza ciąża super cała nawet mówiła że tak naprawdę gdyby nie ruchy to by nie czuła że tam kogoś ma a druga wymioty prawie do końca. Ja obie ciąże wymioty do końca mdłości. W pierwszej zgaga straszna w drugiej wcale. Teraz mdłości i wymioty różnie przeważnie rano ale wieczorem jak poczuje jakieś mięso od sąsiada to też 🚽. I mi strasznie zęby się kruszą 🤦

Sorki nie dokończyłam ☺ miało być że większość tak ma że przy pierwszym trymestrze wszystkie dolegliwości się kończą i kobiety wtedy promienieją bo lepiej się czują. Ale są też takie co całą ciążę wyglądają i czują się jak z krzyża zdjęte. Moja znajoma pierwsza ciąża super cała nawet mówiła że tak naprawdę gdyby nie ruchy to by nie czuła że tam kogoś ma a druga wymioty prawie do końca. Ja obie ciąże wymioty do końca mdłości. W pierwszej zgaga straszna w drugiej wcale. Teraz mdłości i wymioty różnie przeważnie rano ale wieczorem jak poczuje jakieś mięso od sąsiada to też 🚽. I mi strasznie zęby się kruszą 🤦
Nawet nie strasz, moja mama ze mną do 32 tygodnia wymiotowała... muszę praktycznie cały czas leżeć, bo jak wstanę to w momencie mi słabo, w głowie sie kręci i wymioty... a autem czy za pasażera czy nawet kierowcę to mogę zapomnieć :(. Z mięsem mam to samo... teraz nawet jak grilla poczuje z dworu to mam odruch wymiotny 🤢.

Sorki nie dokończyłam ☺ miało być że większość tak ma że przy pierwszym trymestrze wszystkie dolegliwości się kończą i kobiety wtedy promienieją bo lepiej się czują. Ale są też takie co całą ciążę wyglądają i czują się jak z krzyża zdjęte. Moja znajoma pierwsza ciąża super cała nawet mówiła że tak naprawdę gdyby nie ruchy to by nie czuła że tam kogoś ma a druga wymioty prawie do końca. Ja obie ciąże wymioty do końca mdłości. W pierwszej zgaga straszna w drugiej wcale. Teraz mdłości i wymioty różnie przeważnie rano ale wieczorem jak poczuje jakieś mięso od sąsiada to też 🚽. I mi strasznie zęby się kruszą 🤦
Pomysl o szybie relaksującej na żeby na noc. Powinna pomóc :)

Nawet nie strasz, moja mama ze mną do 32 tygodnia wymiotowała... muszę praktycznie cały czas leżeć, bo jak wstanę to w momencie mi słabo, w głowie sie kręci i wymioty... a autem czy za pasażera czy nawet kierowcę to mogę zapomnieć :(. Z mięsem mam to samo... teraz nawet jak grilla poczuje z dworu to mam odruch wymiotny 🤢.
Nie straszę tylko różnie kobiety to przeżywają ☺️ tak samo jak każda ciąża inna 😁spokojnie dasz radę jak my wszystkie 😄

Dziewczyny ja się umówiłam na prenatalne na 8 września😀 będzie wtedy 12+4 i liczę na to ze wizyty mi nie przełożą😀 jakoś tak idę z nastawieniem co ma być to będzie jak będę wiedzieć wcześniej o wadach to zdołam się może do tego jakoś przygotować ale jestem dobrej myśli 😘 mam koleżankę której prenatalne wyszły złe i z krwi i z usg ale lekarz jej mówił ze zawsze jest szansa na zdrowe dziecko przy złych wynikach jak i na chore przy dobrych... to różnie moze być
tez mam 8.09 prenatalne :) u mnie bedzie 12+6 ;)

Ja mam pytanie o ten twardniejący brzuch. Jak go rozpoznajecie? I sprawdzacie czy twardnieje cały brzuch czy tylko macica?

Bo u mnie o twardszy brzuch nietrudno, wystarczy że się najem, albo mam wzdęcia. Ale nadole raczej zawsze miękko i nie wiem czy też powinnam wtedy odpoczywać.
u mnie ja czuje tak jakby w środku ze sie napina. Jak go dotykam poki co nie czuc ze jest taki mocno twardy bo tłuszczyku troche jest i w ogole jakis taki miekki mam ten brzuch ale jak byłam wyzej w ciazy i miałam skurcze to wtedy przy dotknięciu tez czułam ze jest twardy. Poki co tylko w środku czuje ze mi sie spina

reklama
Sorki nie dokończyłam ☺️ miało być że większość tak ma że przy pierwszym trymestrze wszystkie dolegliwości się kończą i kobiety wtedy promienieją bo lepiej się czują. Ale są też takie co całą ciążę wyglądają i czują się jak z krzyża zdjęte. Moja znajoma pierwsza ciąża super cała nawet mówiła że tak naprawdę gdyby nie ruchy to by nie czuła że tam kogoś ma a druga wymioty prawie do końca. Ja obie ciąże wymioty do końca mdłości. W pierwszej zgaga straszna w drugiej wcale. Teraz mdłości i wymioty różnie przeważnie rano ale wieczorem jak poczuje jakieś mięso od sąsiada to też 🚽. I mi strasznie zęby się kruszą 🤦
potwierdzam, ja tez poprzednie 2 ciaze wymioty i mdlosci do końca :( tzn w 2 o końca w 1 troche krócej. Zgaga taka ze przy przyjęciu do szpitala stary mi leciał do domu po kakao bo ciagle mnie piekło :( skurcze przedwczesne cała ciaze :( jeszcze w 1 miałam odklejające sie łożysko skracająca sie szyjke rozwarcie i w ogole mocno zagrożona ona była. 2 ciaza niby zagrożona tez ale nie tak powaznie ale cała praktycznie przeleżana :( i ta tez sie na taka zapowiada :( moja przyjaciolka za to prawie 38tc i super cała ciaze sie czuje, teraz jej tylko troche nogi puchną ale tak to idealnie. Takze kazda kobieta ma inaczej

Do góry