reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2021

Dziewczyny czy badania genetyczne są konieczne? Lekarz poinformował mnie o nich ale nie mam żadnych wskazań do ich zrobienia. Bo to tylko prawdopodobieństwo a więcej stresu się najem że coś może być nie tak. Poza tym to jest jednak duży koszt a ja i tak chodzę prywatnie do ginekologa do tego endokrynolog bo mam niedoczynnosc tarczycy i hasimoto.
Sama już nie wiem co robić. Rozmawiałam z koleżankami które w miarę niedawno rodziły i żadna nie miała USG genetycznego.
W tamtym roku spotkałam znajomego i zaczął mi opowiadać że mają dwie córki różnica roku młodsza ma problemy z serduszkiem lekarz nie zrobił jego żonie dokładnego usg genetycznego co wtedy można było zobaczyć gołym okiem jak urodziła dziecko zdrowe 10 pkt po 3 miesiącach zaczęło im chorować i wykryli wtedy że coś z komorami w sercu jest nie tak przeszła kilka operacji i będzie musiała uważać na siebie do końca życia a lekarze byli w szoku że lekarz prowadzący ciążę takie coś przeoczył.... Nie chcę Cię straszyć ale zdarzają się różne przypadki moim zdaniem każda kobieta powinna zrobić takie badanie też mam koleżankę co w dwóch ciążach nie robiła ale ja robić będę a będę o niebo spokojniejsza 😊

reklama
W tamtym roku spotkałam znajomego i zaczął mi opowiadać że mają dwie córki różnica roku młodsza ma problemy z serduszkiem lekarz nie zrobił jego żonie dokładnego usg genetycznego co wtedy można było zobaczyć gołym okiem jak urodziła dziecko zdrowe 10 pkt po 3 miesiącach zaczęło im chorować i wykryli wtedy że coś z komorami w sercu jest nie tak przeszła kilka operacji i będzie musiała uważać na siebie do końca życia a lekarze byli w szoku że lekarz prowadzący ciążę takie coś przeoczył.... Nie chcę Cię straszyć ale zdarzają się różne przypadki moim zdaniem każda kobieta powinna zrobić takie badanie też mam koleżankę co w dwóch ciążach nie robiła ale ja robić będę a będę o niebo spokojniejsza 😊
To prawda różne są przypadki. A wyobraźcie sobie że tą koleżankę co opisywałam przy pierwszym dziecku miała te genetyczne i cały ten pakiet robiła bo miała 38 lat i lekarze przy porodzie zdziwieni bo dziecko miało palca u nogi więcej. Rozumiecie to?lekarz nie wykrył palca co normalnie wyglądał i miał kości i normalnie nim ruszała.

Dziewczyny czy badania genetyczne są konieczne? Lekarz poinformował mnie o nich ale nie mam żadnych wskazań do ich zrobienia. Bo to tylko prawdopodobieństwo a więcej stresu się najem że coś może być nie tak. Poza tym to jest jednak duży koszt a ja i tak chodzę prywatnie do ginekologa do tego endokrynolog bo mam niedoczynnosc tarczycy i hasimoto.
Sama już nie wiem co robić. Rozmawiałam z koleżankami które w miarę niedawno rodziły i żadna nie miała USG genetycznego.
nie są konieczne chociaz sa zalecane przez PTGiP. Nie musisz miec wskazań zeby je zrobic bo sa rekomendowane dla każdej kobiety bez względu na wieku czy inne wskazania. To do Ciebie należy decyzja czy je zrobic czy nie. Chociaz mi dzis np lekarka na NFZ nie zaproponowała zeby zeobic prenatalne tylko wręcz przeciwnie poinformowała ze miedzy 11 a 14 tyg mam zrobic badania prenatalne.. ja robiłam w poprzedniej ciazy, w tej zrobie tez. To nie chodzi tylko o wady typu zespół downa ale tez takie ze jak o nich wiesz to wiesz, ze powinnaś sie np szykowac na porod w odpowiednim szpitalu zeby odrazu zajęli sie wada malucha

U moich znajomych znowu Emilki Julki Marysię Lenki Maję i Igi ostatnio. A chłopcy to Jasie Stasie i Antosie i też innych nie słyszę 🤷mi się imiona podobają ale jak sobie przypomnę że kogoś takiego znam i np niezbyt tego kogoś lubię to od razu mi imię brzydnie
ooo to ja tez mam wlasnie duzo znajomych ktorzy tak nazwali dzieci!

Ja już po wizycie... Wszystko oki. Lekarz powiedział, że są duże szanse na chłopca (fotka 1)

Załączniki

• IMG_20200817_174136.jpg
    IMG_20200817_174136.jpg
    1,2 MB · Wyświetleń: 132
u mojej Zuzi lekarz na prenatalnyxh wlasnie odkrył dziurkę w serduszku ale potem ba tych w 20 czy 30tc kolejnych juz zarosła. Czy sie stresowałam? Oczywiscie ze tak ale wolałam wiedziec niz nie wiedziec i naszykowac sie na porod gdzie w razie potrzeby bedzie mozna dziecko odrazu zoperować

Cześć dziewczyny, od środy zaczęłam znów was podczytywac, ponieważ okazało się że na USG w pustym jaju płodowym pojawił się zarodek 6,5mm. Boje się trochę zaangażować że coś pójdzie nie tak ale ponoć zarodek rozwija się prawidłowo, serce bije dobrze.l, wszystko jest w porzadku- tak w środę powiedział lekarz. Dziś zrobiłam moczu i krew i glukozę z krwi i wyniki mam wszystkie w normie. Kolejne USG mam 26.08 a termin porodu wyznaczony na 27.03

reklama
Cześć dziewczyny, od środy zaczęłam znów was podczytywac, ponieważ okazało się że na USG w pustym jaju płodowym pojawił się zarodek 6,5mm. Boje się trochę zaangażować że coś pójdzie nie tak ale ponoć zarodek rozwija się prawidłowo, serce bije dobrze.l, wszystko jest w porzadku- tak w środę powiedział lekarz. Dziś zrobiłam moczu i krew i glukozę z krwi i wyniki mam wszystkie w normie. Kolejne USG mam 26.08 a termin porodu wyznaczony na 27.03
O jaka historia!!trzymam mocno kciuki!!!

Do góry