reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2021

reklama
To ja Wam pokaże plamy Nelci, zdjęcia zrobione przedwczoraj po kąpieli gdy się nasiliły. Niestety jak na złość pod tym światłem nie widać tego jak są mocno czerwone i zdj trochę gorszej jakości, bo mała się wierciła i musiałam szybko cykać. Tu już jest posmarowana maścią.
Zobacz załącznik 1382152
Zobacz załącznik 1382153Zobacz załącznik 1382154Zobacz załącznik 1382156
img_20220321_182639-jpg.1382157
Bardzo dużo ma tych zmian biedulka u nas głównie nogi I ostatnio na dłoniach a po próbie z nabialem trochę buzia.
wiesz co niech Ci pediatrzy wsadzą sobie gdzieś te emolienty 🤭i zapiszą coś co działa, my jak dostaliśmy protopic a na nie gojący się łokieć maść z antybiotykiem i zyrtec to jakos funkcjonujemy. Chociaż i tak z tym rozszeszaniem diety co jakiś czas drapie nogi podobnie jak Iga.

Tomek i Nelka to się nawet alergią i wysypką zjednoczyli 😅 Będą się wspierać wzajemnie i smarować nawzajem 🤣
Tomkowi juz znacznie zbledły te plamy, wysypka zniknęła od razu po wzięciu wyropów antyalergicznych, więc teraz czekam tylko aż zejdą rany, które został po tych plamach. U Was widze, że plamy są jeszcze żywe/aktywne.

Tak, takie plamy to właśnie stany zapalne skóry, w większości przypadków to Atopowe Zapalenie Skóry. Plamy są mocno szorstkie, wręcz lekko wypukłe, czasami się łuszczy z nich martwy naskórek, ale nic absolutnie się z nich nie sączy. Bywają na całym ciele lub w wybranych typowych dla danej osoby miejscach, u nas to kark, szyja, całe nogi oprócz stóp, twarz i dwie plamki na klatce. No i mimo leków nadal jest świąd, bo cała skóra jest sucha, a na tych plamach najbardziej. Ale nie drapie się już jak szaleniec jak przez ostatni miesiąc. No i na bokach (ale nie na froncie brzucha) była wysypka typowo alergiczna, tj. czerwone kropki wyglądające jak po ukłuciach igłą, teraz zostały po niej już tylko ślady i jakieś mini suche plamki.
Tomek odziedziczył po mnie to, że po wszelkich ranach zostają mu takie "brudne" ślady i bardzo długo schodzą, mnie w podstawówce ratował Loton 1000 na żylaki (nie schodziły mi sianiaki nawet po roku-dwóch), zobaczymy co z nim będzie.
Ale nawet bez naszej skłonności, zmiany przy stanach zapalnych skóry schodzą długo, bo skóra nawet smarowana kremami nadal jest chora i nie chce wyglądać zdrowo.

Tak, takie plamy to właśnie stany zapalne skóry, w większości przypadków to Atopowe Zapalenie Skóry. Plamy są mocno szorstkie, wręcz lekko wypukłe, czasami się łuszczy z nich martwy naskórek, ale nic absolutnie się z nich nie sączy. Bywają na całym ciele lub w wybranych typowych dla danej osoby miejscach, u nas to kark, szyja, całe nogi oprócz stóp, twarz i dwie plamki na klatce. Na bokach (ale nie na froncie brzucha) była wysypka typowo alergiczna, tj. czerwone kropki wyglądające jak po ukłuciach igłą, teraz zostały po niej już tylko ślady i jakieś mini suche plamki. Tomek odziedziczył po mnie to, że po wszelkich ranach zostają mu takie "brudne" ślady i bardzo długo schodzą, mnie w podstawówce ratował Loton 1000 na żylaki (nie schodziły mi sianiaki nawet po roku-dwóch), zobaczymy co z nim będzie.
Ale nawet bez naszej skłonności, zmiany przy stanach zapalnych skóry schodzą długo, bo skóra nawet smarowana kremami nadal jest chora i nie chce wyglądać zdrowo.
Musi to być bardzo uciążliwe :(

reklama
Kupiłam cielęcinke i...nie wiem co z niej zrobić dla mojego wybrednego młodego.
Proponuje 3 rodzaje żeby sprobowal co mu pasuje - zmielić mięso na paćke i podać w zupce, zmielić do formy klasycznego miesa mielonego i zrobić pulpeciki, a trzecie to posiekać na kawałki i podać z sosem.

Do góry