reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2021

Hehe nie zwróciłam na to uwagi bo skupiłam się na stopach Nastki:)Jak nosi rozmiar?
Ale podczas podglądu numer 2 odnalazłam i pićko:)

W zupce tylko mięsko i warzywa czy jeszcze kasza, ryż lub makaron?Chyba jutro będzie brokułowa u mnie..naszła mnie ochota:)

Tylko żeby później nie płaciła kary bo ostatnio był o tym artykuł ale to w sumie pediatra powinien wiedzieć.
U mnie za każdym razem było pytanie o zlecenie i jedna wypisywała tylko na 4 puszki receptę a druga nawet na 20 więc wolałam tą drugą z resztą o wiele lepsza bo podejście ma do dzieci a nie jak ta stara p....😁
No sama sobie taką zagwozdkę zrobiłam nie uważnie podając nowości...ale na szczęście jej chyba aż tak to nie dokucza bo nie marudzi...ufff:)

To ile zjada Ci tego mleka?Bo może wcale nie aż tak mało jak Ci się wydaje:)
Napisz ogólnie jak wygląda u Was przykładowy dzień z posiłkami bo może się okazać , że połowa dzieciaczków tak je:)
Mleko bardzo lubi :) ale... już byłam biczowana przez otoczenie, że nim skończył rok, w tym okresie 6 mż - 1 rok dawałam za mało pokarmów stałych, zbyt dużo mleka. Teraz już ograniczyłam ilość mm i tak dziennie wypija ok 450-480 ml. A tak mniej więcej wygląda dzień:
W środku nocy jest jedna pobudka - mleko, potem po przebudzeniu również mleko (nie jest w stanie wypić na raz 210 ml, więc w nocy 150 i rano 150 ml), śniadanie - kasza manna na wodzie z owocem (nie wiem ile może 100-150 ml), potem przecier owocowy (125 ml), obiad - zupka warzywno-mięsna z dodatkiem albo makaronu albo kaszy jaglanej/ryżu 150-200 ml, kolacja - jogurt (125 g chyba)/serek homogenizowany (150 g)/ryż z owocem (100 ml około), na dobranoc mleko 150-180 ml.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Mojemu z zup najbardziej lubię robić brokułową z mięsem, ale to taką gęściorę robię żeby pojadł. A zresztą wrzuce fote 🙈 i lubię też coś a la leczo lub gulasz paprykowy. Tez z miesem. W ogole to malo kiedy miesa mu nie daje.
Mmm, wygląda smakowicie, sama bym taka zjadła 😍 Muszę zrobić Neli kiedyś taka zupke, tylko mniejsze kawałki by zjadła 😁
Nie wiem czemu, ale jakoś nie lubię zup robić 🙈 nie umiem ich przyprawiać tak, żeby pasowały do siebie smakowo 😁 jedynie rosół i zupę serową robię dobrze 😅 Muszę się wziąć za te zupki 🤪

Hehe nie zwróciłam na to uwagi bo skupiłam się na stopach Nastki:)Jak nosi rozmiar?
Ale podczas podglądu numer 2 odnalazłam i pićko:)

W zupce tylko mięsko i warzywa czy jeszcze kasza, ryż lub makaron?Chyba jutro będzie brokułowa u mnie..naszła mnie ochota:)

Tylko żeby później nie płaciła kary bo ostatnio był o tym artykuł ale to w sumie pediatra powinien wiedzieć.
U mnie za każdym razem było pytanie o zlecenie i jedna wypisywała tylko na 4 puszki receptę a druga nawet na 20 więc wolałam tą drugą z resztą o wiele lepsza bo podejście ma do dzieci a nie jak ta stara p....😁
No sama sobie taką zagwozdkę zrobiłam nie uważnie podając nowości...ale na szczęście jej chyba aż tak to nie dokucza bo nie marudzi...ufff:)

To ile zjada Ci tego mleka?Bo może wcale nie aż tak mało jak Ci się wydaje:)
Napisz ogólnie jak wygląda u Was przykładowy dzień z posiłkami bo może się okazać , że połowa dzieciaczków tak je:)
Różnie mu dodaje, raczej makaronu staram się nie dawać, bo wiem, że więcej radości sprawia mu chleb, a w sumie i to mączne i to mączne. Akurat zupa ze zdjęcia wtedy była sama bez niczego typu kasza czy chlebek, bo akurat na śniadanie dostal kanapki, a na podwieczorek mialy byc naleśniki.

Dziewczyny, po tej szczepionce goraczka moze sie pojawić miedzy 5 a 10 dniem po szczepieniu,więc jakby co bez paniki 😉 u mojej starszej była równo tydzień po szczepieniu, 1 dzień i poten już wszystko ok.

Na nianie przysługuje 1000+ przez rok lub dodatkowe 500+ dla drugiego lub kolejnego dziecka w wieku 12 m-cy - 36 m-cy.
To 400+ przysługuje tym dzieciom, ktore się nie łapią na tamto świadczenie a wiec pierwsze dziecko chodzace do zlobka lub klubu malucha i pieniądze są przelewane na konto danej instytucji.

A szukalas jakiegoś klubu malucha w swojej okolicy? Moze są zajęcia dla mam z dziećmi, poznasz tez inne mamy. Pamietam jak przy pierwszym dziecku z utęsknieniem czekakam na czwartki, bo wtedy u nas były te zajęcia i mozna było pogadać z innymi dorosłymi 😁
Poza tym niedługo zaczną sie wyprawy na place zabaw to tez łatwiej będzie kogoś poznać.
A skąd jesteś?
U nas gorączka jest już, a szczepienie było o przed 13:00. Delikatny kwiatuszek z tego mojego dziecia 😅

To specjalnie tak jest odstawione daleko, bo mała aparatka rzuca bidonem zamiast pić, jednego b-boxa rozwaliła 😂 jak chce pić to pokazuje palcem na bidon😃
Haha ja też tak robię, że daje jej bidon na nasz stolik, bo jak ma go w ręce to popije i potem wyrzuci, bo ona chce dalej jeść albo bierze do ust i wypluwa wodę 😅 także jak chce pić to pokazuje palcem a ja i tak kilka gryzie jej sama podaje do ust by się napiła.

Mleka bardzo lubi :) ale... już byłam biczowana przez otoczenie, że nim skończył rok, w tym okresie 6 mż - 1 rok dawał za mało pokarmów stałych, zbyt dużo mleka. Teraz już ograniczyłam ilość mm i tak dziennie wypija ok 450-480 ml. A tak mniej więcej wygląda dzień:
W środku nocy jest jedna pobudka - mleko, potem po przebudzeniu również mleko (nie jest a stanie wypić na raz 210 ml, więc w nocy 150 i rano 150 ml), śniadanie - kaszą manna na wodzie z owocem (nie wiem ile może 100-150 ml), potem przecier owocowy (125 ml), obiad - zupka warzywno-mięsna z dodatkiem albo makaronu albo kaszy jaglanej/ryżu 150-200 ml, kolacja - jogurt (125 g chyba)/serek homogenizowany (150 g)/ryż z owocem (100 ml około), na dobranoc mleko 150-180 ml.
To moim zdaniem to nie jest mało. To są naprawdę dobre proporcje. Moja Nela tyle nawet nie zje. Nie masz co się martwić. Je bardzo dobrze 😀

Hej, wrzućcie kiedyś zdjęcia Waszych obiadów dla dzieci, może się czymś zainspirujemy nawzajem, albo uspokoimy, że normalnie wyglądają te nasze jedzenia 🙈

Jeśli glupi pomysl to wybaczcie, ale wypilam piwo przed chwilą, bo mąż dzisiaj na warcie przy malym, a czuje sie jakby mialo 15% 🙈

Hej, wrzućcie kiedyś zdjęcia Waszych obiadów dla dzieci, może się czymś zainspirujemy nawzajem, albo uspokoimy, że normalnie wyglądają te nasze jedzenia 🙈

Jeśli glupi pomysl to wybaczcie, ale wypilam piwo przed chwilą, bo mąż dzisiaj na warcie przy malym, a czuje sie jakby mialo 15% 🙈
Hahaha, się uśmiałamn🤣 Ale pomysł bardzo spoko 😁 na bieżąco będę wysyłać 😁

reklama
Hehe to on je więcej niż moja:)Moim zdaniem nie masz się czym martwić:)
Chyba ja zacznę się martwić, że moja za mało je:oops:
A jak z wagą i wzrostem?
Nie no przestań, zobacz jak mało urozmaicona są śniadania i kolacje... Już nie mam pomysłu na nie bo mały mało co akceptuje, jajecznica nie, kaszą jaglaną z dodatkami nie, bo tak jak pisałam brak "poślizgu". Nic co nie ma płynu nie przejdzie i to mnie martwi.

Do góry