reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2021

To u nas jest ta sama sytuacja... Odkąd sobie pozwoliłam podawać jej jogurty itp to ją mega wysypało... I odstawiłam jej nabiał na 2 tyg i kompletnie nie ma poprawy... Mimo, że ja smaruje maściami z sterydem... Ja już nie wiem czy to faktycznie przez to. Ja też nie jem nabiału..
A też pomyślałam czy może to być alergia na kurz? U nas bardzo szybko się kurzy, bo mieszkamy przy głównej ulicy... Ale czy wtedy były by takie suche czerwone placki i Wysypka?
A co do smarowideł na wysypki i suche placki, to ja już robie taki misz masz, że jednego dnia smaruje jednym, następnego dnia innym, czasem przez jakis czas smaruje jedną plamkę czymś na obsuszenie, a drugą identyczną w tym samym czasie nawilżam. No testy na dziecku, ale nie wiem już co robić, skoro nic nie pomaga, a do czasu wizyty u alergologa coś trzeba robić, żeby stan się nie pogorszył.
Próbowałam też wszystko odstawić i po prostu nie kąpać małego, żeby skóra może sama zaczęła się natłuszczać (jedynie pupka, rączki, buzia). 5 dni go tak tylko przemywałam i ani gorzej, ani lepiej. Mam obawy, czy długotrwałe stosowanie emolientu (kilka miesięcy) nie zaburzyło pracy łojotokowej skóry.

reklama
Z mojej spiżarki właśnie dobiegł dźwięk rozsypujących się cebul z koszyka, a moje dziecko wydało dźwięk zachwytu. Jestem tak głodna, że wole dokończyć kolacje niż tam iść 🙈 Najwyżej zje teochę surowej cebuli. Trochę surowej cebuli brzmi jak zdrowa przekąska.

Nie wybieram się do dentysty, nie widzę potrzeby. O ile nie zaczną jej się psuć mleczaki to dopiero ze stałymi pójdziemy :D jaki miałby być cel takiej wizyty oprócz zapoznania malucha z fotelem?

No wiesz, zawsze można te zęby też zabezpieczyć i skontrolować czy wszystko jest ok, czy mleczne się nie psują np. Ja akurat w planach mam kontrolę.

Nie wybieram się do dentysty, nie widzę potrzeby. O ile nie zaczną jej się psuć mleczaki to dopiero ze stałymi pójdziemy :D jaki miałby być cel takiej wizyty oprócz zapoznania malucha z fotelem?
Mój starszy poszedł do dentysty jak miał ze 3 lata. I już pierwsze mleczaki były do leczenia. A mleczaki też się leczy bo podobno inaczej mogą ucierpieć stałe zęby. Myślę, że jak już wyjdzie większość ząbków to warto iść na kontrolę. Ja jeszcze poczekam 🙂

Z mojej spiżarki właśnie dobiegł dźwięk rozsypujących się cebul z koszyka, a moje dziecko wydało dźwięk zachwytu. Jestem tak głodna, że wole dokończyć kolacje niż tam iść 🙈 Najwyżej zje teochę surowej cebuli. Trochę surowej cebuli brzmi jak zdrowa przekąska.
Mój też lubi podgryzać cebulę, tylko łupiny wygrzebuję z buzi, ostatnio batata zjadł ze skórą. Teraz jest dużo na podwórku, więc liście, patyki i ziemia to standard

Mój też lubi podgryzać cebulę, tylko łupiny wygrzebuję z buzi, ostatnio batata zjadł ze skórą. Teraz jest dużo na podwórku, więc liście, patyki i ziemia to standard
Gust smakowy naszych dzieci jest zaskakujący. Już się boję jak zacznę Melanię stawiać na chodnik na spacerach 🙄
Moja z takich tzw. świństw, uwielbia bawić się klapą od sedesu I mieszać w nim ręką. Zawsze, gdy myję zęby muszę nogę stawiać na tej klapie i blokować dostęp, na szczęście dosięgam, ale pozę mam pokraczną.
Taka wymieszana woda ląduje do buzi, a jakże. Grrrrrry!

reklama
No to kolejny temat - planujecie iść z maluchami w najbliższym czasie do dentysty na kontrolę? Szwagierka dostała opieprz od swojej denstystki, że nie przyszła z dzieckiem po wyjsciu pierwszego zęba, ale to według mnie przesada...niby zapisałam siebie na koniec marca i mam wtedy też wziąć małego, żeby pokazał co w buzi ma, ale nie wiem czy to tak konieczne. Ma 7 ząbków, a ósmy w natarciu.
W najbliższym czasie nie, ale po roczku, może jakoś w maju myślę, że przejdę się 😉 A jak u Was dziewczyny z myciem zębów maluchom? W jaki sposób to robicie, jak dzieci reagują itp? Ja jak Nelce wkładam szczoteczkę do buzi to od razu szybko zaczynam jej ząbki górne myć, bo ona od razu zasysa mocno szczoteczkę i zjada pastę i cycka szczoteczkę 😅🙈 więc jej raz wyciągam i potem wkładam i szybko myje. Krótko to trwa, bo nie da rady dłużej umyć 😜

Do góry