reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2021

Mam pytanie do dziewczyn, ktore podają w ciągu dnia wodę dzieciom- ile ml wypijają???
Nela uwielbia wodę, jak jej dam bbox to potrafi wypić całą zawartość. Oczywiście zawsze rano jej nalewam 1/3 bidonu, zebytpotdm w razie co nie wylewać, ale potem i tak dolewam, bo zawsze pije podczas śniadania, obiadku i deserku i w ciągu dnia przy zabawie też daje jej się napić. Więc jakoś 200 ml na dzień wypije na pewno.

reklama
Dzielna Nelcia 🤗ja osobiście nie cierpię pobierania krwi..Panicznie się boję. Zanim zaszłam w ciążę to mdlalam.. I pobierali mi zawsze na leżąco 🤣 no ale w ciąży musiałam trochę do tego przywyknąć.. Mój lęk przed igłami jest straszny.. Nawet glukometr mnie przerażał... 😀Później peny do insuliny, a po porodzie musiałam sobie sama robić zastrzyki w brzuch... Nie wiem jak ja to przeżyłam.. Jak sobie teraz o tym pomyślę to dla mnie jakas abstrakcja😖
To mogłabyś sobie podać rękę z moim narzeczonym 😅 On też zawsze mdleje przy pobieraniu krwi i zawsze na leżąco prosi 😅
Ja osobiście nie lubię igieł, nie lubię wbijać i nie lubię patrzeć na wbkjanienifky, więc zawsze przy pobieraniu odwracam głowę w drugą stronę i jest spoko. Do glukometr się przyzwyczaiłam, bo w ciąży sobie mierzyłam, insuliny nie musiałam na szczęście sobie wstrzykiwać, bo nie wiem jakbym to zrobiła a o zastrzykach w brzuch ani mi nie mów, bo tego to bym nie zrobiła, musiałby mi ktos zrobić bo ja to bym siedziała z tą igłą pół godz i się zastanawiała kiedy jest odpowiedni moment na wkłucie 😂

No widzisz a tyle razy mój lekarz oglądał młodego przy szczepieniach i nigdy nie widział nic niepokojącego, dopiero jak się okazało, że młody nie siedzi jeszcze.... A szkoda bo tak już może bylibyśmy na prostej. No ale nic, teraz byle do przodu, w domu też ćwiczę z małym na piłce 🙂
A czyje dziecko jeszcze nie siedzi samodzielnie? Ile nas jest?

Rusza się dużo, tzn pełza no i generalnie cały czas coś tam kombinuje. Jednak pediatra zwrócił uwagę, że mały nie siedzi ani nie raczkuje. I tak to poszło dalej, dostałam skierowanie na mnóstwo badań. Teraz tylko się modlę aby wszystko było ok, obniżone napięcie nadrobimy rehabilitacją.
A mały kiedy się urodził? Ma już 9 miesięcy?
Nela kończy 9 Msc 25 grudnia, no ale nam fizjo mówiła, że dziecko nawet do 10 miesiąca ma czas na siad.

No ale mam ja odstawić nabiał czy Nelce odstawić? No Nela wysypkę i placki miała już przed nabialem, a placki nawet przed rozszerzaniem diety.
Ja zbyt dużo nabiału nie jem, jedynie ser żółty i czasem mleko.

A to co Wy ćwiczycie z fizjo? My przestałyśmy chodzić do fizjo jakoś we wrześniu, wtedy byłyśmy ostatni raz, bo fizjo powiedziała, że teraz robimy przerwę, bo najwięcej możemy w domu poćwiczyć i tylko jej filmiki wysyłać jak się porusza i ona da wskazówki jak ćwiczyć. No ale od tamtego czasu ( gdzie tylko obracała się w kółko i robiłam podpór wysoki) minęło dużo czasu i ona stała się już mobilna, więc chce zobaczyć co tam z jej asymetria, więc jutro do niej napisze to umowie Nelke.
No ja mówię tutaj o Nelce i Tobie...bo u Ciebie wystarczy nawet to" nie dużo nabiału " aby Nelkę wysypywało....
No bo jak miała placki przed rozszerzaniem diety to musiała coś dostawać z Twoim mlekiem...i już kiedyś pisałaś o tym nabiale , że zrobisz próbę i nie będziesz jeść ale nie wiem jak to się skończyło:)
Bo może się okazać , że tylko tyle wystarczy aby Nela miała gładką skórę i maści będą zbędne:)

No my należymy do ośrodka rehabilitacyjnego od czerwca....i ćwiczymy cały czas bo miała wzmożone napięcie...tylko tak jak u @Mama Mia! moja też jeszcze nie siedzi i nie raczkuje....jest bardzo blisko ale jednak coś brakuje.....więc jeszcze trochę pochodzimy na rehabilitację...i będziemy czekać na efekty...

Nela kończy 9 Msc 25 grudnia, no ale nam fizjo mówiła, że dziecko nawet do 10 miesiąca ma czas na siad.
Mój skończył 5.12- 9 miesięcy. Też czytałam, że mają czas no ale widocznie lekarz zauważył jakoś to słabe napięcie. Fizjo twierdzi, że on ma słabe mięśnie brzucha bo też jest długi bardzo. Ostatnio go mierzyłam to miał 85 cm, nie wiem czy to dużo czy mało ale moze to też się przyczyniać....🤔

A czyje dziecko jeszcze nie siedzi samodzielnie? Ile nas jest?
Moja...4 grudnia skończyła 9 miesięcy...:oops:

No bo tak jest i wszyscy jak dziecko wcześniej nie siada to już podejrzewają mnóstwo rzeczy...bo zazwyczaj dzieci siadają wcześniej ale jak wiadomo każde ma swoje tempo...
Moja wg. obserwacji fizjo ma złe wzorce....np. źle wychodzi ręką...ale wychodzi...więc tyle w tym dobrego:)

W naszym przypadku zaniepokoiło mnie już jak Nastka była noworodkiem to ze nog mi nie chciała do zmiany pieluchy rozłożyć, miała strasznie wszystko sztywne że na siłę jej rozkładałam aby powycierać tam na dole, i to że zero było ruchu nogami a głowa nie chciała się obracać w prawą stronę. To było bardzo widoczne. Lekarz który oglądał Anastazje i sprawdzał bioderka twierdził że wyrosnie z tego. No by nie wyrosła z tego niestety.
Tak więc pewnie w waszym przypadku będzie kilka ćwiczeń i młody będzie super sprawny. 😊 U nas też nadal są pewne rzeczy które wymagają korekty, ale mi się dziecko już uparte zrobiło i każda próba ćwiczeń kończy się na uciekaniu.
Nela tak samo jak była noworodkiem to przy zmianie pampersa nogi miała wyprostowane sztywne i ciężko było jej je na boki dać. Ale u nas wyszło wzmożone napięcie ale obręczy barkowej, no i kręcz szyi.
A teraz tak samo jak u Was, jak próbuję z nią ćwiczyć i naciągać jej ten mięsień na szyi, to od razu tak się wygina i marudzi, że z ćwiczeń nici... A nie chce robić jej na siłę by płakała 😞 I boję się, że u niej ta głowa już tak zostanie, że nie będzie umiała do samego końca obrócić głowy w lewą stronę bo ją będzie ciągnęło, bo ten mięsień ma skrócony po lewej stronie. Ehhh...

Mój skończył 5.12- 9 miesięcy. Też czytałam, że mają czas no ale widocznie lekarz zauważył jakoś to słabe napięcie. Fizjo twierdzi, że on ma słabe mięśnie brzucha bo też jest długi bardzo. Ostatnio go mierzyłam to miał 85 cm, nie wiem czy to dużo czy mało ale moze to też się przyczyniać....🤔
Wow 85 cm...no to rzeczywiście długi:)Moja ma myślę z około 78 cm:)
No popatrz...dzień różnicy i takie leniuszki:)
Jeszcze będziemy się wymieniać zdjęciami siedzących pociech:)

reklama
O nieee, też nienawidzę patrzeć na takie rzeczy. Ale ludzie mają różne zboczenia, moja koleżanka to uwielbia innym pryszcze wyciskać i strupy odrywać, bleeeee..... 😰🥴
A to ja się przyznam, że ja też lubię wyciskać wypryski, zaskórniki itp 😁 Ale u mnie to zboczenie zawodowe, bo jestem kosmetyczką, więc wykonuje klientkom oczyszczanie manualne twarzy, więc wtedy się wyżywam 😂
Żartuję, jestem delikatna - tak przynajmniej sądzą klientki, że jak były u innych to nie umiały wytrzymać z bólu a ja to robię tak, że się da wytrzymać 😅

Do góry