reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2021

Nela uwielbia makaron spaghetti cienki 😁
Szama w rosołku albo jak zrobiłam warzywa z kurczakiem i makaronem to też wcinała makaron 😁 A jak robisz spaghetti, żeby też mała mogła zjeść?
Nam alergolog zdecydowanie zabroniła nabiału do końca pierwszego roku.
Około 12 miesiąca mamy zacząć od jogurtu, od łyżeczki, potem coraz więcej.
Masło, mleko odpada na razie.
Czytam, że piszesz o nabiale, że dajesz.

Zobacz, co lekarz to inne zalecenia.

reklama
Ale ona jest słodziutka 😍 tak spróbuję zobaczymy
rany ile zabawek ma telefony, padziki, chodziki, odkurzacz mój to by piekło tam rozpętał 😂 przy takiej ilości wykładam mu max 10 i w drugiej połowie dnia zmieniam.
dzisiaj porwał książeczki z okienkiem 😬
No teraz już na macie ma te małe rzeczy pochowane, bo już się tak nie bawi, woli stoliczek, kostkę i inne 😁 Dzisiaj wyciągnęliśmy spod kanapy grzechotkę, która leżała tam chyba z miesiąc i jak ją dorwała to się bawiła nią bite pół h bez przerwy 😂

U nas też żaden alergolog nie kazał podawać nabiału do roku potem spróbować masło. Jogurtów kokosowych też nie kazali podawać 🤷‍♀️ja się teraz zastanawiam czy podać zupkę z cielęcinką 😅

No mi nikt nie mówił o tym, jedynie dermatolog mówiła, że wprowadzać jej nowe produkty później niż normalnie się podaje. Ja serek biały podałam pierwszy raz w poniedziałek. No ale maselko wcześniej jej z chlebem dawałam, ale nie codziennie.
A co Ty Melce podajesz na śniadanie? Jak u Was wygląda dzień z jedzeniem?

Ale czaderski balon 😍 Nela byłaby nim zachwycona 😀
Niestety już go nie ma a wogole to mial burzliwą historię. 😅kosztował fortunę ale taka zadowolona jak go zobaczyłam ..... a co tam kupiłam synusiowi, wysiadałam z auta i podałam go tatusiowi oczywiście przypominając żeby mocno go trzymał i co zrobił ...... szedł z nim I się potknął a balon odfrunął w siną dal ....😬🤯prawie go zabiłam..... zrobiłam taki raban że pojechqł 10 km kupić drugi😄🙈

Niestety już go nie ma a wogole to mial burzliwą historię. 😅kosztował fortunę ale taka zadowolona jak go zobaczyłam ..... a co tam kupiłam synusiowi, wysiadałam z auta i podałam go tatusiowi oczywiście przypominając żeby mocno go trzymał i co zrobił ...... szedł z nim I się potknął a balon odfrunął w siną dal ....😬🤯prawie go zabiłam..... zrobiłam taki raban że pojechqł 10 km kupić drugi😄🙈
Hahahaha, no pięknie 🤣 nie dość, że kosztował fortunę to jeszcze trzeba było kupić drugi 😂

reklama
I jak się sytuacja rozwija?

Trzydniówka to raczej nie, bo ona powala nagle. W 15 minut dziecko ze zdrowego zaczyna bardzo mocno gorączkować 40st. , mogą być też wymioty i drgawki i to tyle, po ok 3 dniach dziecko ma wysypkę na całym ciele i twarzy, dwa dni i schodzi. Tak zazwyczaj przebiega ta choroba. Melania właśnie tak ją przeszła. Ten nagły skok temperatury jest bardzo charakterystyczny. Dziecko zaraża się 10-14 dni wcześniej. Analizując kalendarz doszłam, że właśnie tyle wcześniej byliśmy na obiedzie w Karczmie Kujawskiej, gdzie świętowano roczek. Było dużo dzieciaczkow i widocznie któreś już zarażało. Zanim masz objawy choroby już zarażasz.
A zapalenie spojówek w kuj-pom szalało w październiku, koleżanki synek chorował, a z nim 3/4 żłobka. Nawet oni rodzice się zarazili, więc cholerstwo zjadliwe bardzo. Leczenie u 2,5 latka było jednak proste.
Na razie bez zmian, choc przeciwgoraczkowe juz nie dzialaja, a temperatura pozostaje niska. Zobacze co do rana bedzie. Przy RSV byl żywszy i lepszy niz twraz.

Do góry