reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2021

Dziękujemy 🙂no u nas to na raz wszystko pupa, katar i żeby górne idą ehh zarwane nocki tylko w domu mamy. Oby szybko przeszło.
Też młoda ma tak dupkę czerwoną, ale to przez to że teraz na ząbkowanie robi dużo kup w ciągu dnia. Ale bepanthen daje rade, plus po wytarciu na mokro jeszcze na sucho chusteczkami higienicznymi wycieram, bo niestety Anastazja ma tendencje że tam na dole źle się tam zrobi to zaraz wszystko czerwone.

reklama
Jeszcze co do jedzenia Nelki, to z obiadami nie deserkiem nie mam problemu. Ale ze śniadaniem już tak, bo nie wiem co jej mam podawać... Chcę spróbować wprowadzić nabiał. Nawet kupiłam ( z polecenia od innych mam na fb) jogurty z biedronki Fruvita Pure, skład to 70% jogurty naturalnego i 30% owoców, u nas to był banan i jagody. W smaku mi smakują, miałam nadzieję, że małej też zasmakuje. A gdzie tam, ledwo skosztowała to się wykrzywiła i wystawiała język. Zrobiłam kilka prób i każda tak samo. Więc mi na śniadanka ręce opadają, Ale daje jej czas, na razie do obiadku jest na samym cycku i co 2-3 dni daje jej na śniadanko chlebek z masełkiem. Bo z niczym innym jej nie dam jak wypluje od razu 🤷‍♀️

Zazdroszczę...:)

O tym samym pomyślałam, że zanim bym ją ubrała to bym znowu musiała rozbierać...:)

Moja do wit d3 i biogaia to chętnie otwiera dzioba....ale z wszystkimi innymi specyfikami aptecznymi trzeba się namęczyć niestety....ale już się przyzwyczaiłam , że z niej twarda sztuka🤣
My dajemy że strzykawki ursofalk bo musi mieć odmierzone precyzyjnie, a reszta jak np - cebion lub probiotyki to na łyżeczkę. Strzykawka nam nie straszna bo towarzyszy nam od porodu niestety.

Jeszcze co do jedzenia Nelki, to z obiadami nie deserkiem nie mam problemu. Ale ze śniadaniem już tak, bo nie wiem co jej mam podawać... Chcę spróbować wprowadzić nabiał. Nawet kupiłam ( z polecenia od innych mam na fb) jogurty z biedronki Fruvita Pure, skład to 70% jogurty naturalnego i 30% owoców, u nas to był banan i jagody. W smaku mi smakują, miałam nadzieję, że małej też zasmakuje. A gdzie tam, ledwo skosztowała to się wykrzywiła i wystawiała język. Zrobiłam kilka prób i każda tak samo. Więc mi na śniadanka ręce opadają, Ale daje jej czas, na razie do obiadku jest na samym cycku i co 2-3 dni daje jej na śniadanko chlebek z masełkiem. Bo z niczym innym jej nie dam jak wypluje od razu 🤷‍♀️
A daj jej jogurt sam naturalny albo skyr. Ja jeszcze nie próbowałam nic smakowego z jogurtów sklepowych bo zazwyczaj szału nie ma ze składem. Skyr młodej nie pasuje, ale jogurt naturalny słodszy to go z chęcią wpierdziela.
To u nas jest pogarda za to do chleba. Rzuca nim gdzie popadnie. Woli inne rzeczy jeść, a w szczególności mięso 😂

Dlatego raz zastosowalam się do tych zaleceń, kilka dni mieliśmy ten rytuał 😅, no i Lila też często w nocy wstawala więc to ulatwialo sprawę. Efekty byly 👌, potem jak ją kapalismy skóra byla tak mega nawilżona, że woda tak jakby nie chciała na tej skórze osiadac😁. Ostatnio też zas miała jakieś mega plamiska i smarowalam tyle co przy zmianie ubrania czy tam pampera ;) no i ogl ost a pro po wizyty u pediatry pytalam o te plamy to mówiła że w okresie grzewczym częściej moga się pojawiać. Ona z kolei nie wie czy to na tle alergicznym, pokarmowym, ahh mam nadzieję że to do roku minie:(
A no i dodam ze to na raczkach głównie, trochę nogi więc to ulatwialo sprawę 👌bo to często ma odkryte 😁😁zimnolubna jak mama😅, długie rękawki , spodnie beee 😒😁

Witaj w klubie...u nas dalej kaszka bleee...obiadki zaczęły znowu ładnie wchodzić...owoce też...tylko że u nas na śniadanie nie mogę chleba z masłem bo nie może nabiału i tak główkuję któryś dzień co tutaj jej podać innego niż mleko modyfikowane na to śniadanie...bo wszystko co mi do głowy przychodzi to nabiał...mam plan jajecznicę podać ale najpierw muszę jeszcze próbę zrobić z samym żółtkiem czy jest ta alergia czy nie a że czekam aż zejdą nam plamy to mi tak schodzi....
Kupiłam jogurt kokosowy i chyba coś z tym wykombinuję:)

Witaj w klubie...u nas dalej kaszka bleee...obiadki zaczęły znowu ładnie wchodzić...owoce też...tylko że u nas na śniadanie nie mogę chleba z masłem bo nie może nabiału i tak główkuję któryś dzień co tutaj jej podać innego niż mleko modyfikowane na to śniadanie...bo wszystko co mi do głowy przychodzi to nabiał...mam plan jajecznicę podać ale najpierw muszę jeszcze próbę zrobić z samym żółtkiem czy jest ta alergia czy nie a że czekam aż zejdą nam plamy to mi tak schodzi....
O to ja mam podobnie, znaczy w miarę je kaszki na śniadanie ale jak tylko wymyślę co innego to nagle uświadamiam sobie ze to nabiał 🙈

Szybki przepis, nie wiem jak z placuszkami u was.
1 banan,
1 jajko,
2 łyżki mąki (jakiejkolwiek, dobra jest orkiszowa).
Banana rozgniatamy na papkę, dodajemy jajko i mąkę, urabiamy składniki na ciasto, i smażymy na małym ogniu najlepiej na teflonowej patelni placuszki, lub na ręcznik papierowy trochę naniesć oliwy i przesmarować delikatnie patelnie aby nie przywarło. Placuszki wychodzą dobre bo zawsze robię dla wszystkich domowników 😄 Ja dodaje jeszcze jogurt naturalny do masy ale można i bez.

reklama
A daj jej jogurt sam naturalny albo skyr. Ja jeszcze nie próbowałam nic smakowego z jogurtów sklepowych bo zazwyczaj szału nie ma ze składem. Skyr młodej nie pasuje, ale jogurt naturalny słodszy to go z chęcią wpierdziela.
To u nas jest pogarda za to do chleba. Rzuca nim gdzie popadnie. Woli inne rzeczy jeść, a w szczególności mięso 😂
Wątpię, że będzie chciała zwykły jogurt naturalny jak nie chciała tego słodszego z bananem i jagoda 😜 Ale spróbuję jutro, bo też kupiłam.
A no i dodam ze to na raczkach głównie, trochę nogi więc to ulatwialo sprawę 👌bo to często ma odkryte 😁😁zimnolubna jak mama😅, długie rękawki , spodnie beee 😒😁
A to tyle dobrze, że tylko na rękach i trochę na nogach 🙂 U nas smarowane jest calutkie ciało, bo zmiany na całym brzuchu, całych plecach, dekolt, ręce, nogi. A to znów Nelka zmarzluch po mamusi i obowiązkowo body długi rękaw i spoddnie i skarpety 😁 Bez skarpet od razu stopy zimne. A u nas w mieszkaniu jeszcze w bardzo szybko się g chłodzi i co 1-1,5 h trzeba grzać 🙄
Ja też planuje na dniach jajko jej dać, żółtko, bo akurat plamy zeszły. Ale muszę poprosić teściową o jajka wiejskie od jej cioci, bo ma swoje kury i te jajka są pyszne, a jajecznica z nich obłędna 😍
Szybki przepis, nie wiem jak z placuszkami u was.
1 banan,
1 jajko,
2 łyżki mąki (jakiejkolwiek, dobra jest orkiszowa).
Banana rozgniatamy na papkę, dodajemy jajko i mąkę, urabiamy składniki na ciasto, i smażymy na małym ogniu najlepiej na teflonowej patelni placuszki, lub na ręcznik papierowy trochę naniesć oliwy i przesmarować delikatnie patelnie aby nie przywarło. Placuszki wychodzą dobre bo zawsze robię dla wszystkich domowników 😄 Ja dodaje jeszcze jogurt naturalny do masy ale można i bez.
Dzięki, na pewno kiedyś zrobię jak już przekona się do kawałków i innej kknsystencji 😁

Do góry