reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2021

Vaness, a może drzemka 2,5h w dzień to za długo?
Moja ma w dzień dwie po max 30 min.
W nocy (nie licząc szukania po omacku cyca co 2h tak z grubsza) śpi bez zabaw od 20 do 7.
Piszę, bo zdażyło jej się pospać w dzień dłużej raz czy dwa i wtedy w nocy zabawa była.
Nie wiem czy za dużo, skoro to jedna drzemka tylko. Moja w dzień śpi jeszcze 3 razy, w tym pierwsza drzemka koło godziny, druga około 1,5h do dwóch, ale z możliwością przedłużenia nawet do trzech godzin i jeśli śpi do dwóch godzin to ma jeszcze jedną drzemkę 15-20 minut koło 17, a jak śpi dłużej to ostatniej drzemki już nie ma i idzie przed 20 spać. (Z trzecią drzemką idzie spać około 20.30). Więc w dzień to tak około 3-4 godzin schodzi jej na spaniu. Ale żeby nie było, że mam tyle wolnego, to spanie jest z cyckiem w paszczy albo na spacerze 🤣🤣

reklama

W nocy (nie licząc szukania po omacku cyca co 2h tak z grubsza) śpi bez zabaw od 20 do 7.
Piszę, bo zdażyło jej się pospać w dzień dłużej raz czy dwa i wtedy w nocy zabawa była.
Nie wiem czy za dużo, skoro to jedna drzemka tylko. Moja w dzień śpi jeszcze 3 razy, w tym pierwsza drzemka koło godziny, druga około 1,5h do dwóch, ale z możliwością przedłużenia nawet do trzech godzin i jeśli śpi do dwóch godzin to ma jeszcze jedną drzemkę 15-20 minut koło 17, a jak śpi dłużej to ostatniej drzemki już nie ma i idzie przed 20 spać. (Z trzecią drzemką idzie spać około 20.30). Więc w dzień to tak około 3-4 godzin schodzi jej na spaniu. Ale żeby nie było, że mam tyle wolnego, to spanie jest z cyckiem w paszczy albo na spacerze 🤣🤣

U nas podobnie, jak za długo spi to później jest nocą dramat.

nie widzę zamiennika waterwipes niestety ale są drogie i najlepsze 🤪
dla mnie minusem jest to że woda zbiera się na ostatnich chusteczkach i o ile pierwsze są po wyjęciu lekko mokre o tyle ostatnie trzeba wycisnąć 😜
a tak wgl używam na zew a w domu płatki, mała tetra, ręczniczki małe

moim zdaniem normalna jeżeli chodzi o bodziaki teraz nosimy 80 a i inne są takie mini prążkowanej bawełny i rozciągliwej 😜 no i są cienkie nie prześwituje ale nie są takie jak z h&m
rampersy i pajace również cieniutkie polecam jako piżamki jak dziecko śpi w śpiworku ale jak pod kołderką to już nie wiadomo rozkopie się i zimno😜
co do spodni porażka długie, szczupłe w pasie jakieś takie no nie wiem płaskie proste, nogawki na dole szerokie i cienkie niby napisane dresowe a na zew się nie nadają chyba że do kombinezonu 😂

Moja rada na waterwhipesy sprawdzona- odwracaj paczkę, niech leży otwarciem do dołu, wtedy za szybko nie wyschną.

U mag jakiś sajgon 😬 dzisiaj pobudka o g.2 nad ranem do 3.40 zabawa wjechało mleko 4.40 zasnął i o g. 6 pobudka 🥴 potem drzemka w południe padliśmy we trójkę 2,5h ufff🥰
potem obiad, spacer, zabawa, podwieczorek, zabawa i pierwsza kąpiel pod prysznicem o rany 🙄 to nie na moje nerwy wracam do wanienki za każdym razem wstawał ją się bałam że rypnie o nie wracam do wanienki a szkoda bo wgl się nie bał ani nic (siostra uczyła roczniaka i był przerażony więc chciałam wcześniej 🤔)
też śpi od 20.30 a my jesteśmy padnięci.
dzisiaj też prawie nic stałego nie zjadł samo mleko właściwie co 2h już krzyczy am am am...
z nowych umiejętności przełazi przez przeszkody i oczywiście zawsze leci twarzą do przodu 😂ale muszę przyznać że już coraz mniej płacze jak się uderzy już się co boli i się asekuruje😂

nie wiem co z tym spaniem i jedzeniem ale chyba do pediatry nas umówię daje nam czas jeszcze do środy 🙄
Moja też od czasu choroby odmawia stałych posiłków...i nie wiem czy to wina dwóch nowych zębów czy czego...wczoraj zjadła 2 łyżeczki kaszki.....3 łyżeczki zupki i owoców najwięcej bo aż 4 łyżeczki....dzień wcześniej było jeszcze gorzej!Ale ona mleka też ostatnio znowu dużo mniej :oops:
Może mu jakieś zęby idą i łyżeczka sprawia dyskomfort?
Co do drzemek to moja ma jedną od dłuższego czasu ale dłuższa...przed wczoraj prawie 3 godziny ale wczoraj tylko 1,5 !
Co do pobudek w nocy...to u nas też się zdarzają średnio co którąś noc...dzisiaj była super....ale wczoraj pobudka o 4 i do 6 zabawa a od 6 spała do po 9!
Zdecydowanie wolę taką jak dzisiaj...niby wstała po 7 ale przynajmniej noc przespana.
A o dniach nie będę się wypowiadać....nowy tydzień więc liczę na to że się jej coś zmieni bo psychicznie z mężem jesteśmy wykończeni....ale cóż przetrwać to trzeba!

Dziewczyny w ramach update u nas wszystko dobrze Maja wstaję gdzie popadnie pokonuje wszelkie przeszkody mówi mama tata papa bije brawo pokazuje słoneczko w książkach ogólnie trzymamy się zdrowo teraz trochę mnie tutaj mniej bo zaczęły się studia a z maleństwem nie jest łatwo wszystko ogarniać U nas już trochę świątecznie domek przystrojony choinki jeszcze nie ma ale to kwestia kilku dni.... zębów nqdal brak ale ogólnie nie ma lipyyy 🤣

Screenshot_20211114-201243_Instagram.jpg

a ja podpatrzyłam niezły biznes ostatnio potrzebowałam maty takiej filcowej do szuflady taka z Ikei
no i patrzę w Ikei 25 zł ale sobie pomyślałam rany nie chce mi się tam jechać kurier 15 zł nie no nie będę płacić 15 zł
odbiór osobisty za wcześniejszym zamówieniem 29 zł mówię o nie zobaczę na allegro mam SMART więc nie muszę płacić za dostawę ja patrzę a tam ta sama mata 44.99 zł😱 prawie 20 zł przebitki masakra i tak na wszystkim chyba zrobię komuś konkurencję🤣🤣🤣

albo inny przykład u nas w Polsce nie ma sklepu internetowego Primark ludzie kupują w stacjonarnym i z dużą przebitką sprzedają 🤷‍♀️
prawda, przed kupnem na allegro trzeba najpierw zobaczyć u wujka google.
Primark - fajny pomysł, zawsze ludki będą tam kupować, ale powiem szczerze, byłam raz w primark w Berlinie i nie urzekł mnie, tandetne rzeczy, ale może akurat to co potrzebowałam to nie było z czego wybierać

No właśnie tutaj nie mam nikogo, od ok 4 lat mieszkam i tylko jedną znajomą która pracuje popołudniami więc nawet nie mam z kim pogadać.🤷‍♀️
nie ważne, że nie spotkasz koleżanki, ważne, że wyjdziesz sama na chwilę, odetchniesz chociaż na 15 min, mąż zajmie się małą a ty wrócisz do nich w podskokach:)

reklama
Do góry