reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2021

A my już pobudka... 🥴 w nocy Jasiek budził się tyle razy że szkoda gadać.. No ale znając życie o 8 pójdzie spać a ja już nie zasnę..
My dzisiaj pobudka o 6, ale o 20 już spała 😁 20 minut temu wyjechaliśmy na weekend do mojej mamy i Nelka zasnela po 10 minutach na pierwszą drzemkę, także całą drogę ew ie prześpi sobie 😀 A jedziemy najpierw do mojej koleżanki, która ma córeczkę miesiąc starszą od Nelki więc fajnie sobid pogadamy a dzieciaczki się pobawią 😁

reklama
Nie martw się, u nas podobnie. Mój też na razie zupki najczęściej rozciapane widelcem więc kawałeczki maleńkie są oczywiście, jednak żadnych placków ani tym podobnych jeszcze nie zajada. Nieraz dam mu kawałek banana do ręki ale zazwyczaj rozciapuje go po całym stoliku i po sobie, to samo z chrupkami kukurydzianymi itp. 😂 Pierwszy miał tak samo a potem normalnie wcinał wszystko więc na spokojnie 🙂
Uff, to chociaż Nelka nie jest sama 😅 Bo ona to tak samo z bananem robi, poliże, pociumka i się krzywi a ostatnio odgryzła sobie tymi dwoma dolnymi jedynkami kawałek banana i mi zwymiotowała, bo był za duży 😝
Chrupki jaglane ostatnio wcinała i super jej szło 😀 dzisiaj dam jej kukurydziane 😉

My dzisiaj pobudka o 6, ale o 20 już spała 😁 20 minut temu wyjechaliśmy na weekend do mojej mamy i Nelka zasnela po 10 minutach na pierwszą drzemkę, także całą drogę ew ie prześpi sobie 😀 A jedziemy najpierw do mojej koleżanki, która ma córeczkę miesiąc starszą od Nelki więc fajnie sobid pogadamy a dzieciaczki się pobawią 😁
Moja nie chce spać. Przed chwilą drzemka z zegarkiem w ręku- 7minut.

Z tą cebulą to padłam 😂😂😂 ale musiało być zdziwienie.
Ale przyznaje rację, trzeba powoli dziecko przyzwyczajać do konsystencji stałych. U nas po skończonym 7msc wjechało BLW. Wiadomo raz będzie że coś zje a raz że zostawi. Ale warto podawać coś do rączki żeby dziecko ćwiczyło wszelkie odruchy.
Wczoraj przyszlo Nelce krzesełko do karmienia, dzisiaj w Paczkomacie czeka podnóżek i ta poduszka do krzesełka, która amortyzuje, bo ona jeszcze sama nie siedzi, więc niedługo będę próbowała jej dawać jakieś stałe konsystencje by próbowała. Ale jak każde takie karmienie będzie się kończyło wymiotami to przystopuje i spróbuję za jakiś czas.

Najgorsze że Jasiek budzi się z płaczem.. Nie zdąży otworzyć oczu a już stoi na czworaka i odrazu podciąga się w lozeczku.. Mam nadzieję że to zeby nie dają mu spać ale nie widzę żeby coś się szykowało.. Jedyne co go uspokaja to przystawienie do piersi.. Ale ile można jesc😵
To u mnie tylko i wyłącznie w nocy na uspokojenie cycek. Czasem, ale to rzadko wystarczy, że przytulę się do niej, ale przeważnie to musi wjechać cycuś, który jest na uspokojenie, ale także popije sobie 😁 Mnie bardziej przeszkadza to, że jak jest gorsza nocka, że potrzebuje bym była odwrócona do niej to ciągle leżę na jednym boku i to mnie tak boli już, kręgosłup od kilku dni, że masakra. Wtedy marzę się odwrócić na drugi bok, a jak to robię to ta się przebudza 😭

Podawaj małej co chwile coś stałego, niech się przyzwyczaja - może gotowany makaron rurke do rączki, albo ryż czy coś innego też do rączki. Spróbuj również dać surowe jabłko w całości albo surową marchewkę na zasadzie smakowego gryzaka. Może jak się pobawi i sama będzie wkładała do buzi twardsze kawałki to szybciej przywyknie 😊 mnie trafiło się żarłoczne dziecko, które ostatnio rzucilo sie nawet na surową cebulę i mimo łez w oczach nadal chciało ją ciamkać, także wydaje mi się, że nie ma problemów z kawałkami, bo zwyczajnie lubi jeść 🙈
Co jakiś czas podaje właśnie, także teraz będę też częściej to robić. Na szczęście mój N umył ostatnio parowar, który stał zkjrzony pół roku nie używany 😅 Więc będę w parowarze robiła jakieś brokuły, ziemniaczki itp 😁
nie ma co każde dziecko inne ale dziecko próbować 😜 mój podczas skoku nic prawie nie jadł, potem 4 wychodziła a teraz znowu ma apetyt wiadomo że sam nie zje tyle co ja bym w niego wcisnęła 🤪 ale ja mu pozostawiam wolność w trakcie obiadu i deserków 😜 bo nadal dostaje mm i sam musi się nauczyć jeść patrząc na nas (zresztą jak próbuje mu przepadać łyżkę z lewej do prawej to się wścieka)
kaszkę rano jemy razem na dwie łyżki 😂
także przyjdzie i nas was czas 🥰
Dokładnie, ja tam cierpliwie czekam i nie poganiam jej z niczym, niech się malutka sama uczy bo dla niej to nowość i nie będę od niej wymagała czegoś czego nie potrafi 😊

To u mnie tylko i wyłącznie w nocy na uspokojenie cycek. Czasem, ale to rzadko wystarczy, że przytulę się do niej, ale przeważnie to musi wjechać cycuś, który jest na uspokojenie, ale także popije sobie 😁 Mnie bardziej przeszkadza to, że jak jest gorsza nocka, że potrzebuje bym była odwrócona do niej to ciągle leżę na jednym boku i to mnie tak boli już, kręgosłup od kilku dni, że masakra. Wtedy marzę się odwrócić na drugi bok, a jak to robię to ta się przebudza 😭
Patii miałam to samo... tylko ćwiczenia pomagają zeby kręgosłup nie bolal, uwierz...

Wczoraj przyszlo Nelce krzesełko do karmienia, dzisiaj w Paczkomacie czeka podnóżek i ta poduszka do krzesełka, która amortyzuje, bo ona jeszcze sama nie siedzi, więc niedługo będę próbowała jej dawać jakieś stałe konsystencje by próbowała. Ale jak każde takie karmienie będzie się kończyło wymiotami to przystopuje i spróbuję za jakiś czas.
No ja właśnie też zamierzam w końcu zamówić krzesełko bo do tej pory jak go karmie to trzymam go na kolanach a jest to już coraz trudniejsze... On też jeszcze sam nie siedzi ale mam nadzieję że jakoś ogarnie 😀 Jasiek też nie tolerował innych konsystencji niż papka ale co jakiś czas dałam mu coś z grudkami i widzę ze w końcu memle w buzi a nie odrazu połyka w całości. Więc już rozdrabniam tylko widelcem warzywka które robię na parze a indyka rozrywam na kawałeczki i o dziwo jest ok. Co jakiś czas daje mu coś do rączki żeby sam wziął do buźki ale albo wyrzuci albo rozgniecie.. patrzy na mnie jak na głupią 😂 i otwiera buzię żeby mu włożyć 🤪

reklama
Z tą cebulą to padłam 😂😂😂 ale musiało być zdziwienie.
Ale przyznaje rację, trzeba powoli dziecko przyzwyczajać do konsystencji stałych. U nas po skończonym 7msc wjechało BLW. Wiadomo raz będzie że coś zje a raz że zostawi. Ale warto podawać coś do rączki żeby dziecko ćwiczyło wszelkie odruchy.
Młoda cebuli jeszcze nie, ale Dobrusia wcześnie zaczęła i do tej pory bierze sobie plasterek cebuli do przegryzienia jak kroję 😂

Halo, czy ktoś ma karchera??? Muszę dziecko chyba umyć pod ciśnieniem 😂 ale śniadanie jak nigdy całe zjedzone
Pięknie 😍😍😍

U nas też cycek i też jeden bok, ale na szczęście jak mała zaśnie to mogę się spokojnie przewrócić na drugą stronę.

Ja pitole hahahah 🤣 I jak ją myjesz? Wkładasz cała do wanny? 😁
Ja wsadzam do wanny albo do zlewu 😂😂

Do góry