reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2021

Ja teraz raz w miesiącu chodzę do fizjo uroginekologicznego, bo mam dużo rzeczy do poprawy. Ale do sedna - babeczki, codziennie trzeba ćwiczyć mięśnie dna miednicy i to zajmuje naprawdę ok 5 minut. Możecie rano w łóżku, można położyć się na macie koło dziecka i ćwiczymy.
Lezymy z nogami zgiętymi, stopy oparte o podłogę /łóżko (na początku tak najłatwiej, później można w różnych pozycjach).

1. Spianamy mięśnie tak jakbyśmy chciały coś ścisnąć - 10x
2. Podciągnięcie miesni do góry, tak jakby w środku była winda i miała jechać do góry - 10x
3. Laczymy oba te ćwiczenia i najpierw ściskamy a potem winda - 10x
4. Tak jak ćwiczenie 3 tylko na koniec przytrzymujemy windę przez kilka sekund - 10 x.

Jakby co to polecam profil fizjo lady na fb - są filmiki instruktażowe jak ćwiczyć 😁
Mi filmiki nie pomogły, dopiero chodzenie do urofizjoterapeutki. W sensie prawidłowości wykonywanych ćwiczeń. I moja zupełnie inne ma zalecenia 😅 i myślę, że najlepiej, jeśli dana osoba się przejdzie sama. U mnie ćwiczenia były od 5 powtórzeń, teraz mam 10, i mam zalecenie najpierw ściskać okolice łechtaczki, potem wejścia do pochwy a na koniec odbytu i wciągnięcie wszystkiego tak jak piszesz. Minimum 3x dziennie ale im więcej tym lepiej i nie przekraczać 10 powtórzeń, można za to zwiększać długość ściśnięcia. Plus co bardzo istotne u mnie, nie angażować mięśni brzucha i klasycznie przy ćwiczeniach spięcie mięśni obowiązkowo musi być na wydechu.

reklama
Ja teraz raz w miesiącu chodzę do fizjo uroginekologicznego, bo mam dużo rzeczy do poprawy. Ale do sedna - babeczki, codziennie trzeba ćwiczyć mięśnie dna miednicy i to zajmuje naprawdę ok 5 minut. Możecie rano w łóżku, można położyć się na macie koło dziecka i ćwiczymy.
Lezymy z nogami zgiętymi, stopy oparte o podłogę /łóżko (na początku tak najłatwiej, później można w różnych pozycjach).

2. Podciągnięcie miesni do góry, tak jakby w środku była winda i miała jechać do góry - 10x
4. Tak jak ćwiczenie 3 tylko na koniec przytrzymujemy windę przez kilka sekund - 10 x.

Jakby co to polecam profil fizjo lady na fb - są filmiki instruktażowe jak ćwiczyć 😁
Tak tak, te ćwiczenia też zalecało się w ciąży w 1 i 2 trymestrze ćwiczyć 😁

Mi u urofizjoterapeutki wyszły wady postawy i rozejście mięśni brzucha, masz może też taki problem?

kurde każda ma coś innego, u mnie jest ok z mięśniami dna miednicy a zrobił się bliznowiec po cc i zrost na macicy też muszę ćwiczyć 🙄 ja mam

Mi filmiki nie pomogły, dopiero chodzenie do urofizjoterapeutki. W sensie prawidłowości wykonywanych ćwiczeń. I moja zupełnie inne ma zalecenia 😅 i myślę, że najlepiej, jeśli dana osoba się przejdzie sama. U mnie ćwiczenia były od 5 powtórzeń, teraz mam 10, i mam zalecenie najpierw ściskać okolice łechtaczki, potem wejścia do pochwy a na koniec odbytu i wciągnięcie wszystkiego tak jak piszesz. Minimum 3x dziennie ale im więcej tym lepiej i nie przekraczać 10 powtórzeń, można za to zwiększać długość ściśnięcia. Plus co bardzo istotne u mnie, nie angażować mięśni brzucha i klasycznie przy ćwiczeniach spięcie mięśni obowiązkowo musi być na wydechu.

Mam podobne zalecenia z tym że u mnie jest bardzo słabo z tymi mięśniami bo one nie działają wgl I muszę zakupić juz elektrostymulator.. 🤷‍♀️

reklama
poczytaj o Perifit chyba lepszy 😜Link do: Przetestowałam Pelvifly i Perifit - które urządzenie warto wybrać? -

ps jakoś te nazwy bardziej do mnie przemawiają niż elektrostymulator 😂a przecież to jest to samo 😂🤦🏻‍♀️
Albo urządzenie do masażu 🤣🤣 nie wiem, czy któraś używa, ja mam swojego różowego przyjaciela, sporadycznie się masuję 🤣🤣 ostatnio Dobrusia go znalazła. Dobrze, że takiemu maluchowi jeszcze można pościemniać, teraz już chowam w szafie 🙈🙈🙈
No właśnie albo prelvifly najlepsze by było albo pelvicare emy 😂😂😂 tylko kasy brak 🤷‍♀️ powiem mężowi że chce na święta 😂😂
Aż popatrzę, też ma gierkę? 😁😁

Do góry