reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2021

Czy może maluszek którejś z Was tak samo jak mój za najlepszą metodę usypiania obrał sobie noszenie na rękach?? Bo Jasiek na tą chwilę tak właśnie zasypia.. Jak odłożę go do spania jak jest zmęczony to albo zaczyna płakać albo potrafi 40 minut się kręcić.. A jak moja cierpliwość się kończy i wezmę go na ręce to zasypia w 2 minuty.. Nie mam pojęcia jak go nauczyc zasypiania..Nie chce go zostawiac do wypłakania.. A takie rady już też słyszałam 😐
U nas do 6 miesiąca zasypiała zawsze przy cycku i nie musiałam jej nosić, było to mega wygodne, bo mała śpi ze mną w łóżku. Teraz niestety przy cycku nie zasypia ( chyba, że jest już mega śpiąca jak dziś to zaśnie) tylko na rękach muszę ją nosić, bujać i śpiewać obowiązkowo. Tęskni się za tym zasypianiem przy piersi 😞 Moja nigdy sama od siebie nie zasnęła, nie było tak, że odłożyłam ją do łóżeczka i zasnęła tak jak u niektórych. I dodatkowo jest nieodkładalna, jak uśnie na rękach i próbuje ja odłożyć to od razu się budzi i muszę szybko się obok położyć i dać cycka by sobie pociumkala, popiła i zasnęła.

reklama
U nas do 6 miesiąca zasypiała zawsze przy cycku i nie musiałam jej nosić, było to mega wygodne, bo mała śpi ze mną w łóżku. Teraz niestety przy cycku nie zasypia ( chyba, że jest już mega śpiąca jak dziś to zaśnie) tylko na rękach muszę ją nosić, bujać i śpiewać obowiązkowo. Tęskni się za tym zasypianiem przy piersi 😞 Moja nigdy sama od siebie nie zasnęła, nie było tak, że odłożyłam ją do łóżeczka i zasnęła tak jak u niektórych. I dodatkowo jest nieodkładalna, jak uśnie na rękach i próbuje ja odłożyć to od razu się budzi i muszę szybko się obok położyć i dać cycka by sobie pociumkala, popiła i zasnęła.

Dojrzeje do tego. Z tego co ja obserwuję wsrod znajomych i na podstawie swoich dzieci to przyjdzie z czasem. Nela zachowuje się dokładnie jak moja starsza córka, też miałam problem z usypianiem i też musiałam być blisko z cyckiem na ratunek 🙈 około 15 m-cy na drzemki zaczela zasypiać przy kołysankach, trzeba było ją glaskac i śpiewać. A teraz to obowiązkowo książeczka przed snem, sama wybiera sobie jedną i po tej książeczce albo zasypia albo chce pogadac ale te pogaduchy to tak max 5-10 minut takie wspomnienie dnia i zasypia

Czajo, pisałyśmy o marudzeniu i o skoku, no to mam: dziś 2 ząb i Melania nagle sama siada, jakby nigdy nic, siada sobie jak stara ni z tego ni z owego. Wesoła, zadowolona, jak ręką odjął nie marudziła dziś nic.
I tu pytanie ?
W jaki sposób Wasze siadają?
Widziałam jak siada Anastazja (całe wieki temu już to robiła 😀) I to wyglądało zupełnie inaczej niż moja. Melania z pozycji czworaków siada na pupę rozsuwa kolanka I przesuwa stópki zza siebie do przodu. Dorosły w życiu by tego nie zrobił.

A jak Wasze?
Ciekawi mnie, który sposób częściej nasze marcowe dzieci wybierają?
Moja też z czworaka odpycha się rączkami i ląduje na pupie. A jak stoi to po prostu kuca

Coraz lepiej 😁my 4.30. Obecnie mała mrówka raczkuje po pokoju a matka pilnuje go z łóżka, mam nadzieję, że jeszcze trochę i skusi się na jakąś drzemkę 😅
My witałyśmy dzień o 6.10 ale ta noc nie należała do przyjemnych. Od 3.30 mąż wziął ją na brzuch do siebie. Potem położyliśmy ją pomiędzy nami i było ok ale.wczesneij też się wierciła.u siebie. Ehh gdzie te czasy że tak dobrze spała i przesypiała całą noc😔

Mój jeszcze nie siada ,właśnie czy któryś dzieciaczek może tak miał albo ma że raczkuje a nie siada? Chociaż Od kilku dni zauważyłam, że z pozycji na czworakach próbuje usiąść na pupę tylko nie wie co ma zrobić z rączkami😅
Moja zaczęła od pełzania potem zaczęła wstawać, potem na czworaka stawała, siadała i potem zaczęła dopiero raczkowanie tak ostatecznie.

dziewczyny po cc chodzicie na mobilizację blizny ja byłam 3 raz i ja pitolę czy to przestaje kiedyś boleć 😡🥶 dodam że ja mam bliznowca i w sumie dopóki tego nie ruszałam to nic nie bolało 😬
jakoś dodatkowo pielęgnujecie?
mi fizjo powiedziała że zwykle krem nawilżający reszta to strata kasy lepiej ja masować 🤷🏻‍♀️
Ja mam brzuch cięty dwa razy w tym samym miejscu (operacja parę lat temu i teraz cc) byłam u fizjoterapeuty,, stwierdziła że wszystko ok z moją blizną, rozmasowała mi ją i dała filmiki jak masować w domu, na następnych wizytach ćwiczyłyśmy już co innego Bo moja blizną jest w dobrym stanie. Mnie wogole blizna nie boli jak ona masowała to też bez bólu, ona twierdziła że takie masowania nie powinny boleć, że tak powinien też robić to fizjoterapeuta aby nie bolało.
Co do pielęgnacji powiem tak za pierwszym razem bardzo się nad tym skupiałam pielęgnacja, maści itp. Teraz z wiadomych przyczyn 🥰mniej czasu na to poświęcam czasem posmaruje balsamem albo jakimś olejkiem i efekt jest taki sam😅

reklama
Serio? chcesz mieć jeszcze więcej do ogarniania ???
Vanes ostrzega ☺

😘

Ja poproszę chodzenie na kwiecień lub maj. Ma być już ciepło, aby kozaczków na niemowlęce stópki nie kupować 😊
Też już o tym myślałam że fajnie by było gdyby chodzenie zaczęło się jak będzie już ładna ciepła wiosna żeby bucików zimowych nie kupować 😃

Do góry