reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Marcowe mamy 2021

w rozszerzaniu diety Link do: Ebook Rozszerzanie diety w 6 krokach - RozszerzanieDiety.pl
jest to jako krok 4
krok 1 - warzywa
krok 2 - owoce
krok 3 - mięso i jajo

ja tam nie idę wg zaleceń 😜 ale ostatnio mój już kasza bleble muszę grubsze ziarno mu zaproponować już albo do łapki
No właśnie u nas już jest mięso ale bez jajków.
Najlepsze kaszki to od - czary mamy do kupienia w Rossmannie. Mamy normalny prosty skład bez żadnych udziwnień. Jeżeli chodzi o kaszkę, tu mam na tym punkcie fioła. Żadnych smakowych, później jakieś owocki można dorzucić.

reklama
ahh no tak żelazo czy ty wiesz, że taki indyk ma żelaza 1,1 mg na 100g , zresztą pewnie po zbadaniu to jakaś śladowa ilość jest mój dostanie to co my czyli amarantus ok. 15 mg na 100 g i najlepiej dodać natki pietruszki i papryki (takiej surowej) albo na słodko z czarną porzeczką bo mają najwięcej wie C i wtedy lepsza wchłanialność będzie bo to żelazo roślinne niehemowe😜
dla mnie ważne jest żelazo bo ja miałam wiecznie niedobory a i młody ze względu na wcześniactwo ma brać do 1 r.ż robiliśmy Ferrytyne i ma tak w granicy normy ale raczej dolnej dlatego nie mogę się doczekać kiedy włączę 😜

ciekawostka żeby się dobrze czuć, włosy nie wypadały to trzeba mieć poziom normy w połowie zachowany nie za mało/nie za dużo ot w sam raz!
Jasne, jak też się tak odżywiacie i masz wiedzę jak zastąpić mięso to jak najbardziej. Tak jak piszesz w produktach roślinnych jest żelazo niehemowe o wiele gorzej przyswajalne i warto te produkty jak napisałaś łączyć z czymś co zawiera Wit c.

Najlepsze kaszki to od - czary mamy do kupienia w Rossmannie. Mamy normalny prosty skład bez żadnych udziwnień. Jeżeli chodzi o kaszkę, tu mam na tym punkcie fioła. Żadnych smakowych, później jakieś owocki można dorzucić.
jak lubicie ja tam nikomu nie bronię 😜
a z kaszek jemy Holle też są bez żadnych dodatków no ale wiadomo nie tak dostępne jak te Helpa😜

No właśnie jedyne co mnie zastanawia to czy dobrze robię podając zupke i zaraz po jej zjedzeniu mleko. Naprawde nie chce mi się robić odstępów w czasie, a też mały by wył z rozpaczy, że brzuszek nie jest napełniony. A jada 5 razy dziennie, teraz jeszcze między posiłkami popołudniu daję mu dodatkowo pare kęsow owocka jako przekąske, więc jada tak często jak juz chce by jadal.
No i nie miał nigdy jeszcze rewolucji żoladkowej po zupce przepitej mlekiem. Jedynie ogorki potraktuje ostrozniej 😜
Ja muszę najpierw podać mleko a potem warzywko bo jak zmienię kolejność to mruczy i kopie nogami😅

no od Ciebie zależy co podasz i jak.
ja sporo czytałam o tym żywieniu i wszędzie się powielało że do 1 r.ż mleko jest podstawą i się podaje jako pierwsze a reszta to tylko smakowanie i dodatek, więc ja tak będę robić
plus ja mam tam jakieś swoje zasady np nie jeść słodkiego na śniadanie albo po 17 także trochę małego chce ustawiać wg naszych zasad 😜 a czy się da czas pokaże!

Ps mój wypiją tyle samo mleka 160 ml i za 1h dodatkowy posiłek więc nie krzyczy po wypiciu że głód 😂 ale za to jak zobaczy za h łyżeczkę to tak przebiera nogami jakby mu tam Oskara dawali😂
Mój jak go posadzę w krzesełku do karmienia, to nawet jak wcześniej wrzeszczał, to nagle sie uspokajabi czeka grzecznie, a jak siadam przed nim to nie patrzy czy już łyzeczka leci tylko otwiera buzie i znów czeka 😂 jak mu cos zasmakuje, to nieraz wkurza sie ze on juz połknął i chcialby nastepny kęs a ja się grzebie i musi czekać 🙈 cukinie i pietruszkę móglby jesc na kilogramy...naprawdę obawiam sie ze bede miala problem z jego duzym apetytem 🙈

Mój jak go posadzę w krzesełku do karmienia, to nawet jak wcześniej wrzeszczał, to nagle sie uspokajabi czeka grzecznie, a jak siadam przed nim to nie patrzy czy już łyzeczka leci tylko otwiera buzie i znów czeka 😂 jak mu cos zasmakuje, to nieraz wkurza sie ze on juz połknął i chcialby nastepny kęs a ja się grzebie i musi czekać 🙈 cukinie i pietruszkę móglby jesc na kilogramy...naprawdę obawiam sie ze bede miala problem z jego duzym apetytem 🙈
No to u mojej wręcz przeciwnie...ona nigdy nie była łasuchem....szczerze to chyba jej nawet na rękę jak nie musi jeść...mleko 90 ml w ciągu dnia to sukces...w nocy trochę nadrabia....a z łyżeczki to najbardziej smakowała jej zupka jarzynowa z hipp i zupka jarzynowa z cielęciną....to wtedy otwierała dzioba chętnie..a tak to smaczniejszy czasami śliniak niż to co na łyżeczce:)
A Ty się nie martw...cukinia i pietruszka mało kalorii...na tym dupka nie urośnie za bardzo:)

Z tego co się oreintowałam to z tego "czary mamy" mają też właśnie owoce aby samodzielnie dodawać do kaszek...muszę się na poważnie tym zająć:)

reklama
No to u mojej wręcz przeciwnie...ona nigdy nie była łasuchem....szczerze to chyba jej nawet na rękę jak nie musi jeść...mleko 90 ml w ciągu dnia to sukces...w nocy trochę nadrabia....a z łyżeczki to najbardziej smakowała jej zupka jarzynowa z hipp i zupka jarzynowa z cielęciną....to wtedy otwierała dzioba chętnie..a tak to smaczniejszy czasami śliniak niż to co na łyżeczce:)
A Ty się nie martw...cukinia i pietruszka mało kalorii...na tym dupka nie urośnie za bardzo:)
w nocy tzn o której?
mój M właśnie młodego przenosi do naszej sypialni bo spał u siebie dostał ostatnie mleko i tak do g. 7 no dzisiaj 8:20😂
a i nie wiem jak to jest ale na podłogowym łóżku to normalnie podczas snu się przekręca a w łóżeczku zaraz slysze w nocy obijanie i stękanie 😕

Do góry