Nie no napisałam, że właśnie nie jest niezbędne ale trzeba je dziecku odpowiednio zastąpić i trochę więcej pokombinować. Ogólnie mięso wiadomo najlepiej uzupełnia żelazo i inne tam witaminy i minerały. Jednak można je zastąpić strączkami np. fasolą itd. itp. Ja jednak młodemu podaję po trochę, nie musi być codziennie ale co drugi, trzeci dzień np. Jeżeli chodzi o mięso to wiadomo, że tak jak z warzywami jakaś chemia tam jest... Lepiej dlatego np. wybrać indyka niż kurczaka bo są bardziej wymagające w hodowli i nie faszerowane antybiotykami. To mi przypomniało, że mam dojście akurat do swojskiego kurczaka więc zakupię i zrobię zapasynie jest ani wegetarianką ani weganką jak pojadę do kogoś i poda to zjem nie wybrzydzam ale u nas w domu się nie je uważam porostu, że jest nie zdrowe i więcej tam chemii niż mięsa kiedyś jeszcze kupowałam bio ale jakoś przestałam
tak samo nie ma zwykłego białego cukru w sumie brązowego też nie
nie ma też masła i mleka też nie no w sumie jest małego w proszku
nie ubolewamy
hmm a czemu jest nie zbędne?
reklama
Jasne, że tak, spróbuj czy będzie smakowała U nas kaszki to chyba najgorzej ale nie poddaję sięJakie wyrzucanie matka śmietnik resztę dojadała
Ps. Jak już tu mamy za nami dania i owocki, to czy niebawem mogę ruszyć z kaszką na śniadanie?
Patii26
Fanka BB :)
Podpinam się do pytania, kiedy najlepiej kaszki wprowadzić, żeby nie " zapchać" dziecka?Jakie wyrzucanie matka śmietnik resztę dojadała
Ps. Jak już tu mamy za nami dania i owocki, to czy niebawem mogę ruszyć z kaszką na śniadanie?
ahh no tak żelazo czy ty wiesz, że taki indyk ma żelaza 1,1 mg na 100g , zresztą pewnie po zbadaniu to jakaś śladowa ilość jest mój dostanie to co my czyli amarantus ok. 15 mg na 100 g i najlepiej dodać natki pietruszki i papryki (takiej surowej) albo na słodko z czarną porzeczką bo mają najwięcej wie C i wtedy lepsza wchłanialność będzie bo to żelazo roślinne niehemoweNie no napisałam, że właśnie nie jest niezbędne ale trzeba je dziecku odpowiednio zastąpić i trochę więcej pokombinować. Ogólnie mięso wiadomo najlepiej uzupełnia żelazo i inne tam witaminy i minerały. Jednak można je zastąpić strączkami np. fasolą itd. itp. Ja jednak młodemu podaję po trochę, nie musi być codziennie ale co drugi, trzeci dzień np. Jeżeli chodzi o mięso to wiadomo, że tak jak z warzywami jakaś chemia tam jest... Lepiej dlatego np. wybrać indyka niż kurczaka bo są bardziej wymagające w hodowli i nie faszerowane antybiotykami. To mi przypomniało, że mam dojście akurat do swojskiego kurczaka więc zakupię i zrobię zapasy
dla mnie ważne jest żelazo bo ja miałam wiecznie niedobory a i młody ze względu na wcześniactwo ma brać do 1 r.ż robiliśmy Ferrytyne i ma tak w granicy normy ale raczej dolnej dlatego nie mogę się doczekać kiedy włączę
ciekawostka żeby się dobrze czuć, włosy nie wypadały to trzeba mieć poziom normy w połowie zachowany nie za mało/nie za dużo ot w sam raz!
Patii26
Fanka BB :)
A jakie kaszki? Takie kupione? Jakieś smakowe czy jakie?Jasne, że tak, spróbuj czy będzie smakowała U nas kaszki to chyba najgorzej ale nie poddaję się
E
ecza
Gość
A jak podajesz te kaszki?Ja raz spróbowałam podać kleik ryżowy taki czysty i zostałam nim tylko opluta Dodajesz coś do nich..jakieś owoce?Jasne, że tak, spróbuj czy będzie smakowała U nas kaszki to chyba najgorzej ale nie poddaję się
E
ecza
Gość
Hehe podobne zagwozdki mamyA jakie kaszki? Takie kupione? Jakieś smakowe czy jakie?
w rozszerzaniu diety Link do: Ebook Rozszerzanie diety w 6 krokach - RozszerzanieDiety.plPodpinam się do pytania, kiedy najlepiej kaszki wprowadzić, żeby nie " zapchać" dziecka?
jest to jako krok 4
krok 1 - warzywa
krok 2 - owoce
krok 3 - mięso i jajo
ja tam nie idę wg zaleceń ale ostatnio mój już kasza bleble muszę grubsze ziarno mu zaproponować już albo do łapki
Tak, do kaszki zazwyczaj dodaję jakiś owoc wtedy trochę lepiej wchodzi. Robię z połowy porcji bo i tak młody zjada po parę łyżeczek. Kleik ryżowy to chyba nie ma jakiś wielkich wartości więc mądre dziecko Mojemu nieźle wchodziła Holle kukurydziana z tapioką i jaglana prawdziwa ale to zrobiona w termomixie akurat. Teraz zakupiłam też jaglaną z Hippa Bio i też spoko ale tak jak mówię nadal po trochę i najlepiej warzywa wchodząA jak podajesz te kaszki?Ja raz spróbowałam podać kleik ryżowy taki czysty i zostałam nim tylko opluta Dodajesz coś do nich..jakieś owoce?
reklama
Z kupnych Holle, HiPP Bio a robiłam jaglaną i owsiankę ale w Termomixie akurat. Smakowych kaszek nie kupuję, wolę dodać sama jakiś owocA jakie kaszki? Takie kupione? Jakieś smakowe czy jakie?