reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Marcowe mamy 2021

nie jest ani wegetarianką ani weganką jak pojadę do kogoś i poda to zjem nie wybrzydzam ale u nas w domu się nie je 😂 uważam porostu, że jest nie zdrowe i więcej tam chemii niż mięsa kiedyś jeszcze kupowałam bio ale jakoś przestałam
tak samo nie ma zwykłego białego cukru w sumie brązowego też nie😂
nie ma też masła i mleka też nie no w sumie jest małego w proszku 😂
nie ubolewamy
hmm a czemu jest nie zbędne? 🤔
Nie no napisałam, że właśnie nie jest niezbędne ale trzeba je dziecku odpowiednio zastąpić i trochę więcej pokombinować. Ogólnie mięso wiadomo najlepiej uzupełnia żelazo i inne tam witaminy i minerały. Jednak można je zastąpić strączkami np. fasolą itd. itp. Ja jednak młodemu podaję po trochę, nie musi być codziennie ale co drugi, trzeci dzień np. Jeżeli chodzi o mięso to wiadomo, że tak jak z warzywami jakaś chemia tam jest... Lepiej dlatego np. wybrać indyka niż kurczaka bo są bardziej wymagające w hodowli i nie faszerowane antybiotykami. To mi przypomniało, że mam dojście akurat do swojskiego kurczaka więc zakupię i zrobię zapasy🤔

reklama
Nie no napisałam, że właśnie nie jest niezbędne ale trzeba je dziecku odpowiednio zastąpić i trochę więcej pokombinować. Ogólnie mięso wiadomo najlepiej uzupełnia żelazo i inne tam witaminy i minerały. Jednak można je zastąpić strączkami np. fasolą itd. itp. Ja jednak młodemu podaję po trochę, nie musi być codziennie ale co drugi, trzeci dzień np. Jeżeli chodzi o mięso to wiadomo, że tak jak z warzywami jakaś chemia tam jest... Lepiej dlatego np. wybrać indyka niż kurczaka bo są bardziej wymagające w hodowli i nie faszerowane antybiotykami. To mi przypomniało, że mam dojście akurat do swojskiego kurczaka więc zakupię i zrobię zapasy🤔
ahh no tak żelazo czy ty wiesz, że taki indyk ma żelaza 1,1 mg na 100g , zresztą pewnie po zbadaniu to jakaś śladowa ilość jest mój dostanie to co my czyli amarantus ok. 15 mg na 100 g i najlepiej dodać natki pietruszki i papryki (takiej surowej) albo na słodko z czarną porzeczką bo mają najwięcej wie C i wtedy lepsza wchłanialność będzie bo to żelazo roślinne niehemowe😜
dla mnie ważne jest żelazo bo ja miałam wiecznie niedobory a i młody ze względu na wcześniactwo ma brać do 1 r.ż robiliśmy Ferrytyne i ma tak w granicy normy ale raczej dolnej dlatego nie mogę się doczekać kiedy włączę 😜

ciekawostka żeby się dobrze czuć, włosy nie wypadały to trzeba mieć poziom normy w połowie zachowany nie za mało/nie za dużo ot w sam raz!

A jak podajesz te kaszki?Ja raz spróbowałam podać kleik ryżowy taki czysty i zostałam nim tylko opluta 😂Dodajesz coś do nich..jakieś owoce?
Tak, do kaszki zazwyczaj dodaję jakiś owoc wtedy trochę lepiej wchodzi. Robię z połowy porcji bo i tak młody zjada po parę łyżeczek. Kleik ryżowy to chyba nie ma jakiś wielkich wartości więc mądre dziecko 😄Mojemu nieźle wchodziła Holle kukurydziana z tapioką i jaglana prawdziwa ale to zrobiona w termomixie akurat. Teraz zakupiłam też jaglaną z Hippa Bio i też spoko ale tak jak mówię nadal po trochę i najlepiej warzywa wchodzą 😁

reklama
Do góry