reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2021

Ja to się bardziej obawiam ,że jak jej coś zasmakuje to wepcha do pysia ile się da...bo narwana ta moja córcia... 😂
aaa no to super dziecko 😍
no powiem Ci co prawda to prawda 😂
mój coraz mniej mleka pije bo butlą no i Wie że zaraz dostanie coś z łyżki już tylko psiaka otwiera 😜, no wszystko co nowe to chętnie 😂
a najgorsze jest to że rekomendują Anny mleko było do 1 rż a reszta to posiłki uzupełnienisjace ☹️

reklama
Mam doidy cup, wiem, że wielu się sprawdza, u nas zupełnie nie. Mam, będę próbowała z Marceliną, a u Dobrusi sprawdziły się kubki plastikowe ikeowskie. Zresztą talerzyki, miseczki i sztućce też stamtąd mam.
Mi pani logopeda polecała te płaskie łyżeczki na początku z rossmana , że są świetne do nauki jedzenia...chyba za 5 dałam 8 zł czy coś koło tego..

aaa no to super dziecko 😍
no powiem Ci co prawda to prawda 😂
mój coraz mniej mleka pije bo butlą no i Wie że zaraz dostanie coś z łyżki już tylko psiaka otwiera 😜, no wszystko co nowe to chętnie 😂
a najgorsze jest to że rekomendują Anny mleko było do 1 rż a reszta to posiłki uzupełnienisjace ☹️
Ja to się właśnie tego obawiam ,że jak posmakuje czegoś innego to już w ogóle mleka nie będzie chciała skoro teraz dla niej to największa udręka jedzenie mleka....ale liczę ,że kaszki z łyżeczki na tym mleku będą mnie ratować...."liczę"....tylko ,żebym się nie "przeliczyła"😂Ty już podajesz kaszki czy same warzywa?Jak tak to od jakich zaczynałaś? kukurydziane i ryżowe?

Ja to się właśnie tego obawiam ,że jak posmakuje czegoś innego to już w ogóle mleka nie będzie chciała skoro teraz dla niej to największa udręka jedzenie mleka....ale liczę ,że kaszki z łyżeczki na tym mleku będą mnie ratować...."liczę"....tylko ,żebym się nie "przeliczyła"😂Ty już podajesz kaszki czy same warzywa?Jak tak to od jakich zaczynałaś? kukurydziane i ryżowe?
tak my jemy kaszke rano na mleku tą
ale jeszcze mam owsiana i orkiszowa te 3 są na 4 ms
i już mam jaglana ta jest na 5 ms ale jeszcze nie próbowaliśmy
teraz drugi posiłek koło południ uzupełniający to warzywa
a za tydz wprowadzam na II śniadanie/karmienie owoc
potem zacznę mieszać 😂
narazie się sprawdza oprócz marchewki której nie lubi chyba ale zrobię jeszcze jakieś podejście

Załączniki

• image.jpg
    image.jpg
    1,3 MB · Wyświetleń: 39
  • image.jpg
    image.jpg
    1,4 MB · Wyświetleń: 33
tak my jemy kaszke rano na mleku tą
ale jeszcze mam owsiana i orkiszowa te 3 są na 4 ms
i już mam jaglana ta jest na 5 ms ale jeszcze nie próbowaliśmy
teraz drugi posiłek koło południ uzupełniający to warzywa
a za tydz wprowadzam na II śniadanie/karmienie owoc
potem zacznę mieszać 😂
narazie się sprawdza oprócz marchewki której nie lubi chyba ale zrobię jeszcze jakieś podejście
Patrzyłam też na te kaszki Holle i w takie będę się zaopatrywać....:)Dzięki...fajnie , że można kogoś się dopytać😉😍A tą kaszkę to zaczynałaś od łyżeczki czy tak jak na opakowaniu zrobiłas i dałaś ile chciał zjeść?

Szczerze to u nas blw weszło przypadkiem. Czytałam, ale trochę nosem kręciłam. A przez dwa tygodnie karmiłam łyżeczką i miałam dość, więc posadziłam dziecko z jedzeniem i poszłam na żywioł. Jadła sama zupę mając 11 miesięcy (łyżką normalnie). Jedyny minus to po każdym posiłku trzeba myć wszystko. Więc najlepsze karmienie było w samej pieluszce, a fotelik do karmienia ikea antilop wsadzany potem do wanny i wyszorowany. Tu Dobrusia z zupą ogórkową, miała 11 miesięcy 🙈🙈🤣🤣Zobacz załącznik 1297966
Cudna Twoja Dobrusia 😍
Pisałaś do mnie kiedyś, że taki bulbasek z niej był. No i tak, moja taka kuleczka też 😀 Mocno mnie wtedy pocieszyłaś. Dzięki jeszcze raz. Konsultowałam Melanię, zbadaliśmy jej hormony tarczycy i Wit.D. Jest na razie OK. Lekarz każe obserwować oczywiście.
Pytanko tylko, czy pamiętasz jak jej postępy motoryczne? Ruchliwa była czy leniuszek raczej?

Patrzyłam też na te kaszki Holle i w takie będę się zaopatrywać....:)Dzięki...fajnie , że można kogoś się dopytać😉😍A tą kaszkę to zaczynałaś od łyżeczki czy tak jak na opakowaniu zrobiłas i dałaś ile chciał zjeść?
dla mnie ważne było żeby było samo zboże a jak będę chciała to w odpowiednim momencie dodam owoce
a zaczęło się tak, że zostało mu trochę mleka i zrobiłam 40 ml jedna łyżka kaszki. stwierdziłam że resztę najwyżej wyrzucę ale zjadł ze smakiem 😜 potem będę dodawać owoce

Cudna Twoja Dobrusia 😍
Pisałaś do mnie kiedyś, że taki bulbasek z niej był. No i tak, moja taka kuleczka też 😀 Mocno mnie wtedy pocieszyłaś. Dzięki jeszcze raz. Konsultowałam Melanię, zbadaliśmy jej hormony tarczycy i Wit.D. Jest na razie OK. Lekarz każe obserwować oczywiście.
Pytanko tylko, czy pamiętasz jak jej postępy motoryczne? Ruchliwa była czy leniuszek raczej?
To dziecko od zawsze to huragan. Jest bardzo ruchliwa i potrzebuje "wybiegania" bo inaczej ciężko ją ogarnąć. Dość szybko raczkowała, chodzić zaczęła na 11 miesięcy, a jak miała 13 miesięcy to zaczęła skakać i zostało jej do dziś.

reklama
ja mam doidy i pytałam o niego w poradni neantologicznej i powiedzieli że to jest najlepsze na mowę, na zgryz i umiejętności Dobrego picia bo ćwiczy mięśnie języka w sensie wogole kubek u mnie 2--3 razy rozlał a potem załapał 😂
doidy jest lepszy niż zwykły bo ma oburącz uchwyty i łatwiej dziecku złapać niż obły
No i nie zaburza KP a mi o to chodzi by nie zaburzyło 😊

Do góry