no ok każdy ma swoje zdanie
ja o tym sporo czytałam, znam przypadek zapalenia opon mózgowych od opryszczki i nie uważam przekraczania granic dziecka za izolowanie szczególnie takiego małego które nie może nic powiedzieć i wyrazić swojej opinii
podziekuję za gronkowce, paciorkowce i inne bakterie moim zdaniem niepotrzebne narażanie i są one zbędne dziecku
podsyłam tez parę artykułów zresztą jest tego mnóstwo (pierwszy ze zdjęciami szkoda mi tych bobo
)
Czy powinniÅmy reagowaÄ kiedy ciocia/wujek/babcia 'wymusza' na dziecku caÅuski na przywitanie, pożegnanie, za fajny prezent? A co z buziakami w usta? Sprawdzamy, co o caÅowaniu dzieci myÅlÄ matki i eksperci.
www.edziecko.pl
Rodzice mówili, aby caÅowaÄ na przywitanie wyperfumowanÄ ciociÄ, nielubianego wujka. W imiÄ dobrego wychowania. Czy dzisiaj potrafimy zadbaÄ o granice swoich dzieci? Mama dwulatki: 'Nie chcÄ na dzieÅ dobry skwasiÄ atmosfery i wyjÅÄ na nadwrażliwÄ mamuÅkÄ'.
www.edziecko.pl
Wyobraź sobie, że wchodzisz do pokoju pełnego obcych ludzi i ktoś każe ci ich pocałować na powitanie. Nie czujesz się komfortowo, prawda? To dlaczego fundujesz...
parenting.pl
Wielkimi krokami zbliżają się święta i czas rodzinnych spotkań. Dla niektórych dzieci te "bardzo bliskie spotkania" wcale nie będą przyjemne.
mamotoja.pl
Zawsze to robi, chociaż wiele razy prosiłam, żeby się powstrzymała. Nie wiem, skąd ten zwyczaj i co to za potrzeba.
dziecko.trojmiasto.pl
Pierwsze dni po przyjeździe dziecka ze szpitala to czas przeznaczony wyłącznie dla was. Odwiedziny gości u noworodka mogą być uciążliwe i dla dziecka, i dla mam...
www.mjakmama24.pl
i na koniec fajne książki które warto dzieciom starszakom poczytać
„Pocałuj ciocię!” – Łobuz mówi nie. Książka dla dzieci o stawianiu granic. - Natuli dzieci są ważne
dziecisawazne.pl
a i to nie jest tak jak z dorosłymi układ immunologiczny dziecka nie da rady
i nie uważam też abym popadała w paranoję (chyba
) dbam porostu o bezpieczeństwo jego dziecka na swój sposób
oczywiście każda mama/tata też robią na swój sposób
a dobry kontakt z dziadkami obkupiony przekabacaniem dziecka całuskami, pieniążkami czy słodyczami to podziękuję wolę jak pobawią się z małym, zabiorą do zoo czy cokolwiek innego
no tak mam