reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2021

Ja też jestem w szoku. Szczególnie to rota obowiązkowe mnie wkurza.....
nawet pneumokoki czy hib... moim zdaniem powinny zostać jako dodatkowe ale też musiałabym prześledzić statystki zachorowań np. ile było przypadków zachorowań 14 lat temu a ile teraz jak są szczepienia obowiązkowe. Wyniki i wnioski mogą być ciekawe🤔

reklama
No niby tak ale mógłby być wybór.... Słyszałam opinie lekarza, który powiedział, że jest tyle odmian rota, że nie wiadomo czy nasze dziecko go nie przejdzie nawet będąc zaszczepione. Ale nie jestem jakaś anty- szczepionkowa więc szczepię 🙂
no dokładnie. tak samo pneumokoki - jest mnóstwo szczepów. nasza położna mówiła, że te obowiązkowe to nie jest ten szczep, który najczęściej występuje w PL...to po co te szczepienie... ale czy to prawda 🤔

Ja nie mam wyjścia pieniądze się przydadzą wiec muszę wrócić. A mi się i tak kalkuluje wysłać małą do żłobka. Mimo że bardzo bym tego nie chciała
Ja też wracam do pracy, wykorzystam jeszcze zaległe urlopy i od listopada wracam. Tatuś 2mce będzie na urlopie i zajmie się małą a potem idzie do niani, u której była starsza córka. Żłobek prywatny u nas drogo (porównywalnie niania), do państwowego nie ma szans się dostać, ale ze względu na chorowanie nie chcę jej dawać, bo chorować będzie na pewno

Pneumokoki obowiązkowe mają 10 szczepów odpowiedzialnych za okolo 65% zachorowań na pneumokoki, ta położna ma chyba informacje z portali antyszczepionkowych. Link do: Pneumokoki darmowe szczepienia , które wywołały burzę!
no może. Wiesz, to już nie ważne czy takie szczepy a nie inne ale czy szczepienie wpływa realnie na zmniejszenie liczby zachorowań. Jest też szczepionka przeciw ospie wietrznej, ospa też potrafi mieć ciężkie przypadki i powikłania - prawie wszystkie dzieci mają ospę, ale szczepionka nadal dodatkowa. Gdyby była obowiązkowa to realnie zmniejszyłaby się liczba zachorowań i o takie wnioski mi chodzi.

Ja swojemu też śpiewam. Kiedy go kąpię to śpiewam mu całą piosenkę Kundel Bury i on jest wtedy przeszczęśliwy, już taki mamy rytuał 😆
U nas królują Pieski małe dwa 😁 Dodatkowo Cztery słonie, Kotki dwa, Iskiereczka mała 😁 plus takie dodatkowe, które sama wymyśliłam przy mojej 7 letniej siostrze 😁

moja też mniej woła o jedzenie i myślę, że to taki etap już, że dłużej potrafią wytrzymać, są zainteresowani wszystkim innym wokół.
A musisz monitorować przybieranie? Jeśli tak to ok.rozumiem. Ale jeśli nie musisz to ważenie na szczepieniach w zupełności wystarczy - wtedy lekarz określi czy wszystko jest w porządku - i nie ważne czy przez 2 tyg mniej przybrała a potem to nadrobiła
Juz teraz nie muszę bo było ok, pierwotnie musiałam monitorować

reklama
Ja swojemu też śpiewam. Kiedy go kąpię to śpiewam mu całą piosenkę Kundel Bury i on jest wtedy przeszczęśliwy, już taki mamy rytuał 😆
Oooo fajną piosenkę mi przypomniałaś😃
Ja śpiewam " jadą jadą misie" albo " "cztery słonie zielone słonie" " małe pieski dwa"😅

Ostatnia edycja:
Do góry