reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2021

Dziewczyny, mam już swojego Tomka 😊 urodził się przez cesarskie cięcie w środę o 20:52 z wagą 3170g i 55cm długości 😁

Ogólnie poród poszedł totalnie nie według planu, ale dzięki lekarzom i polosnym skończyło się dobrze.
W środę podano mi drugą dawkę oksytocyny, po ok. 4h i rozwarciu na 2cm bóle stały sie nie do wytrzymania, mały zaczął próbować schodzić do kanału rodnego, odeszły mi wody...a tetno dziecka spadlo ponizej 100, wtedy zdecydowano o cesarce. Chyle czola przed zespolem, ktory byl gotów do operacji w 5 min., a od pierwszego cięcia do placzu syna utrwalo moze z 2-3 min.
Okazało sie ze dzieciorek był ułożony głowkowo nie czubkiem głowy a bardziej tą płaskatą czescia nad czolem, co bardzo utrudnia przejscie przez kanał, do tego był owinięty pepowiną, która była dosc krotka i mogla zwyczajnie go udusic, albo wyszarpnac lozysko. Na deser zielone wody. No nie mialam szans urodzic go calego i zdrowego za pomocą sn.
Gratulacje❤
widzę, że podobne przejścia miałyśmy 😉ale najważniejsze, że nasi synusiowie juz z nami😍

reklama
Gratulacje!! ❤❤
Najważniejsze, że już razem!

Jak masz już wagę to spróbuj bez dokarmiania i zobaczysz, czy przybiera.
O mlekach się nie wypowiem bo używałam tylko z najstarszą 14 lat temu 🤣🤣

Przybiera wlasnie i to 50g wychodzi na dzień. Wczoraj przed kąpiela ważyliśmy. Ze te dokarmianie by nie było potrzebne. Ale na wieczór lub ostatnio w ciągu dnia mamy problem ze nie chce mi spać po cycu. Wgl mam problem znow z dostawieniem do prawej mniejszej piersi. Nie chcę z niej pić. ( i w nocy obudziłam się z wielką plama na tym cycku bo tyle mleka tam się nagromadziło) jest krzyk bo brodawka inna i nie chce mi jej złapać. A jak złapie to puszcza

Ja kupiłam bebilon advanced 1 tak jak podają w szpitalu bo młoda go tolerowała. Ale wczoraj jak jej na wieczór daliśmy to się biedna po nim załatwić średnio może. Chyba odpuszczę zalecenie pediatry o jednym dokarmieniu mm albo faktycznie inne mleko
My karmimy profutura bebilon mówią że drogi ale szczerze sushi dobre też ja drogie 😂
Zamierzam jeszcze spróbować bebilon bio specjalnie dla rosman robią i tylko tam jest 😜

Dziewczyny, mam już swojego Tomka 😊 urodził się przez cesarskie cięcie w środę o 20:52 z wagą 3170g i 55cm długości 😁

Ogólnie poród poszedł totalnie nie według planu, ale dzięki lekarzom i polosnym skończyło się dobrze.
W środę podano mi drugą dawkę oksytocyny, po ok. 4h i rozwarciu na 2cm bóle stały sie nie do wytrzymania, mały zaczął próbować schodzić do kanału rodnego, odeszły mi wody...a tetno dziecka spadlo ponizej 100, wtedy zdecydowano o cesarce. Chyle czola przed zespolem, ktory byl gotów do operacji w 5 min., a od pierwszego cięcia do placzu syna utrwalo moze z 2-3 min.
Okazało sie ze dzieciorek był ułożony głowkowo nie czubkiem głowy a bardziej tą płaskatą czescia nad czolem, co bardzo utrudnia przejscie przez kanał, do tego był owinięty pepowiną, która była dosc krotka i mogla zwyczajnie go udusic, albo wyszarpnac lozysko. Na deser zielone wody. No nie mialam szans urodzic go calego i zdrowego za pomocą sn.
Gratuluję kochana, super, że masz już małego obok 🥰 Dużo zdrówka ❤️
Dobrze, że jednak cesarka, bo mogłoby się nie zakończyć dobrze, a tak synuś cały i zdrowy 😀

Przybiera wlasnie i to 50g wychodzi na dzień. Wczoraj przed kąpiela ważyliśmy. Ze te dokarmianie by nie było potrzebne. Ale na wieczór lub ostatnio w ciągu dnia mamy problem ze nie chce mi spać po cycu. Wgl mam problem znow z dostawieniem do prawej mniejszej piersi. Nie chcę z niej pić. ( i w nocy obudziłam się z wielką plama na tym cycku bo tyle mleka tam się nagromadziło) jest krzyk bo brodawka inna i nie chce mi jej złapać. A jak złapie to puszcza
Próbowałaś karmić spod pachy? Czasami tak się da malucha oszukać.

Próbowałaś karmić spod pachy? Czasami tak się da malucha oszukać.

W szpitalu próbowałam. Ale też cały czas toczę walkę z tym cycem jednym. W nocy się udaje na leżąco jedynie jak na śpiąco zassie pierś. A tak to nie wiem co jej się w niej nie podoba. I najgorsze ze laktatorem za dużo nie odciągnę a z piesi samoczynnie się właśnie w nocy aż wylewa

Cóż Położna ma rację tylko w wszystkich tych które wymieniliśmy są oligosacharydy 😂
Olej palmowy jak pochodzi z uprawnień eko to jest ok 👍
Ja to zawsze ostrożnie podchodzę do takich rad bo służba zdrowia to przeważnie profity ma z wciskania konkretnych polecanych specyfików ale oczywiście nie twierdzę że NAN zły 😜 bardzo dobry wrecz jak wszystkie te 😘

Ciekawe w czym lepsze? W szpitalach poddają bebilon. Wszystkie mleka te 1 są takie same a wręcz podobne. Kalorie te same w granicach 62 tylko to wczesniacze na 80 bebilonu. My już przeszliśmy wszystkie z racji nie karmienia kp i na bebilonie mój wcześniak najlepiej sobie radzi z wagą, kolkami etc 😜
Zastanawia mnie czy we wszystkich jest tyle samo tych oligosacharydów, sprawdziałasz może bo ja opuściłam😉a plantacje ekologiczne no cóż, nie do końca do mnie to przemawia - ekologiczny to jest mój ogródek jak wiem osobiscie co w nim robie i stosuje.😂
Oczywiście jak mi się sprawdzi to mleko to tez będę polecac jak nie to będziemy szukać dalej🙈 ciesze się ze Ty już znalazłaś😘

Zastanawia mnie czy we wszystkich jest tyle samo tych oligosacharydów, sprawdziałasz może bo ja opuściłam😉a plantacje ekologiczne no cóż, nie do końca do mnie to przemawia - ekologiczny to jest mój ogródek jak wiem osobiscie co w nim robie i stosuje.😂
Oczywiście jak mi się sprawdzi to mleko to tez będę polecac jak nie to będziemy szukać dalej🙈 ciesze się ze Ty już znalazłaś😘
Tak, trochę ich przeszliśmy 😂
- hipp comfort jest 2,4 g na 100 g tutaj jest GOS (minus śmierdzi 😕)
- bebilon nenatal premium dla wcześniaków jest 3,4 g na 100 g
- bebilon bio tutaj jest GOS 0.24 g i FOS 0.04 g = 0.28 g
- bebilon nenatal home GOS 3.3 g FOS 0.55g=3,85 g w 100 g
- Bebilon profutura 1 GOS 0,48 g/FOS 0,08 g /2'FL 0,10 g/ 3'GL 0,015 g = 0.675g w 100 g
Wszystkie bebilony pachną ciepłym mlekiem 😉
- NAN Optipro 1 premium jest 2FL 0.58 g na 100 g
- Nan supreme 1 jest 2FL 0.7 g

Więc jeśli chodzi o zbliżone składni oligosacharydow to wygrywa bebilon nenatal home i premium 😘 dla profutury plus za urozmaicony skład oligosacharydow.
Powodzenia w wyborze👍🥰

PS z uprawami eko co prawda to prawda krzaczki pod domem najlepsze tylko żeby sąsiad nie nasrał jak w dniu świra (oglądaliście 😂? Może sobie dzisiaj mały pośpi to obejrzymy)

My już w domku.
Amelie super, grzeczna, tylko muszę ją karmić butelka co 3h po 20-30ml plus pierś, ale co tam z niej leci nie wiem.
Mam wypożyczony laktator taka machina że ze szpitala🙈i słuchajcie jak nie w szpitalu ta dojare podłączyli to cycki wyciągnięte a mleka tyle co kot napłakał, (dziecko było głodne)
Nie wiem czy ta laktacja rozpujam, póki co mała pije też cyc ake czy ona go jak smoczka nie traktuje🥴
Ja samopoczucie to z jednej strony mega szczęście bo mam wymarzona córeczkę druga a z, drugiej to fizycznie ciężko, obolała na maxa jestem, siadać nie mogę, ja, mam dziewczyny siny odbyt po tym porodzie, nie mówiąc że pękłam i też ból czuję, opuchlizne.
Ale co uroki porodu😩🥴
Będzie dobrze u mnie obrzęki krocza i ból minął po tygodniu teraz z każdym dniem jest jeszcze lepiej. Ja tez dokarmiam mała ale u mnie pani kazała żeby piła 40ml, ale nie przybierała na wadze i płakała z glodu. Teraz karmie piersią i mała wypija dodatkowo 60 ml mm. I śpi grzecznie🙂

reklama
U mnie z tą laktacją identycznie tyle ze w szpitalu cały czas mnie utwierdzali że mam dość pokarmu. Od dzisiaj tez dokarmiam. Jakie mleko wybrałaś? bo ja nestle nan opti pro, położna w szpitalu mówiła ze dużo lepsze niż hipp i bebilon.
O właśnie jakie mleko polecacie ja używam bebilon ale mała ma gazy i problemy z brzuszkiem nie może się załatwić i marudzi. Używamy kropelek na krople.

Do góry