reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2021

Tydzień szybko zleci😜mała nabierze wagi😁zawsze jak tylko można chcą aby dziecko było jak najdłużej w brzuszku,gdyby coś im. Się nie podobało to by Cie nie wypuścili, a co z to wodami płodowymi?
Masz w normie?
Ja dziś zamówiłam dwa paski takie, które sprawdzają pH czy to Mocz czy wody.
Jutro rano odbiorę.
Posikuje sie🙉🙈i chce sprawdzić. Raczej Mocz bo to albo jak zakaszle albo ostatnio jak z psem byłam na dworze. Wolę sprawdzić,bo wizyta dopiero za tydzień u mojej ginekolog.
Moja mała to się tak dużo rusza😱🙉🙈jakby miała bardzo mało miejsca,ten 7,8miesiac to bardzo ja czuję, łącznie z czkawka raz dziennie🤣
To pewnie mocz, bo ja mam tak, że jak mam choć trochę napełniony pęcherz to jak kichnę albo mocno kaszlne to zawsze trochę popuszczę haha masakra 😅

reklama
A u Ciebie teraz 36tc?
Nie martw się wiedzą co robią.
Ja też się bałam cesarki ale coraz bardziej do tej myśli się przyzwyczajam.
U mnie jest w drugą stronę tj hipotrofia płodu czyli za mało waży 17.02 mam usg ale już mnie wpisali na cesarkę 3.03. Jak się 17 dowiem że mało przyrasta to rozwiążą od razu bo dziecko lepiej będzie się rozwijać po za tak mówią.
Będzie dobrze musi być 👍🥰
Dziękuję za słowa otuchy, też jestem tej myśli, że musi być dobrze innej opcji nie ma.
U mnie dopiero 35 TC😊

Ja też używam Sweet Pregna. Strasznie mnie irytują te wszystkie książeczki, muszę je wszędzie targać... mój telefon to mój notatnik, ksiązeczki do zapisywania cukrów i ciśnienia i absolutnie nie zamierzam z papierkologią latać 🤣🤣

Ło to spory rzeczywiście. Nie wiem, czy Cię to pocieszy, mi prognozowali dziecko 4500-4800 w dniu przyjęcia do szpitala nikt mi nie proponował cesarki a corka 15 lat temu urodziła się 3950. Niemała, ale też nie taka wielka jak myśleli. Może i u Ciebie tak będzie, zawsze USG ma jakieś ryzyko błędu.
No to spora córka 😊
Tak wiem że to orientacyjna waga, dlatego też mój gin jeszcze raz będzie mierzył i ważył go za dwa tygodnie. Ale teraz nie dziwię się że mój brzuch faluje na wszystkie strony, bardzo mu ciasno😁

A ja kupiłam duże pudełko 0,5 kg czystej bezwodnej lanoliny farmaceutycznej za raptem 45 zeta i tego używam. To to samo, tylko cena niewspółmierna. Świetna jest teraz na zimę na usta, dzięki temu opanowałam pękanie - przełożyłam sobie trochę do słoiczka plastikowego na kremy z Rossmana i noszę w torebce 😁😁
PS: lanoliny kupiłam tak dużo do pieluszek wielorazowych, nie że mam jakiś fetysz 🤪😁
Tą lanoliną też można smarować po porodzie? Np. na pękające sutki ? W aptece kupiłaś? Zaciekawilas mnie:)

Ja już po wizycie u swojego gin i po trzecich prenatalnych. Z dzieckiem ogólnie wszystko dobrze, ale nazwał to makrosomia bo jest baaardzo duży jak na ten wiek ciąży waży 3400 🙈 to tak jak w 38 TC. Mam za dwa tygodnie mieć wizytę i pomiary żeby sprawdzić i ustalić z lekarzem co dalej, jak będzie duży ok 4000 to umawiać mam się na cesarkę. Boję się cesarki, nastawiałam się na naturalny.
Wooow, to naprawdę duży chłopak. A masz cukrzyce ciążowa? Przeważnie wtedy pojawia się makrosomia. No podejrzewam, że jakby się urodził w terminie to będzie na pewno 4kg jak nie ponad, to typowe dla makrosomii, wtedy dla Ciebie będzie akurat lepsza cesarka, żeby Cię nie porozrywalo, aczkolwiek wiele kobiet rodzi dzieci o wadze 4kg, więc warto spróbowaliśmy 😉 Ajj, trzymam kciuki kochana aby tylko wszystko było w porządku. Będzie dobrze, na pewno 😉

Bo to tylko szacunki. Wagę wyliczają na podstawie długości kości udowej, Wystarczy milimetr dalej zahaczyć znacznik i już będzie co innego.
+/- 400 g na tym etapie z tego co mi mówił spec od usg prenatalnych.

Do tego możesz mieć chudziaka, albo tłuściutkiego pączusia i po kości udowej tego nie widać, niespodzianka dopiero jak sie urodzi

What? Jak to możliwe, że taka duża różnica w pomiarach? 😲
Mi lekarz przy usg mówił że w III trymestrze moga się mylić nawet do 500g chodzi o to że dziecko jest już bardzo duże i ciężko jest złapać całość. Musi być naprawdę znakomity sprzęt dlatego oni aż tak nie panikują 😜. Ale kto tam wie jaka prawda cały czas łudze się że wiedzą co robią nie jesteśmy pierwsze 🙄😁

reklama
To pewnie mocz, bo ja mam tak, że jak mam choć trochę napełniony pęcherz to jak kichnę albo mocno kaszlne to zawsze trochę popuszczę haha masakra 😅
To prawda, mam to samo!!

Tą lanoliną też można smarować po porodzie? Np. na pękające sutki ? W aptece kupiłaś? Zaciekawilas mnie:)
Kupiłam w internecie, o tę, tylko ja kupowałam pół kg, a tu masz 100g

Producenci się wypowiadają, że to co innego i nie można używać przy kp, ale to mit, właśnie czytałam fajny artykuł u farmaceuty, jak sprzedać to samo 40x drożej i eko rodzina robiła badania laboratoryjne tych lanolin, gdzie właśnie lanolina farmaceutyczna była najczystsza. No tak to mniej więcej wygląda. Lanoliny w tubkach to to samo co w tym pudełku, tylko wielokrotnie droższe 😉 nie ma nigdzie dowodów, że są "oczyszczone bardziej".

Wooow, to naprawdę duży chłopak. A masz cukrzyce ciążowa? Przeważnie wtedy pojawia się makrosomia. No podejrzewam, że jakby się urodził w terminie to będzie na pewno 4kg jak nie ponad, to typowe dla makrosomii, wtedy dla Ciebie będzie akurat lepsza cesarka, żeby Cię nie porozrywalo, aczkolwiek wiele kobiet rodzi dzieci o wadze 4kg, więc warto spróbowaliśmy 😉 Ajj, trzymam kciuki kochana aby tylko wszystko było w porządku. Będzie dobrze, na pewno 😉
Jako anegdotę, że duże dzieci rodzą się tylko u mam z cukrzycą, to moja teściowa urodziła 10 dzieci, z tego mój mąż najstarszy jest i był najmniejszy - 3750. Reszta 4100-4600 ❤🤣🤣
Nigdy nie miała cukrzycy ciążowej, u teścia w rodzinie genetycznie rodzą się duże dzieci 😉

Do góry