reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2021

reklama
To prawda, mam to samo!!

Kupiłam w internecie, o tę, tylko ja kupowałam pół kg, a tu masz 100g

Producenci się wypowiadają, że to co innego i nie można używać przy kp, ale to mit, właśnie czytałam fajny artykuł u farmaceuty, jak sprzedać to samo 40x drożej i eko rodzina robiła badania laboratoryjne tych lanolin, gdzie właśnie lanolina farmaceutyczna była najczystsza. No tak to mniej więcej wygląda. Lanoliny w tubkach to to samo co w tym pudełku, tylko wielokrotnie droższe 😉 nie ma nigdzie dowodów, że są "oczyszczone bardziej".

Jako anegdotę, że duże dzieci rodzą się tylko u mam z cukrzycą, to moja teściowa urodziła 10 dzieci, z tego mój mąż najstarszy jest i był najmniejszy - 3750. Reszta 4100-4600 ❤🤣🤣
Nigdy nie miała cukrzycy ciążowej, u teścia w rodzinie genetycznie rodzą się duże dzieci 😉
Wow, no to naprawdę spore dziaciaki 😅 I wszystkie naturalnie? 😮

Kuźwa to ja się boję w takim razie o tą moją cukrzyce... W końcu wczoraj udało mi się zapisać do dietetyka, pielęgniarka diabetologiczna mnie wysłała. Nadal mam mierzyć cukier itp. Ja praktycznie codziennie cukier na czczo podwyższony, a po 1h po posiłku raz w normie, raz ponad...
Dała mi ksiazeczke do kontrolowania cukru, wcześniej zapisywałam w aplikacji Sweet Pregna. Dała też poradnik jak się odżywiać, póki czekam na wizytę od dietetyka. Ehh, ani nie chce myśleć..
Ja nawet jak mam niewielkie przekroczenia to wiem dlaczego tak mam wiem o której muszę wstać żeby było lepiej. I do 2-3 przekroczeń w tygodniu jest ok. I nie mam insuliny. A mała wagowa idealna.

Porozmawiaj z lekarzem, nie martw się na zapas. Ja też mam ale z takimi wartościami to jest uznawana za niska norma w ciąży jest do 92 ja mam różnie od 95-110 na czczo mam co prawda dietę cukrzycowa ale mi lekarz powiedział, że ogtt powinnam mieć po wyżej 126 żeby mocno jakoś działali. Po 1h jak przekracza 180 to wtedy ja nigdy tak nie miałam. Miałam robione 2 razy ogtt w różnych tyg ciąży i zawsze było poniżej ale i tak kazał stosować d. cukrzycową i skonsultować z diabetykiem ten rzekł to samo😂
Teraz mierze co drugi dzień z apka i health i też takie wyniki na czczo 92-100 a po h 110-118 przy diecie cukrzycowej😜
I z takimi wynikami na czczo jestes na insulinie?

Nie biorę w ogóle insuliny tylko dieta cukrzycowa i aktywność. Bo twierdzą że to jest nadal norma zarówno gin jak i diabetolog. Diete mam ułożona przez diabtetyka.
Nie zmienia to faktu, że cały czas tyje, puchnę i woda w organizmie stoi😒

Natulia ja to samo, wiem, że jak za wcześnie kolacja zjedzona to rano będzie juz przekroczenie itd.
W dodatku gin myślała, że Mały będzie wagowo dużo większy a tu 2900. Wiem, że woli nie ryzykować po prostu, ale osobiście sądzę, że w moim przypadku ten szpital to na wyrost

Wooow, to naprawdę duży chłopak. A masz cukrzyce ciążowa? Przeważnie wtedy pojawia się makrosomia. No podejrzewam, że jakby się urodził w terminie to będzie na pewno 4kg jak nie ponad, to typowe dla makrosomii, wtedy dla Ciebie będzie akurat lepsza cesarka, żeby Cię nie porozrywalo, aczkolwiek wiele kobiet rodzi dzieci o wadze 4kg, więc warto spróbowaliśmy 😉 Ajj, trzymam kciuki kochana aby tylko wszystko było w porządku. Będzie dobrze, na pewno 😉
Właśnie chodzi o to, że nie mam cukrzycy😊, a on taki duży.

Dziewczyny, a ja mam dla Was coś przez co pożegnacie się z upierdliwą zgagą. Od miesiąca mam taką zgagę, że myślałam, se wykorkuje, szczególnie wieczorem jak się położyłam to był dramat. I tak jak wcześniej mleko mi pomagało, tak od miesiąca nie pomagało wcale. I w pondz na wizycie poprosiła lekarza o leki na zgage. Przepisał mi na receptę Lanzul ( zmniejsza kwasowość żołądka), bierze się jedna tabletkę na czczo, minimum pół godz przed posiłkiem. I co? W pierwszy dzień odkąd wzięłam tabletkę, czyli od wtorku, zero, ale to kompletne zero zgagi 🙆‍♀️🥰 I piłam słodka herbatę, jadłam słodkie ( zawsze po słodkim najgorsza zgaga) i kompletnie nic, kładę się do łóżka spokojna i nic. Jak tylko macie możliwość to poproście swojego gin o te tabletki. Ja jestem w siódmym niebie!! 😍

reklama
Wow, no to naprawdę spore dziaciaki 😅 I wszystkie naturalnie? 😮
Wszystkie naturalnie 🤣

To nie Vanes, ja jestem na insulinie, ale długodziałającej na noc.
Trzy tygodnie mam już przekroczenia, początkowo miałam 92-94, potem 94-98, a jak dostałam insulinę to przez tydzień miałam 102-110. Moja ginekolog i diabetolożka zgodnie z zaleceniami PTD uważają powyżej 90 rano od razu po przebudzeniu za przekroczenia, które wymagają - zwłaszcza jeśli są codziennie - insuliny ludzkiej długodziałającej. Jestem też na grupie dot. cukrzycy, również opierają się na zasadach PTD i też wśród ich specjalistek jest dokładnie to samo zdanie. Ja dziś pierwszy raz od 3 tygodni miałam wynik 88, a najbezpieczniej dla dziecka jest około 80, więc popatrzę jutro i pewnie będę zwiększać dawkę o kolejne 2 jednostki. Niestety skoki glukozy poza makrosomią są prostą drogą do rozwinięcia wcześnie cukrzycy u dziecka oraz zwiększają ryzyko otyłości, wolę nie ryzykować, dlatego bardzo mocno pilnuję tych zaleceń. W ciągu dnia wyniki mam w 90% w normie.

Do góry