reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2021

Jak w szpitalu będą potrzebować żebyś była wydepilowana to zrobią to w 5 sekund😉 nie ma co się martwić tym, że nie daje się rady😉
No właśnie mam też taki sam problem. Nogi golę ledwo co... ostatnio ich golenie zajęło mi chyba z 15 min 🙈 Muszę robić to jedną ręką. Przez ten brzuch nie dosięgam. A wyższą strefę ogarniam z lusterkiem 🤣 Nie jest to nawet skomplikowane, tylko zastanawiam się... czy golić się tam do cc? Zalecenia są takie, żeby nie golić się 7 dni przed cc. No, ale jakoś tak głupio pójść nieogolona. Sama już nie wiem..
Jak czytam na forach, że w szpitalu robią to na szybko i tępa maszynką bez ceregieli to dziękuję 🥶
Znalazłam wpis jak do cc jak do naturalnego ale tam mowa o strzyżeniu nie goleniu bo mikrourazy https://mamaginekolog.pl/przygotowac-cialo-szpitala-porodu/
Nadal jednak zastanawiam się jak to zrobić już mi bardzo brzuch przeszkadza lusterko odpada moczy się nic nie widzę, do tego mam prysznic 😕 więc usiąść nie idzie. Ostatnio samo bikini zajęło mi 1h 😟

reklama
Jak czytam na forach, że w szpitalu robią to na szybko i tępa maszynką bez ceregieli to dziękuję 🥶
Znalazłam wpis jak do cc jak do naturalnego ale tam mowa o strzyżeniu nie goleniu bo mikrourazy https://mamaginekolog.pl/przygotowac-cialo-szpitala-porodu/
Nadal jednak zastanawiam się jak to zrobić już mi bardzo brzuch przeszkadza lusterko odpada moczy się nic nie widzę, do tego mam prysznic 😕 więc usiąść nie idzie. Ostatnio samo bikini zajęło mi 1h 😟
A gdybys wykorzystala lusterko i dwa krzesla? Na jednym siadasz na krawedzi a na drugim jakimś niższym kladziesz lusterko. Chociaz mnie osobiście bardzo wygodnie jest z lusterkiem pod prysznicem, kładę płasko na ziemi i kucam sobie. A jak boisz sie tępej maszynki w szpitalu, to może dałoby się wziąć swoją 😊

A tak się zastanawiam-myślicie, że jak czujemy, że nasze maluszki mają czkawkę, to można brać to za wyznacznik, że jest im dobrze, są dotlenione jak należy i w ogóle jest git malina? Dzisiaj mój synek ma senny dzień, ale za to dwa razy już go czkało.
To jest normalne, że dziecko ma czkawkę, moja na razie miała tylko góra 5 razy. Wczoraj wieczorem jak się położyłam to mała w brzuszku tak skakała, tak skakała, że aż czkawki dostała 😂 słodkie to jest 🥰

A też czytalam o tym strzyżeniu dobre rozwiązanie😉. Wiesz na forach różne rzeczy piszą, różne są położne itp...... miałam to robione w szpitalu bo pani stwierdziła że musi być dokładniej i nie było to nic strasznego i nikt nie robił tego maszynką😃 dlatego teraz zrobię tyle ile i jak dam radę a reszte jak uznają niech zrobią 😅

Ostatnia edycja:
No właśnie mam też taki sam problem. Nogi golę ledwo co... ostatnio ich golenie zajęło mi chyba z 15 min 🙈 Muszę robić to jedną ręką. Przez ten brzuch nie dosięgam. A wyższą strefę ogarniam z lusterkiem 🤣 Nie jest to nawet skomplikowane, tylko zastanawiam się... czy golić się tam do cc? Zalecenia są takie, żeby nie golić się 7 dni przed cc. No, ale jakoś tak głupio pójść nieogolona. Sama już nie wiem..
Ja z nogami na szczęście nie mam problemu, bo gole tylko łydki, ud na szczęście nie muszę 😄 A brzucha nie mam też dużego więc sobie radzę na spokojnie z wieloma czynnościami 😁 Ale bikini to jest masakra... Jadę na ślepo, ale już nie mogę w ten sposób się golić, bo przy tym zginalam się na mięśniach brzuch i potem całe dwa dni miałam taki ból przy pepku, jakbym zrobiła 3 porządne treningi pod rząd na brzuch, ból niesamowity... Dlatego już w tej pozycji się golić nie mogę, będę przed lustrem ale to będzie trwało wieki 😅

No ja bym się nie przejmowała 7 dniowym zarostem, nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie po 7 dniach to te włoski są naprawdę bardzo krociotkie i jakbym się ogoliła po tygodniu to bym miała same podrażnienia i pokrwawiona bym była 🤷‍♀️ dlatego ja mogę się golić co 2 tyg na bikini.

Ja czuję czkawkę jak takie rytmiczne drżenie, jakby maluch cały się wstrząsał raz po raz, nawet co sekundę 😊
To ja na samym początku jak zaczęłam czuć ruchy małej, po 20 tygodniu, to wtedy często czułam takie drgawki i zastanawialo mnie co to jest, już oglądałam w necie czy to padaczka itp, ale okazało się, że to normalne, czyli jednak czkawka to była 😅 a teraz po prostu brzuch się podnosi co 2 sekundy a brzuchu czuje takie delikatne smyranie, jakby ktoś bańke mydlaną pękł 🙈😁

Ja z nogami na szczęście nie mam problemu, bo gole tylko łydki, ud na szczęście nie muszę 😄 A brzucha nie mam też dużego więc sobie radzę na spokojnie z wieloma czynnościami 😁 Ale bikini to jest masakra... Jadę na ślepo, ale już nie mogę w ten sposób się golić, bo przy tym zginalam się na mięśniach brzuch i potem całe dwa dni miałam taki ból przy pepku, jakbym zrobiła 3 porządne treningi pod rząd na brzuch, ból niesamowity... Dlatego już w tej pozycji się golić nie mogę, będę przed lustrem ale to będzie trwało wieki 😅

No ja bym się nie przejmowała 7 dniowym zarostem, nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie po 7 dniach to te włoski są naprawdę bardzo krociotkie i jakbym się ogoliła po tygodniu to bym miała same podrażnienia i pokrwawiona bym była 🤷‍♀️ dlatego ja mogę się golić co 2 tyg na bikini.
Jak leżałam na patologii ciazy z dziewczynami na cc to pytały się czy są ogolone a jak coś proponowały czy ogolić i robią to maszynką ale taka do golenia jak do głowy bo jedna dziewczyna opowiadała, i mega szybko ją ogolono. Ja mam problem z obcięciem paznokci, z goleniem nog sobie jakoś radze, na czuja tam na dole sobie gole ( chociaz ostatnio się strasznie pozacinalam) to męża juz poprosiłam zeby ogarnal mi te paznokcie bo tam juz nie ma opcji 😂😂

A co do pokoiku małej. Na razie będzie u nas w sypialni, mamy dosyć sporą, więc ma tam swój kącik na łóżeczko, komodę, na ścianę będziemy przyklejać takie nalepki, żeby miała ładnie 😊 mamy też salon, który jest naprawdę olbrzymi i spokojnie z tego pokoju mogły by być dwa większe pokoje, ale niestety nie ma go jak podzielić, bo jeden pokój musiałby być bez okien 😑 więc w salonie mała będzie miała swój kącik na zabawy, mate piankowa z zabawkami itp, wiadomo, po kilku miesiącach dopiero 🙂 A w przyszłym roku i tak zamierzamy kupić mieszkanie, więc wtedy już weźmiemy taki z 3 pokojami, z myślą o drugim dziecku 😁

To ja na samym początku jak zaczęłam czuć ruchy małej, po 20 tygodniu, to wtedy często czułam takie drgawki i zastanawialo mnie co to jest, już oglądałam w necie czy to padaczka itp, ale okazało się, że to normalne, czyli jednak czkawka to była 😅 a teraz po prostu brzuch się podnosi co 2 sekundy a brzuchu czuje takie delikatne smyranie, jakby ktoś bańke mydlaną pękł 🙈😁
Moja ma kilka razy dziennie czkawkę i potrafi tak np 2 minuty czkać 😃 za łapczywie łyka te wody jak coś zjem 😄 ale to po mnie pewnie ma tą łapczywość bo lubię dobre rzeczy jeść

reklama
Jak leżałam na patologii ciazy z dziewczynami na cc to pytały się czy są ogolone a jak coś proponowały czy ogolić i robią to maszynką ale taka do golenia jak do głowy bo jedna dziewczyna opowiadała, i mega szybko ją ogolono. Ja mam problem z obcięciem paznokci, z goleniem nog sobie jakoś radze, na czuja tam na dole sobie gole ( chociaz ostatnio się strasznie pozacinalam) to męża juz poprosiłam zeby ogarnal mi te paznokcie bo tam juz nie ma opcji 😂😂
Jejku nooo! Obcięcie paznokcie na stopach graniczy z cudem 🥴🙉 Tydzień temu mieliśmy sesje ciążową, to tyle się namachałam przy tych paznokciach, że masarka, ale do pomalowania poprosiłam już mamę, bo ja bym tego w życiu nie zrobiła 😅 A to ja bym nie dała obciąć paznokci mojemu facetowi za nic w świecie, on do takich rzeczy ma dwie lewe ręce, jak widzę jak sobie obcina krzywo paznokcie u stóp to za głowę się łapie. A wiecie, ja jestem kosmetyczką i na co dzień w pracy wykonuje manicure, pedicure itp., ( teraz jestem na chorobowym) więc mam bzika na punkcie estetyczności paznokci, aby były równe, ładnie wypiłowane itp 😁 Dlatego swoje paznokcie daje tylko sobie albo koleżankom z pracy 😂

Do góry