reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2021

O co dziewczyny chodzi z tym twardnieniem? Ja szyjkę mam w porządku, wysoko i zamkniętą, ale teraz mnie zastanawiają te twardnienia 😅
Twardnienia, macicy czyli skurcze macicy, nagle mocno twardnieje cały brzuch, puszcza po chwili.
Zaczynają się po 20tc.
Raczej jest ich coraz więcej im ciąża bardziej zaawansowana, mogę być niebezpieczne tz. Zagrożenie przedwczesnym porodem, jeżeli szyjka macicy się bardzo skraca o jest tych twardnien dużo.
Ale nie znaczy to że tak jest u każdej z nas, niektóre chyba mają mniej lub bardziej.
U mnie w pierwszej ciąży zaczęły się koło 24tc i musiałam brać leki bo było ich sporo, Teraz jestem w 28tc i magnez oraz nospa mi póki co te twardnienia niweluje.
Ale za każdym razem mam mierzenie szyjki macicy noi dziś 1 raz ktg(pokazuje też ilosc skurczy)

reklama
Twardnienia, macicy czyli skurcze macicy, nagle mocno twardnieje cały brzuch, puszcza po chwili.
Zaczynają się po 20tc.
Raczej jest ich coraz więcej im ciąża bardziej zaawansowana, mogę być niebezpieczne tz. Zagrożenie przedwczesnym porodem, jeżeli szyjka macicy się bardzo skraca o jest tych twardnien dużo.
Ale nie znaczy to że tak jest u każdej z nas, niektóre chyba mają mniej lub bardziej.
U mnie w pierwszej ciąży zaczęły się koło 24tc i musiałam brać leki bo było ich sporo, Teraz jestem w 28tc i magnez oraz nospa mi póki co te twardnienia niweluje.
Ale za każdym razem mam mierzenie szyjki macicy noi dziś 1 raz ktg(pokazuje też ilosc skurczy)
Aaa, rozumiem. Kurcze, ja jutro zaczynam 29 tc, a nie zwróciłam uwagi bym miała skurcze macicy. Myślę, że nie dałoby się tego przegapić co? 😝 Wiadomo, czasem ciągnie mnie brzuch, ale to tylko wtedy gdy np. cały dzień coś robie, chodzę, stoję bądź siedzę w pionowej pozycji i bardzo mało leżę, wtedy po całym dniu ciągnie i muszę się położyć. A bóle w dole podbrzusza mam rzadko i tylko wtedy gdy mam jelita pełne bo nie byłam w toalecie np. 3 dni ( zdarza się często).

Zaczynają się po 20tc.
Ale za każdym razem mam mierzenie szyjki macicy noi dziś 1 raz ktg(pokazuje też ilosc skurczy

Aaa, rozumiem. Kurcze, ja jutro zaczynam 29 tc, a nie zwróciłam uwagi bym miała skurcze macicy. Myślę, że nie dałoby się tego przegapić co? 😝 Wiadomo, czasem ciągnie mnie brzuch, ale to tylko wtedy gdy np. cały dzień coś robie, chodzę, stoję bądź siedzę w pionowej pozycji i bardzo mało leżę, wtedy po całym dniu ciągnie i muszę się położyć. A bóle w dole podbrzusza mam rzadko i tylko wtedy gdy mam jelita pełne bo nie byłam w toalecie np. 3 dni ( zdarza się często).
Oczywiście że byś zauważyła, nie każdy widac musi mieć te twardnienia, może będę u Ciebie później,chociaz mile nie są to brzuch robi się jak kamień.

Poczytaj o skurczach braxtona hicksa. Są normalne i przygotowują macice do porodu.
Nie powinny boleć, ale dla nikogo przyjemne nie są. Wszystko zależy od progu bólu. Dla mnie to lekki dyskomfort. Dolegliwość idzie z całej macicy, nie tylko z podbrzusza. Często zaczyna od góry i idzie w dół.

U mnie częściej zdarzają się przy aktywnym dniu. Są dni, w których ich nie ma/nie czuje, są dni gdy zdarzają się kilka razy dziennie.

Wg. mojej lekarki mogą zastanawiać dopiero wtedy gdy przybierają na sile i regularności - czyli kilka/ kilkanaście na godzinę. Wtedy warto to sprawdzić.

Mi zdarzało się mieć np. dwa pod rząd i potem cisza.

Co do samych 'bóli' w podbrzuszu, to też je mam. Zawsze gdy robi się ciasno - pełne jelita/pęcherz. Brzuch też ciągnie jak długo jestem spionizowana. Jak leżę na boku i brzuszek nie ma podparcia, również trochę ciągnie.

@IsabellaW ja miałam dokładnie taki sam kombinezon dla syna w 2019. 8 marca urodziłam i wyszliśmy w tym kombinezonie ( pod spodem ubrałam tak jak Ty napisałaś body, pajac) i do tego cieplutki kocyk. I powiem Ci, ze on jest naprawę ciepły! Później na spacery również go ubieraliśmy+ ciepły kocyk :)

Taki mam plan. Może nie tylko i wyłącznie bo jestem też nowicjuszem i w otoczeniu też nie znam nikogo na wielo a jak komuś mówię to się w czoło puka :D
Ale mam zamiar być na systemie mieszanym, trochę jedno trochę wielo

O, to może i ja się przy drugim przekonam. A masz już coś wybranego?

Myslicie, ze taki kombinezon + pajacyk/spodenki+body i gruby koc/otulacz do fotelika wystarczy na wyjscie ze szpitala w marcu ?

Wszystko zależy od pogody, jak będzie za zimno to dołóż jeszcze jeden kocyk na przejście ze szpitala do auta i będzie git.
Ja 2 lata temu rodziłam w połowie kwietnia i na wyjście było ponad 20 stopni, a tydzień wcześniej było ok 10, więc też miałam kilka opcji. Teraz nam termin na koniec marca, więc równie dobrze może być kwiecień 😂

@IsabellaW ja miałam dokładnie taki sam kombinezon dla syna w 2019. 8 marca urodziłam i wyszliśmy w tym kombinezonie ( pod spodem ubrałam tak jak Ty napisałaś body, pajac) i do tego cieplutki kocyk. I powiem Ci, ze on jest naprawę ciepły! Później na spacery również go ubieraliśmy+ ciepły kocyk :)
To super :) wzięłam rozmiar 56 bo słyszałam, ze wypada na 62 a mój maluch chyba szykuje się mniejszy wiec mam nadzieje, ze będzie dobry :)

A powiedzcie mi, czy któraś z Was liczy ruchy malucha? Jutro zaczynam 30 tydzień, ale jeszcze nie miałam potrzeby liczyć, bo maluch ruszał się tak intensywnie, że hej. Teraz jest spokojniejszy i chciałabym zacząć to kontrolować. Wiem, że są dwie metody - liczenie grupy ruchów w ciągu dnia, aż do uzyskania 10 grup, a druga metoda to liczenie raz dziennie przez godzinę, czy będzie pojedynczych ruchów i obrotów 10 razy i jeżeli nie, to w kolejną godzinę nadal liczymy. Dobrze rozumiem?
Ja nie liczę, bo jak weszłam w 30 tydzień to te ruchy są tak stłumione ze prawie ich nie czuję. Na dole w podbrzuszu czuję takie pukanie a jeszcze mam łożysko na przedniej ścianie to tez dodatkowo tłumi wszystko. Wiec u mnie liczenie nie ma najmniejszego sensu.

reklama
Dziewczyny które mierzą cukry mam pytanie czy jak mierze cukier 1h po posiłku i w między czasie tej godziny napije się herbaty np. Zielonej albo czarnej z cytryna to czy mogę mierzyć ten cukier?
Czy już nie można bo coś pilam w między czasie trwania tej godziny.

Do góry