reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2021

Dziewczyny które mierzą cukry mam pytanie czy jak mierze cukier 1h po posiłku i w między czasie tej godziny napije się herbaty np. Zielonej albo czarnej z cytryna to czy mogę mierzyć ten cukier?
Czy już nie można bo coś pilam w między czasie trwania tej godziny.
Ja dzisiaj odruchowo posłodziłam herbatę łyżeczka cukru i po śniadaniu z 20 minut przed pobraniem popiłam i pierwszy raz cukier po godzinie miałam 143 odczekałam 20 minut było 138z. Podejrzewam że ma to wpływ

reklama
Dziewczyny które mierzą cukry mam pytanie czy jak mierze cukier 1h po posiłku i w między czasie tej godziny napije się herbaty np. Zielonej albo czarnej z cytryna to czy mogę mierzyć ten cukier?
Ja jak wypije nie posłodzone to mi się wydaje, że nie ma to wpływu.

O, to może i ja się przy drugim przekonam. A masz już coś wybranego?

Wszystko zależy od pogody, jak będzie za zimno to dołóż jeszcze jeden kocyk na przejście ze szpitala do auta i będzie git.
Ja 2 lata temu rodziłam w połowie kwietnia i na wyjście było ponad 20 stopni, a tydzień wcześniej było ok 10, więc też miałam kilka opcji. Teraz nam termin na koniec marca, więc równie dobrze może być kwiecień 😂
Ja wpadłam na pomysł wielopieluch ze względów głównie ekonomicznych bo wydaje mi się że wyjdzie jednak taniej. W związku z tym na początku wybieram otulacze pul oraz tetre. Tetre kupuje nowa natomiast otulacze pul (5-6 szt) używane, bo dla noworodka stwierdziłam że nie ma sensu nowych bo szybko wyrasta.
Ja zainteresowałam się tematem jakieś 3 miesiące temu, dołączyłam do grup FB o wielopieluchach i tam jest skarbnica wiedzy :)

Ja nie liczę, bo jak weszłam w 30 tydzień to te ruchy są tak stłumione ze prawie ich nie czuję. Na dole w podbrzuszu czuję takie pukanie a jeszcze mam łożysko na przedniej ścianie to tez dodatkowo tłumi wszystko. Wiec u mnie liczenie nie ma najmniejszego sensu.
Mam dokładnie tak samo, tez łożysko na przedniej ścianie najlepiej ruchy czuje wieczorami albo takie pukanie o którym piszesz i kopniaki maluszka nigdy nie były dla mnie bolesne . Kiedyś myślałam, że mój maluszek taki spokojny ale lekarz pozbawił mnie złudzeń bo na usg to mała wiercipięta 😍😉

A ja mam taką sytuację, że pod koniec listopada robiłam krzywą cukrową dwa dni pod rząd, ale żadnej nie przeszłam, ponieważ zwymiotowałam glukozą po 15 minutach, nie umiałam jej utrzymać w organizmie, dodatkowo mega słabo mi było, miałam mroczki przed oczami i mało nie zemdlałam... Więc na wizycie u ginekolog powiedziałam mu o tym i powiedział, że w takim razie muszę sama sobie w domu mierzyć cukier przez 10 dni i sprawdzać czy mam powyżej normy. Mogę do tego jeść co chce, w sensie nie muszę pilnować się, bo muszę zobaczyć jak organizm pochłania ten cukier. Mierzyłam z 15 dni i nie wychodziło mi pond normę, więc raczej cukrzycy nie mam. Szkoda, że tej krzywej nie dało się przejść, bo bym lepiej wiedziała. A może ktoś z Was bardziej się zna i wie dokładnie jakie są normy cukru we krwi w ciąży, kiedy można powiedzieć, że mamy cukrzycę itp? Miałam iść do diabetologa, dostałam skierowanie prywatne, ale chciałam załatwić skierowanie na NFZ od mojego lekarza rodzinnego, to się pomylił i dał mi skierowanie do ginekologa na NFZ 🤦‍♀️ I nie miałam siły ju dzwonić do niego, chodzić do przychodni itp. Dał mi glukometr i tak sobie mierze, według norm na necie.

Mam dokładnie tak samo, tez łożysko na przedniej ścianie najlepiej ruchy czuje wieczorami albo takie pukanie o którym piszesz i kopniaki maluszka nigdy nie były dla mnie bolesne . Kiedyś myślałam, że mój maluszek taki spokojny ale lekarz pozbawił mnie złudzeń bo na usg to mała wiercipięta 😍😉
Ja tez delikatnie odczuwam aż czasami się martwię czy wszystko ok, ale na usg zawsze się kręci wierci i tez nic nie czuje a pani nie może jej zmierzyć🙂

A spytam was jeszcze czy cukrzyca ciążowa powoduje tylko problemy z wagą dziecka.? Słyszałam ze niektóre kobiety nie mają cukrzycy a rodzą większe dzieci

reklama
Podeslesz link? Chętnie bym obejrzała dokładniej tego "miska" :)
Ja akurat zamówiłam na vinted używany bo znając życie to założę go tylko na wyjście ze szpitala i może z raz na badanie a później mam nadzieje ze już będzie ciepło :) bo ja końcowa marcoweczka :)

dziewczyny jestem po krzywej już w domu i jest mi gorąco i trzęsą mi się rece, nie wiem jak wyniki tylko ze pierwszy wynik 74 wiec niski. Może to dlatego ze ja przez dietę wątrobowa nie jem cukru a tu taki skok. Miała tak któraś z was ?

Do góry