reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2020

Dziewczyny, czy którejś z Was przy zapaleniu pęcherza wyszły podwyższone leukocyty we krwi? Zrobiłam morfologię i mam stan zapalny, a w moczu bakterie. Zastanawiam się czy to od tego czy zamierza mnie dopaść jakaś inna infekcja.
Z tego co moja ginekolog mówiła raczej nie powinny od tego leukocyty być podwyższone lub obniżone, bo ja mam obniżone a też mam infekcje układu moczowego, podobni w ciąży leukocyty skaczą o ile nie ma dużych odchylen i inne odczyty są ok nie ma co sie martwić.

reklama
Dziewczyny ja miałam tydzień spokoju od wszelkich dolegliwości, ale od wczoraj to po prostu nie mam na nic siły i znowu mnie mdli. :(
Z chęcią bym poszła na wizytę, bo wiadomo że wtedy człowiek spokojniejszy, ale stwierdziłam, że postaram się być cierpliwa. Jeszcze tylko dwa tygodnie czekania. :)

Mam do Was jeszcze pytanie,
wstrzymuje się z farbowaniem włosów i malowaniem paznokci do konca I trymestru, ale nigdzie nie znalazłam sensownych badań, że to naprwadę może szkodzić płodowi. Jak Wy do tego podchodzicie? Malujecie paznokcie? Ja to nawet hybrydy nie robiłam tylko zwykły lakier. Ale włosy farbowalam regularnie i mam przerwe od maja...wyglądam po prostu okropnie, ale boje się iść i farbować :/
Na stronie SROKAO masz listę zakazanych skladnikow w ciazy, ja zawsze sobie sprawdzam

Nie do końca to miałam na myśli. Bezpodstawne branie owszem jest bez sensu, ale większość ciężarnych potrzebuje L4 ze względu na warunki w pracy, w których nie powinna pracować, a pracodawca ma to gdzieś, nie przeniesie na inne stanowisko i tylko lekarz może "pomóc".
Nigdy nie byłam na zwolnieniu, pracowałam nie raz z gorączką, rzygając co 5 min, ale w mojej pracy nikt nie uznawał choroby.
Teraz w ciąży zostałam wręcz zmuszona przez lekarza na pójście na chorobowe po tym jak wymiotowałam codziennie non stop nie mogąc nawet napić się łyka wody. Nie mam siły stać, nie jestem w stanie ugotować sama obiadu, bo mdleję przy blacie więc I tak siedzę w domu. Ale chciałabym móc kiedy się poczuje ciut lepiej wybrać się chociaż na 30min spacer bez obawy, że wpadnie kontrola i stwierdzi, że nie było mnie w domu bezpodstawnie..
Ja się zgadzam z Olirenza, albo się jest chorym i ma l4 albo się jest zdrowym tylko po co wtedy l4? Tez się mecze w pracy, teraz wróciłam i leżę i tak pewnie będę leżeć ale nie widze powodu dla którego miałabym pójść na l4. Są osoby, które faktycznie tego l4 potrzebują ale wiele przypadków jest niestety bezpodstawnych.

Mam nadzieję, że nic dodatkowego mnie nie łapie. Zobaczymy co powie mój lekarz za tydzień. A na pęcherz dostałaś antybiotyk czy coś profilaktyczno-wspomagającego tylko?
Z tego co moja ginekolog mówiła raczej nie powinny od tego leukocyty być podwyższone lub obniżone, bo ja mam obniżone a też mam infekcje układu moczowego, podobni w ciąży leukocyty skaczą o ile nie ma dużych odchylen i inne odczyty są ok nie ma co sie martwić.

Okazalo się, ze jednak zrobili mi prenatalne. Po usg zdecydowalam sie na dodatkowe badanie z krwi. Ryzyko mialam wyliczone ze wzgledu na wiek i usg cos kolo 1: 2800 a przeziernosc 1,41. Lekarz jest minimalista w rozmowie, wiec za wiele nie powiedzial. Wychodzi na to, ze jest wszystko dobrze z dzieciatkiem. Widzielismy jak sie rusza. Nie ocenial plci mowiac,ze gdybajac na 80% to bez sensu. Mysle,ze wiedzial ale nie chcial powiedziec uzyl nawet zwrotu"maluch" hahaha. Na kolejne usg zaprosil dopiero ok 20-22tyg ciazy chyba,ze wynik pappa bedzie niewyrazny..ale nawet tej opcji nie biore pod uwage :)

Nie do końca to miałam na myśli. Bezpodstawne branie owszem, w których nie powinna pracować, a pracodawca ma to gdzieś, nie przeniesie na inne stanowisko i tylko lekarz może "pomóc".
Nigdy nie byłam na zwolnieniu, pracowałam nie raz z gorączką, rzygając co 5 min, ale w mojej pracy nikt nie Ale chciałabym móc kiedy się poczuje ciut lepiej wybrać się chociaż na 30min spacer bez obawy, że wpadnie kontrola i stwierdzi, że nie było mnie w domu bezpodstawnie..

Ty masz taka sytuacje i jest ona zrozumiała. Ale każdy kij ma dwa końce. Weźmy kobietę, która prace ma lekka, czuje się dobrze a mimo to idzie na zwolnienie bo „jej się to należy” nie rozumiem czegoś takiego.
Powinni się bardziej pracodawcom przyjrzeć dlaczego ciezarne nie maja wyjscia często i musza iść na l4? Dla takiego pracodawcy to luksus bo płaci im ZUS a nie oni. System jest chory i trzeba by go naprawić. Za granica nie ma czegoś takiego jak masowe l4

Bo pracodawcy lecą w kulki.. jest cała ustawa o tym jakich prac nie może wykonywać ciężarna, np. Max 3h na stojąco, w tym co 15min musi usiąść na kolejne 15min. Który pracodawca się na to zgodzi, a przecież jest tyle zawodów, w których pracuje się po 8h stojąc. Pracodawca powinien zmienić stanowisko na takie, w którym warunki są zgodne z prawem albo oddelegować do domu wpłacając nadal pensję. Zamiast tego wyganiają na zwolnienie jeszcze marudząc, że będą musieli wypłacić za pierwszy miesiąc ze swojego konta. Później zus się dziwi, że są masowe l4, a wystarczyłoby zacząć kontrolować pracodawców i warunki pracy.
Ty masz taka sytuacje i jest ona zrozumiała. Ale każdy kij ma dwa końce. Weźmy kobietę, która prace ma lekka, czuje się dobrze a mimo to idzie na zwolnienie bo „jej się to należy” nie rozumiem czegoś takiego.
Powinni się bardziej pracodawcom przyjrzeć dlaczego ciezarne nie maja wyjscia często i musza iść na l4? Dla takiego pracodawcy to luksus bo płaci im ZUS a nie oni. System jest chory i trzeba by go naprawić. Za granica nie ma czegoś takiego jak masowe l4

Fakt niektórzy pracodawcy mają gdzieś jakie warunki pracy powinna mieć ciezarna .Ja w pierwszej ciąży pracowałam po 11 godzin na stokach do tego stałam przy goracej kuchni z tłuszczem dzwigałam kartony z mrożonkami z chłodni .I szczerze żałuję że pracowałam do 6 miesiąca jak bym znała swoje prawa tak jak teraz to na samym początku poszła bym na l 4

reklama
Mam nadzieję, że nic dodatkowego mnie nie łapie. Zobaczymy co powie mój lekarz za tydzień. A na pęcherz dostałaś antybiotyk czy coś profilaktyczno-wspomagającego tylko?
Dostałam ten antybiotyk jednodniowy mam nadzieję że nie przekrecam nazwy Monural. Po ostatniej toalecie wieczorem zazywasz i trzymasz do rana.

Do góry