reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2016

My żyjemy z tego co m zarobi, do rachunków rodzicom się dokładamy, płacimy ratę za widzimisię m i mojego taty. I jakoś musimy miesiąc przeżyć. Czasami uda się coś odłożyć. Liczę na tego tysiaka, bo szybko do pracy nie pójdę a to zawsze coś, no i te 500 zł, udałoby nam się nawet załapać żeby na Emkę też dostać. Więc to już sporo.
Młodamama- możesz potem przedłużyć o wychowawczy do 3 r.ż,ja zawaliłam i nie poszłam, a tak to zawsze jakiś grosz. Później było mi głupio, a tak do kwietnia miałabym chociażby z 250 zł.

reklama
No jesli to wejdzie w życie to moze nawet dostaniemy na wszystkie dzieci,bo to 800 zl na łebka nie mozna przekroczyc,wiec moze i sie załapiemy. 1500 zl piechotą nie chodzi. Przynajmniek ze spokojem odchowam az do pojscia do przedszkola tego malego.

Wtedy idziesz miesiąc przed końcem macierzyńskiego do ZUS-u i przedstawiasz sytuację, o przedłużenie. Przynajmniej u nas tak to wygląda. Ja też nie miałam już umowy, a przedłużyłam macierzyński do roku.

Witajcie, nie mam szans na nadrobienie ostatnich kilku dni. Poczytałam wyrywkowo ale ciężko to ogarnąć :)

Byliśmy dzisiaj oglądać wózki i wpadł mi w oko Mutsy Evo Nomad ewentualnie Graco Evo. Macie jakieś doświadczenia z którymś?

Ja też mam nadzieję na to 500 zł na dziecko. Ja w chwili obecnej mam zawieszoną działalność i jestem na wychowawczym- liczy się tylko do lat pracy. Mąż ma firmę i miał mnie "zrobić" wspólnikiem, żebym miała ten macierzyński. Ale to kosztowałoby nas ok. 1500 zł miesięcznie, a macierzyński 1200 zł więc to się nie kalkuluje. Dzisiaj nasza księgowa powiedziała, że prawdopodobnie ma wejść od kwietnia to 1000 zł przez rok macierzyńskiego dla bezrobotnych, także jest nadzieja:-)
Umówiłam się na jutro na 18 do dentysty, bo od rana mnie ząb boli- coś czuję, że będzie kanałowo bez znieczulenia:baffled:
Jeszcze mam pytanie do mam, których dzieci śpią już we własnych łóżkach. Chcę kupić synkowi łóżko, tylko nie wiem czy lepszy wymiar 180cm/ 80cm czy 200cm/ 90cm? I jaki wymiar kołdry? Chciałabym, żeby mu trochę posłużyło:tak:

Nie,nie. Becikowe na 100 % wchodzi od stycznia. Jesli chodzi o lozeczka moi maja narazie 140/80 chyba. Maja je dwa lata i jeszcze ze dwa posluza.

Tak to becikowe od stycznia ,a od kwietnia to te 500+ ma wejść. Tyle że to od stycznia to już potwierdzone,a to drugie jeszcze nie. Kwestia łóżka to zależy jak duży masz metraż w pokoju i czy nie zależy Tobie na miejscu. Mi zależało wiec kupiłam na 2 lata jakoś 140x80 a potem pewnie piętrowe . Choć myślę ,że te 180 wystarczy bo po tych paru dobrych latach nawet trzeba będzie zmienić, zwyczajnie łóżko się zuzyykuje a wtedy juz dziecko sobie wybierze jakieś ;)

Ja już po kąpieli teraz kakao i do łóżka coś pooglądam bo w tej pozycji mi naj wygodniej a jutro na 11:15 wizyta ale po auto do teściów bo akumulator mi dziś padł :( ale jutro już będzie ok bo będę miała nowy :) coś mnie dziś zaparcia mecza :(

reklama
Młodamama- możesz potem przedłużyć o wychowawczy do 3 r.ż,ja zawaliłam i nie poszłam, a tak to zawsze jakiś grosz. Później było mi głupio, a tak do kwietnia miałabym chociażby z 250 zł.
Wychowawczy 3 lata ale płatne tylko do 2 roku życia dziecka i to marna kwota a nie to co zarabiasz. To jest ustalona kwota.

Jeszcze mam pytanie do mam, których dzieci śpią już we własnych łóżkach. Chcę kupić synkowi łóżko, tylko nie wiem czy lepszy wymiar 180cm/ 80cm czy 200cm/ 90cm? I jaki wymiar kołdry? Chciałabym, żeby mu trochę posłużyło:tak:

Pomyśl inaczej. łóżeczko ma długość 120 czy chcesz łóżko większe tylko o 20 cm? Jeśli już to czasem może wymagać byś się położyła obok dziecka więc lepiej normalna długość. A czy 180 czy 190 to pościel już normalna długość.

Ja dziś Tak późno nadrabiam bo kilka godz na tel z koleżanką moja kochana wisiałam. Ona wiedźma jedna mi ciążę zapowiedziała opowiadając sen że miałam córkę itd. A tydzień później byłam w ciąży. Po 2 miesiąch zadzwoniła do mnie i wiedząc że nie możemy nie 2 dziecka pyta czy Ja się obraziłam na nia przecież to nie jej wina ze jestem w ciąży. Skąd wiedziałam nie mam pojęcia. czarownica z Ukrainy :) Ale kochana czarownica :)

Do góry