reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2016

Poziomka a jakie znaczenie ma w chwili obecnej różnica wieku? Potrafisz cofnąć czas czy ki diabeł chodzi po głowie teściowej?
Ja sama obawiam się różnicy wieku moich dzieci Ale jaki ja mam teraz na to wpływ? Żaden.
Teraz tylko staram się dobrze syna przygotować na rodzeństwo i dla samej siebie szukam pozytywów takiej sytuacji.
Moi synowie obaj będą jak jedynacy. Oli miał nas tylko dla siebie przeszło 9 lat. Teraz bronek będzie nas miał. Nie muszę się martwić jak większość tu mam czy Oli nie będzie zazdrosny o łóżeczko zabawki kocyki itd. Nie muszę się martwić czy dam radę dwóch na raz ubierać uczyć czegoś czy przewijać. Owszem Oliwier sam do szkoły nie chodzi i trzeba go wozić Ale mogę liczyć na jego pomoc bo i drzwi zamknie auto otworzy torbę weźmie ode mnie itd.
Sam się sobą zajmie i krzywdy raczej sobie nie zrobi jak do niego przez pół godz nie zajrzę. Itd. Dużo można by wymieniać.
Liczę się też z rozczarowaniem mojego synka bo on mimo wielu tłumaczeń nadal wyobraża sobie ze już nie długo będzie się bawił z bratem. Ze Bedzie mógł z nim rozmawiać itd. Ale liczę też na jego bardzo bogatą wyobraźnię . skoro teraz już rozmawia z bratem i jest tak przekonujący w tym co mu przez brzuch brat powiedział to potem też da radę.

reklama
Cocosh ja Cię proszę Ty jeszcze daj Michałowi normalny weekend w domu. Daj mu się pocieszyć Tobą obok a nie od razu chcesz rodzic lecieć. Do następnego poniedziałku poczekaj. Ok?

Isia tylko się nie prześpij bo znów Cię czekają bezsenne noce ,

Młoda ten alarm to po walentynkowym przebudzeniu męża chyba ;) Ale mówiłas że możesz rodzic już więc....

Serduszko trzymam mocno kciuki żebys wytrwała do operacji Kuby ,

U nas dziś mgła brzydko za oknem jakby na deszcz. A mnie od rana boli noga od biodra do kolana. Trochę już to rozchodziłam Ale jeszcze trochę...
Oli dziś już musiał do szkoły. A w nocy o 1.02 dostałam SMS od jego pani (to się nigdy nie zdarzyło wcześniej) z tekstem że ona mi dziękuję za zaangażowanie za pomoc i pozdrawia. Zupełnie tego nie kumam. Czyżby mieli im zmienić nauczyciela i ona się żegna? Mąż się śmieje że musiała być pijana. Zobaczymy jakie wieści młody ze szkoły przyniesie.

Witam dziewczyny:)
Po kolejnej w calosci przespanej nocy:) powinnam byc wypoczeta i szczesliwa a ja wlasnie siedze z kubkiem melisy i zastanawiam sie, czy zaparzyc drugi kubek czy od razu zaparzyc w wiaderku:/ tak mnie nosi dzisiaj. Tak mnie wszystko wkurza:/ sama ze soba wytrzymac nie moge:/

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Fanti, dokładnie tak, ja dopiero teraz czuje sie gotowa na drugie dziecko i tyle w temacie, jak jeszcze raz coś teściowa wspomnie to powiem jej ze nie życzę sobie takich uwag więcej.
Moja córka bardzo cieszy sie z rodzeństwa, czasem mówi, ze szkoda, ze będzie tyle młodszy, ale za to ciagle przytula brzuszek, mówi do niego jak bardzo go kocha, czasem nawet mówi, ze to nasze wspólne dziecko jest.

Ja mam dwóch braci w odstępach co dwa lata i co z tego jak i tak sie razem bardzo rzadko bawiliśmy, za to głownie sie biliśmy, ja miałam swoje koleżanki a oni swoich kolegów i głownie z nimi spędzaliśmy czas.
Za to u córki w przedszkolu była dwójka dzieci, które miało rodzeństwo z różnica wieku 7 i 8 lat i aż miło było na nich popatrzeć, przytulali te dzieci i traktowali je trochę jak swoje własne, rodzice tez mówili, ze super sie dogadują i nawet chętnie z nimi zostają w domu jak trzeba od czasu do czasu.

Ja głownie chciałam żeby w dorosłym życiu mieli siebie i mogli na siebie liczyć, szczególnie jak juz nas zabraknie.

Fanti- o 1 w nocy? Tez bym pomyslala, ze pijana ;)

A ja mam do Was pytanie. Wczesniej przewijal sie temat becikowego. I tak sie wlasnie zaczelam zastanawiac, bo przeciez od stycznia weszlo nowe becikowe tylko dla "niepracujacych" tzn dla tych, ktorzy skladek na ubezp. zdrow. nie oplacali. A dla pozostalych rodzicow cos jest? Bo szukam, czytam i nic nie widze [emoji15]

Fanti no to fajne godziny smsowania ma ta nauczycielka heh...
No ciekawe czy się szykuje zmiana...
U nas tez ponuro za oknem ale nie muszę nigdzie dzis iść na szczęście. Jutro jeszcze badania z Kuba i potem tylko czwartek nam zostaje i operacja...

Poziomka, nie przejmuj sie gderaniem teściowej. Powinna sie cieszyć, ze bedzie miec kolejnego wnuka do rozpieszczania! Poza tym tak jak Fanti mówi, czasu nie cofniesz, wiec po co w ogóle zaczynać taki temat tuż przed Twoim porodem? Niektóre mamy sa gotowe na dziecko po dziecku, inne po kilku latach, a jeszcze inne nawet po kilkunastu. Zreszta ma na to wpływ cały pierdyliard innych czynników, więc naprawde sie nie przejmuj teściowa, tylko ciesz z maleństwa :)

Bursztynek no dla pracujących becikowe jesli dochod na osobę nie przekracza jakiejś tam kwoty, 800-900 zl chyba.
Super prezent jak wiesz ze ktoś sie postarał. : )

Mnie od soboty bardziej brzuch boli. W sumie już jakoś czekam, jakby lada dzień miało sie zacząć.
Chrobek ciekawe jak ktg.

Bursztynek, tak jak pewnie wyczylatas dla niepracujących mam, studentek, kobiet pracujących na tzw. umowach śmieciowych jest becikowe przez 12 miesięcy w wysokości 1000 zl.
Dla kobiet ktore sa zatrudnione na podstawie umowy o pracę nic wiecej nie ma oprócz możliwości rocznego urlopu płatnego 80% lub półrocznego 100% oraz jednorazowego becikowego po urodzeniu dziecka, ale pod warunkiem ze dochody Twojej juz trzyosobowej rodziny nie beda przekraczać ustalonej kwoty w gminie. Sa jeszcze rożne zapomogi, ale to musisz miec skrajnie niskie dochody zeby gmina Ci przyznała.

reklama
Ja też jakoś nie w temacie tzn że nie będzie już becikowego dla każdego? Czy chodzi o to drugie becikowe bo jak się Oli urodził to 1000 dostawali wszyscy a drugi 1000 po przedstawieniu dochodów że nie przekraczają ileś tam.
I jak to jest z tym 500 plus bo ja rozumiem że to dla tych dzieci które urodziły się od listopada 2015 czy jednak dla każdego kto ma przynajmniej 2 dzieci?

Do góry