reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2015

cześć..

a ja pocieszę pierworódki, że mój poród trwał 4,5h :-D nie był to spacerek, ale dałam radę mimo błędnego podania znieczulenia (poród miałam wywoływany w 37tygodniu)..komplikacje u mnie zaczęły się po porodzie i tym razem nie wiem, jak będzie z porodem, bo miałam uszkodzoną macicę..

Hania - przykro mi, tulę
Agamaja - tak, u mnie jedno dzieciątko, ale też szłam na usg z wizją dwojaczków, bo u mnie w rodzinie są i dość licznie..

Ja chodzę do lekarza, który jest szefem kliniki..chodzę prywatnie, więc podejście w szpitalu jest oczywiste - praktykowałam to przy synku i teraz też będę

a i no spa jest dozwolona, brałam ją od 20 tygodnia m.in. na ustanie skurczy

miłego dnia

reklama
kobita no niby fajna różnica wieku- dwa lata, ale chyba bardziej dla rodzeństwa, dla mamy już mniej ;-)
rurka to faktycznie szybko się dowiedziałaś. A kiedy następne podglądanko?
Ja to chyba do soboty jajo zniosę :-D
A w poniedziałek wyjeżdżamy z małą na tydzień na pierwszy wspólny wyjazd wakacyjny. Jak rezerwowaliśmy miejsca to nie miałam pojęcia że pojedziemy w czwórkę :-)

Ssabrina, to może widocznie mnie nastraszył ten gin, ale ogólnie jestem cykorem, i tak w Holandii muszę zapłacić za poród w szpitalu, mimo tego, że mam pełne ubezpieczenie..Oni wolą porody w domu i ten jest darmowy, a tak to wolę dopłacić do cesarki, bo tu o cesarce można zapomnieć...

Dziewczyny, trzymam kciuki za wizyty:tak:

Ostatnia edycja:
ja z perspektywy czasu żałuję, ze tak późno się zdecydowaliśmy na drugiego malucha..inna sprawa, że staraliśmy sie 8 m-cy..ale gdybym zaczęła, gdy Tymek miał 1,5roku, to może urodziłoby się na 3 urodziny a tak.. będzie miał już niemal 4 latka.. zawsze chciałam mieć niewielką różnice między dziećmi, choć nie taką hardcorową, jak 1,5 roku..ale wtedy byłam zmęczona - wiadomo, małe dziecko, mało czasu, chce sie odpocząć.. teraz, bogatsza o wiedzę jaką mam uważam że pierwsze 2 lata jest trudne a później już z górki, do tego dziecko nie ma poczucia tego, że rodzeństwo mu coś odbiera, bo są ze sobą "od zawsze", lepsze porozumienie między nimi, wspólne zainteresowania..

Konwalianka, masz rację, ja mam siostrę 9 lat starszą i dopiero teraz jak mam 23 lata zaczęłyśmy się dogadywać..., według mnie maksymalna, najlepsza różnica wieku to 4 lata

Hej no mam bb w telefonie ale problem polega na tym ze dużo lepiej się czyta i pisze na kompie którego nie mam już od jakiegoś czasu bo go szlag starości trafił, nie będę się odnosić do każdej bo nie doczytałam :0
Poród hehe nie ma co krzyczeć trzeba przeć :) nie ma co tracić energii na wrzaski, 2.5 bądź 4 godzinny poród hmm :)) to raczej nie częste :)) u mnie trwało od boli których nie lubiłam jakieś 7 godzin. Poszłoby szybciej ale nie umiałam przeć i trochę miałam krótkie skurcze trzeba było Je podkrecic. Żeby to była magia.. Hmm :) nagroda magiczna ale poród raczej z wkurzeniem mi się kojarzy :)
Zauważyłam że ogrom dziewczyn ma za sobą jakieś straty no cóż.. U nas było puste jajo plodowe :/ za cholerę nie potrafi nikt wyjaśnić dlaczego. Widzę ogromną różnice w podejściu lekarzy w pl a gdzie indziej, po co oni praktycznie każdej dziewczynie każą zjadać hormony nie mam pojęcia :0 rozumiem te które starały się latami bądź miały inseminacje,in vitro ale reszcie? To jednak syf jest a poronienia naprawdę często się zdarzają i zdarzały a jednak kiedyś się hormonów nie jadło, podobnie z cesarka... Lekarze powinni mieć w pl zabronione wykonywania cesarke na życzenie bo to operacja przecież a kobiety często nie zdają sobie sprawy jakie może mieć konsekwencje i powikłania, w razie potrzeby jak najbardziej ale ot bo boje się to nie jest dobry pomysł. Mieszkam w Norwegii i tu jest znów kiepska diagnostyka w sensie usg w okolicy 18-22 tydzień :) zero potwierdzenia jeśli się nie uprzesz a nawet jeśli się uprzesz tez czasem nie. A potem zdziwieni, oo pozamaciczna i pękł jajowod ;) tak samo zero sprawdzania kości nosowej, fałdu karkówego itd raczej kiepskie oglądanie serduszka w 22 tyg przepływów i innych ważnych rzeczy, przy porodzie: chcesz epidural?? Proszę bardzo ale akurat anastexjolog zajęty i chwilkę poczekaj, a potem albo za wcześnie albo za późno i radzisz naturalnie :) rzeczy typu piłki wanny i inne dostępne od ręki położna jest CIĄGLE przy rodzącej,lekarz tylko jak położna stwierdza ze nie ogarnia.

reklama
U nas bedzie roznica wieku 5 lat I 2 miesiace. Adas bardzo chce siostre lub brata ale pewnie nie do konca zdaje sobie sprawę jak to bedzie. No ale licze ze trochę pomoze bo chętny do każdej pomocy jest.

Salomii o rany to tragicznie w tej Norwegii myślałam ze lepiej niz w UK. Tu pierwsze usg w ok 12 tyg przeziernosc karkowa na zyczenie. Sprawdzają serduszko I nerki. Potem po 20 tyg znowu skan I jak chcesz to mówią płeć. I tyle. Co pare tyg wizyta u poloznej I lekarza. Dla mnie blogoslawienstwem byl doppler w domu. Juz sie nie moge doczekać aż bede mogla uzywac. Epidural na życzenie bezplatny. Cesarki na życzenie nie ma.

Micela jestem w szoku ze w Holandii tylko porod w domu jest bezpłatny. Tu jest wybór albo dom albo szpital albo tak jakby oddzial poloznych. Ja byc moze teraz zdecyduje sie rodzic u poloznych bo to tak miedzy szpitalem I domem.

Do góry