reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2015

natalia, mój w 14tc miał całe 6.5 cm więc jestem jeszcze lepsza. A lekarz mówił, że taka wielkość od główki do pupy jest odpowiednia dla 13tc + 4dni więc chyba jest ok ;) albo takiego mniejszego bobasa urodzę. Ja wzrostem nie grzeszę, mój Jurek trochę wyższy ale na faceta to też nie bardzo także tego... :D

reklama
moja Zuza też długo wyprzedzała termin z OM bo ten był na 22 czerwca a jej wielkość wskazywała na 2 czerwca :D
w efekcie urodziłam 26 a ona zaledwie 3645g miała i 56 cm :D

a ja za to rodzę duże dzieci...syn 4100 i 56 cm a córka 4200 i 62 cm!!!a przy córce dwa dni przed porodem gin robił mi usg(ale nie ten mój tylko w klinice) i wymierzył mi córkę na 3300...hi kopnął się prawie o kilogram!!!!i dodam,że córka urodziła się 16 dni przed terminem...a jakbym donosiła to...klękajcie narody!!!

heven matko moja :-D:-D:-D:-D to faktycznie niezłe kluski ;-)
ja więcej niż 4 kg nie przecisnę po Zuzce miałam tyle szwów że powyżej 4kg to by cięli aż do gardła chyba :-D

KasikP znalzłam takie rady na necie :) może coś poskutkuje :)

[h=3]Bezpieczne sposoby na ból głowy w ciąży[/h]

• Weź ciepłą (nie gorącą) kąpiel. Woda rozluźnia, relaksuje, wycisza. Postaraj się nie siedzieć w wannie dłużej niż kwadrans.
  • Odpocznij w zaciemnionym pokoju (dobrze wywietrzonym). Ważne, by panowała w nim kompletna cisza.
  • Połóż na czole chłodny okład. Możesz także włożyć stopy do miski z ciepłą wodą, a skronie pocierać lodem.
  • Czasem pomaga łagodny masaż: kolistymi ruchami bólu głowy masuj twarz, zaczynając od czoła, a na skroni kończąc. Potem przejdź do karku i masuj go, kierując się w stronę barków. A najlepiej poproś kogoś, by to zrobił.
  • Jeśli podejrzewasz, że sprawcą bólu może być obciążony kręgosłup, wypróbuj ćwiczenie łagodzące napięcie mięśni: usiądź wygodnie i pochyl głowę w lewo, do ramienia. Policz do 6. Zrób to samo w drugą stronę. Obróć głowę w bok. Znowu policz do 6. Wróć do pozycji wyjściowej. Powtórz, obracając głowę w drugą stronę.
Chociaż w ciąży obowiązuje zasada: żadnych leków bez zgody lekarza, naprawdę nic złego się nie stanie, jeśli połkniesz doraźnie jedną tabletkę (ale nie więcej) paracetamolu. To środek, który uchodzi za bezpieczny w ciąży. Na przyszłość porozmawiaj z lekarzem o dawkowaniu leków przeciwbólowych, gdyby głowa znowu dokuczała.

reklama
KasikP, skoro Cię bardzo boli, to może weź jednak paracetamol. Może amolem, albo coś w tym stylu posmaruj sobie skronie. Współczuję...

W piątek urodziła moja kumpela. 2 tygodnie przed terminem. Synek 2450. Kruszynka. Kumpela w ciąży przytyła max 9kg. Heven, w porównaniu z Twoimi możliwościami to jakbyś podwójne dziecko urodziła, albo ona połowę Twojego;-)

Do góry