Xenian, właśnie niedawno wyczytałam, że pierwsze badanie hormonów tarczycy w szpitalu, jeśli matka ma niedoczynność i przyjmuje lek, jest niemiarodajne i trzeba je powtórzyć, bo dziecko ma jeszcze od matki na początku. Mamy skierowanie na zwykłą morfologię, a tsh już dorobię odpłatnie, bo nie chce mi się jeszcze raz tylko po to iść do pediatry. A tak ogólnie, to co 6 m-cy musimy badać Małgosi tarczycę, bo tak jak piszesz, często jest niedoczynność.
Ja nie sterylizuję nic, czasem tylko przelewam wrzątkiem butelki i smoczki, co kilka dni, tak nam powiedziała położna środowiskowa, żeby dziecko przyzwyczajać do bakterii i myć wodą z płynem.
My też mamy dużego psa i kota i pies wylizuje Małgosi stópki
Agaawa, fajnie, że to piszesz i że tak Wam pomaga rehabilitacja :-) trochę mnie pocieszyłaś.
Mi włosy nie wypadają na razie bardziej niż zwykle, ale też w ciąży nie zrobiły mi się wcale bardziej bujne ani mocniejsze. Niestety zawsze miałam cienkie i słabe, ciąża tego nie zmieniła.
Rurka, poradnie może działaja, ale ośrodek wczesnego wspomagania u nas już nie. tylko w roku szkolnym. A do poradni wniosek już dawno mieliśmy złożony i czekaliśmy na termin (trzeba się spotkać z psychologiem, potem zbiera się komisja, która orzeka o potrzebie wczesnego wspomagania, to orzeczenie idzie do urzędu miasta i tam przyznają godziny). W końcu mąż tam pojechał, zrobił awanturę i wyznaczyli nam na 30.06, bo taka kolejka... Z tym, że w zeszły wtorek okazało się, że zwolnił się termin na środę, bo ktoś nie mógł przyjść, a pani zapamiętała, że nam zależy (widać, jak się nie zrobi afery, tylko grzecznie czeka, to się nie opłaca...), więc zadzwoniła do nas. Z tym, ze komisja orzekająca zbierze się dopiero 18.06 i powiedziano mi, że może 19.06 orzeczenie będzie do odbioru. Więc wspomaganie zaczniemy dopiero od września... Oczywiście tyle ile możemy robimy już prywatnie, bo do września bezczynnie czekac nie chcemy.
Podejrzewam, że chustę najlepiej wyprać w proszku/płynie dla malutkiej.
Małgosia przesypia nam całe noce juz od jakiegoś czasu, ale jest na mm.