reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Marcowe mamy 2015

Elżbietka - bardzo podziwiam dokonania Twojego synka. Zwłaszcza, że należy do sporych dzieci a często jest im trudniej się ruszać i przewracać bo ciężkie mają kuperki:)

Rurka - poczytaj sobie domowa.tv . Dużo tam o chuście napisała. Ja też mam dłuższą. Tylko przy motaniu kangurka mmi za dużo zostaje ale są sposoby żeby sobie z tym poradzić. A szkoda żebyś miała za krótką chustę do noszenia kieszonki (póki co moje ulubione i najwygodniejsze wiązanie).

Co do antykoncepcyjnego działania karmienia- wiem, że może tak działać ale ja temu kompletnie nie ufam. Zwłaszcza, że ja spełniam wszystkie warunki bo karmie co dwie godziny w dzień i conajmniej co sześć godzin w ciągu nocy. A pomimo to dostałam już okres i nawet miałam owulację. Myślę, że też zależy od organizmu. Ja nie chcę wracać do tabletek ani innych takich. Niby tu jest antykoncepcja za darmo i wszelkie implanty podskórne i wkładki są dostępne od ręki ale chcę unikać hormonalnej antykoncepcji bo kilka lat temu przytyłam stosując "bezpieczne" plastry w połączeniu z niedoczynnością tarczycy. Przez jakiś czas będziemy stosować prezerwatywy a potem pewnie będziemy po prostu uważać. Przestarzała to metoda i może mało skuteczna ale i tak planujemy mieć za jakiś czas kolejne dziecko więc jak minie ten pierwszy okres po porodzie to tragedii nie będzie:)

reklama
Ja też słyszałam o wpadkach w czasie karmienia, ale wole o tym nie myśleć:-S
Nasz spacerek:-)

Załączniki

• 1433232959960.jpg
    1433232959960.jpg
    19,5 KB · Wyświetleń: 44
z@t, jaki fajny łepek :-)

rurka, dasz radę, oczywiście że dasz. bo co innego z tą chustą będziesz robić ;-)

AgaMonika, to ty mój size ;-). tylko ja mam 170 cm.

xenian, Filip tez był duży i jeszcze wczesniej zaczał się przewracac. dlatego teraz zaczełam się niepokoic lekko ;-)

ja z kolei przyzwyczajona do wózka. teraz jak wychodze gdzies bez dziecka, to dziwnie mi ze nie mam czego pchac :-D. ot taka przypadłość ;-)

jeszcze w temacie antykocepcji laktacyjnej - moja koleżanka zaszła w ciąże karmiąc, ale to juz było po wprowadzeniu innych smakołyków do diety dziecka. ale ona nieuświadomiona była ;-)

co do spania. u nas tak średnio z tym. tzn w nocy jest w miare ok. bywają, ze spi 21-6-9, ale bywa tez 21-3-7-9. w dzień za to nie bardzo. pierwsza drzemka jest ok 1.5-2 godz po powstaniu i spi wtedy spokojnie ok 1 godz. drugą godz musze delikatnie bujac wózkiem (jesli chce zeby jeszcze spał, bo np coś oglądam ;-) ). później spacer. i an spacerez róznie to jest, już nie jest tak, ze spi cały spacer. potrafi przez 2 km patrzeć ze zmarszczonymi brwiami na matkę w okularach p/słonecznych. po południu ostatnia drzemka jest do godz 19.

nabyłam muszle laktacyjne. ale jakos bardzo pojemne nie są. teraz przy karmieniu nakapało mi tam 30 ml. jeszcze z 10 by się zmieściło, ale byłby problem ze zdjęciem ich bez rozlewu.
a u mnie, zwłąszcza po nocnym karmieniu, to z drugiej piersi potrafi 100 ml mleka nasikać (szok). chyba musze filmik nakrecic jak to leci i pod jakim ciśnieniem
z przewracania mam filmik, ala trzeba go zmniejszyc, bo sie zagapiłam i nagrałam tabletem w fullHD. i waży toto więcej niż ja ;-)

w piątek mamy szczepienie. ciekawe ile waży kluch :-)

MiElżbietka czy Ty przypadkiem nie narobiłaś sobie odciaganiem nadprodukcji? To dziwne że po trzech miesiacach tak Ci leci, mi trochę czasem nakapie z drugiej Ale to kilka kropli...zasadniczo unikam laktatora jak ognia bo po Zosi pamiętam na dobre sciagalam 300 ml karmiac cały czas z piersi i musiałam wylewać bo zamrażarka i tak pękała, ale wiem że napedzilam tak laktacje laktatorem i miałam schize że jak przestane to będę miała mało mleka itd. Potem poszłam na kursy laktacyjne i się za głowę złapałam jak się niepotrzebnie meczylam z tą dojarka;-) ha!już wiem, pewnie potajemnie podkarmiasz swoje drugie dziecię?:p i stąd ilość mleka jak dla trojaczków:-D
Co do antykoncepcji to ja póki co ufam swojemu ciału, okres pewnie dostanę za rok, a od 6 msc to już wprowadzimy jakąś antykoncepcję, zastanawiam się nad spiralą bo tabletki odpadają na razie

Ostatnia edycja:
Właśnie wróciliśmy ze spotkania z health visitor i Franek waży 6.22 kg ale nie wiem czy to dużo czy mało.

Jeszcze na szbko porusze temat chust- jak chronić w lecie małe gołe nóżki wystające z chusty przed słońcem? Krem czy można tetrową pieluszkę jakoś zaczepić? Może są inne sposoby:)?

reklama
Xenian ja krem z filtrem, zawsze 50, pharmaceris polecam albo avene, nie alergizujace.
Charlie śliczności!

Do góry