reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2015

Właśnie- czy Wasze maluszki mają swój rytm? Mają jakieś stałe pory? Bo u nas stały jest tylko schemat postępowania: jedzenie, bekanie, kupa, przewijanie, chwila aktywności lub nie i drzemka. Dziś zauważyłam że Franek ma w ciągu dnia jedną dłuższą drzemkę ponad 3 godziny ok 12.00.

reklama
Kochane dziewczyny jak to jest z tym kikutem. Moja mala ma 10 dni dziaiaj zauważyłam ze ten kikut powoli jej sie odrywa ale pod tym kikutem pod spodem jest jak by woda. To normalne. I jeszcze jedno dzisiaj nie robila mi kupki.

Frankowi odpadł w siódmej dobie. Kilka dni przed tym zauważyłam że się powoli się odrywa i w tych miejscach była żółta wydzielina. Położna powiedziała wtedy że to właśnie z powodu odrywania i nie ma się czym martwić.
Co do kupy to nie mam pojęcia bo Franek robi ich dużo, ale myślę że póki brzuszek nie boli i dziecko jest spokojne to bym poczekała. Potem może masaż brzuszka. Stare sposoby to termomert w pupę.

A nam dzisiaj odpadł kikut! Dopiero... Coś chyba położna mówiła żeby zrobić z pępkiem jak odpadnie ale nie pamietam.. Wy coś robiłyscie?

Bachuta - ja tam nic nie robiłam. Został jeszcze przez tydzień strupek w jednym miejscu ale stopniowo odpadał po kąpieli aż w końcu pępek się wyczyścił.
U nas dziś sukces tygodnia- pierwszy w miarę spokojny wieczór. I chyba już wiem o co chodzi- Franek wieczorem jest towarzyski i pragnie uwagi a my go za wszelką cenę usypialiśmy bo trzy godziny bez spania to zbrodnia. Druga sprawa że brzuszek dziś mniej dokuczał i to też na pewno miało znaczenie. Ale jesteśmy szczęśliwi:)

Sofi dzieci karmione piersią mogą robić kupkę nawet raz na tydzień albo 5 razy dziennie i więcej, to norma.
Moja Gosia ma problemy brzuszkowe niestety i miewa kolki ale nie haedcorowe. Trwają zwykle do półtorej godziny między 18 i 20 przed spaniem i wtedy ewidentnie pręży się, krzyczy, czasem placzemy razem bo kolka to cierpienie straszne dla takiego malucha. Tak wogóle wczoraj skończyła 6 tygodni i jak nie śpi to jest taka przytomna:-) zaczęliśmy kłaść ją na brzuszku i motywować do podnoszenia główki...niestety coś mnie w środku męczy że ma nadmierne napięcie mięśniowe, ma ttakie ewidentnie objawy ale nie chce zapeszac, będziemy iść do neurologa.

Z@t- Franek właśnie też ma najczęściej kolkę wieczorem i niestety też czasem w nocy. Podaję mu espumisan bo widzę jakie to dla niego cierpienie, ale pół maksymalnej dawki. Poza tym bardzo pomagają ciepłe okłady na brzuszek. Teraz też kładziemy go na brzuchu i ewidentnie to dla niego ulga bo od razu zasypia. Tylko jak jest bardzo niespokojny z powodu bólu to nie ma szans żeby go na brzuchu położyć. Trzeba złapać moment zanim go bardzo rozboli.

reklama
Michał całą noc śpi na brzuchu. W dzień też w zasadzie. Inaczej nie chce. Tylko na spacerach jak jest w kombinezonie .jak bez kombinezonu to i spacer jest na brzuszku.
U nas dla odmiany największe prężenie jest około 5 rano.

Do góry