reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamusie gotują - przepisy

Dziewczyny, a macie jakieś sprawdzone przepisy na cośdobrego z dyni? Bo ponoc taka zdrowa, a u mnie w rodzinie w ogóle się jej nie je. Chcialabym cos sprobowac zrobic, bo jeszcze dynie są do kupienia, ale chcialabym jakiś prosty i sprawdzony przepis.

reklama
przepisu na dynie niestety nie znam, ale ja jak mam to dorzucam do warzyw na patelnię, jak robię kurczaka z warzywami, a dla małego gotuję na parze, choć smażone też już czasem je

Dziewczyny, a macie jakieś sprawdzone przepisy na cośdobrego z dyni? Bo ponoc taka zdrowa, a u mnie w rodzinie w ogóle się jej nie je. Chcialabym cos sprobowac zrobic, bo jeszcze dynie są do kupienia, ale chcialabym jakiś prosty i sprawdzony przepis.

a może krem dyniowy, jak chcesz zapytam teściów o przepis, bo oni często robią :)

o, właśnie weszłam na ten wątek i zobaczyłam, że były pytania o jabłka do szarlotki :-)
powiem tylko że ja dawałam surowe starte (nie przesmażone) i soku też nie wyciskałam
piekłam 50 min w 180 st. C i starczyło
żeby tylko to masło z wierzchu weszło do srodka

musze wypróbować cebularza :-) :-D

Dziewczyny a jakie jeszcze znacie placki, żeby były łatwe i szybkie w wykonaniu.
Nie mam piekarnika tylko taki stary prodziż, który lata świetlne kurzył się w piwnicy a nagle okazało się, że jeszcze jest sprawny.
Mam czasem ochotę zrobić jakiegoś placka, ale to nie może być nic wymyślnego. Takie łatwe, proste i szybkie.
Chodzi mi o takie że się wszystko miesza w misce wrzuca do formy piecze i gotowe, albvo z jakąs naprawdę prosta masą.
Ostatnio robiłam murzynka i wyszedł naprawdę boski. Kolega zjadł prawie połowę tak mu smakowało :-D:-D
CO tu by jeszcze można było ...
Piekłam kiedyś biszkopta w tym prodziżu i też mi wyszedł ...

Magdalenko w linkach które przygoitowałóa edis jest przepis na łatwe ciasto modroklejki,jest naprawdę łatwe i pyszne pod każde owoce ja teraz np,robię z brzoskwiniami z puszki PLECAM!!!!!!!!

Magdalenka, ja polecam do prodiża takie ciast. To jest WZ-tka, ale może byc bez masy i polewy, dodaj wtedy więcej dżemu, jest szybkie i pyszne.
Ja je ostatnio przełozyłam masą do karpatki

2 jajka
2 szklanki mąki
½ masła roślinnego
1 szklanka cukru
4 (lub więcej) łyżki dżemu
1 łyżka kakao
1 szklanka mleka
1 łyżeczka sody

Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, mąkę
zmieszaną z sodą, mleko, kakao, dżem.
Piec około 1 godziny.

Domi dzięki, na pewno wypróbuje.

Maniulko sprawdziłam sobie ten przepis, i zrobiła bym tego placka dziś, ale nie miałam żadnych owoców a Gosia śpi, więc nie mam jak do sklepu wyjść, zostawię go na przyszły weekend.
U mnie właśnie piecze się murzynek, jeszcze tylko 25 minut i go wyjmę ;-)

podaję przepis na rewelacyjne ciasto

przeze mnie nazwane "ciasto gdy dziecko śpi" ;-) (nie trzeba włączać miksera - składniki miesza się łyżką)

20 łyżek mąki
20 łyżek cukru (lub trochę mniej, bo jest słodkie)
20 łyżek oleju
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka

* 1 łyżka = 15 ml

kruszonka:
7 dag cukru
8 dag margaryny
12 dag mąki

owoce: jabłka, rabarbar, śliwki, wiśnie, jagody - cokolwiek, co lubicie :-)

Wszystkie składniki wymieszać łyżką. Wylać na posmarowaną tłuszczem blaszkę o wymiarach ok. 36x27cm (powinno mieć dość wolno lejąca się konsystencję - nie wiem czy dobrze wytłumaczyłam :-D).
Piec 50 minut w 175 st C.

Przed wstawieniem do piekarnika można poukładać na cieście dowolne owoce i posypać kruszonką z roztartych palcami składników

ciasto pochodzi stąd: (podałam tylko swój program pieczenia)
Wielkie Żarcie - Przepis - Ciasto na łyżki z owocami i kruszonką

robiłam dziś i wyszło rewelacyjnie.

reklama
Do góry