reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

MAMY Z WARSZAWY i OKOLIC :)))

Issa ja mieszkałam niedaleko,bo śródmieście,ale teraz akurat jestem w Ożarowie.

Jagoda,Stopi
jak czytam wasze posty to aż mi gęsia skórka wyskakuje. Ile wy i wasze maluchy się nacierpiałyście.

Umawiacie się na kolejne spotkanie. Mogę dołączyć? oczywiście jak będą normalne warunki atmosferyczne,bo inaczej nie dojadę z małą autobusem..

reklama
Mała będzie zostawać z Tatusiem (pracuje od 17-24, zazwyczaj kończy o 22), ja będę pracować np. od 8-15. Tata musi ok. 16 wyjechać z domu żeby zdążyć do pracy. Chyba nie ma żłobków dla 6 mies. niemowlaczków zresztą nie zostawiłabym Bianki w żłobku tak wcześnie, na opiekunkę nas nie stać na wychowawczy też :-)

Witaj Issa:-)
Stopi, biedna Lenka..Trzymaj się mocno!
Co do spotkanie, to dla mnie może być zarówno wt, jak śr. Co prawda godzina wczesna. Mój Miś sypia czasami nawet do 9.30 i wtedy wyrobić się szans nie ma, ale może się uda. Wytłumaczcie mi tylko gdzie dokładnie się spotykamy. I kiedy w końcu:)
Poza tym mam pomysł taki, aby spotkać się któregoś dnia u mnie.. Na spacer do lasu zapraszam i na kawo/ciasto:)
Apropos żłobka, złożyłam wnioski o przyjęcie Jeremiego (do państwowego) i UWAGA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Żłobek nr 1. - nr wniosku 607,
Żłobek nr 2 - nr wniosku 445,
Żłobek nr 3 - nr wniosku 345....
W okolicach gimnazjum się Dzieć dostanie:)
Czekam na newsy..

A w Warszawie obowiązuje kolejność zgłoszeń? Bo u nas rekrutacja do przedszkoli i żłobków jest od 15 marca do końca kwietnia i w tym czasie nie ma znaczenia kiedy się złoży podanie. Potem zbierają się komisje (na cały Pruszków jest kilka, każda komisja obejmuje kilka przedszkoli położonych blisko siebie). No i to komisja decyduje kto dostanie się do przedszkola/żłobka. Żłobki są tylko dwa (do zeszłego roku był jeden), w różnych komisjach są te placówki.
A u nas są kryteria przyznawania miejsca (które troszkę zmieniają się z roku na rok - ja podejrzewam, że jak bardziej komuś znajomemu pasuje w gminie to dodają i odejmują punkty). Zawsze jest, że pierwszeństwo dzieci samotnych matek, rodziców niepełnosprawnych i z rodzin wielodzietnych, bo to zarządzenie ogólno państwowe. A pozostałe punkty są wymyślane. Np. jak Krystian się dostawał to pierwszeństwo miały dzieci rodziców pracujących w edukacji i jak dziecko miało rodzeństwo w przedszkolu to też mu się należało miejsce. Rok później znieśli punkt o rodzeństwie, a punkt o pracujących w edukacji przekształcili na : pracujących w edukacji na terenie naszej gminy. Rok temu wprowadzili dodatkowy punkt, że dzieci uczęszczające do żłobka mają pierwszeństwo w dostaniu się do przedszkola.
A w tym roku jeszcze nie widziałam jakie są kryteria, nie wiem czy są już ustalone.
Na pewno nie warto składać podań do kilku przedszkoli w obrębie jednej komisji, bo wtedy takie podanie od razu wędruje do podań niezakwalifikowanych i jak zostaną miejsca w jakimś przedszkolu to wtedy są rozpatrywane.

patewka - nie wiem czy działa, bo nie sprawdząłam jeszcze, ale taką mam koncepcję :-D
asia - ten papier miał niezwykłą tendencję do rozwijania się do końca :-D jakiś dziwny uchwyt.. czasami nawet darł ten rozwinięty papier na kawałeczki, a raz nawet wrzucił całą rolkę do toalety :-D
malina - pomysł BOOOSKI!!! mów kiedy!!

środa ok :-) nam dziś katar wyhamował :-) wygląda na to, że szybko dojdziemy do siebie!!

W Wawie o przyjęciu do żłobka oficjalnie decyduje tylko i wyłącznie kolejność zgłoszeń. Ba, nawet godzina;) Nie ma też opcji matka samotna, czy nie (to podobno w przedszkolu dopiero).. Generalnie można wybrać 3 żłobki i do nich składać wnioski i tyle. Powiem Wam, że jak te żłobki zobaczyłam to mi szczęka opadła.. Dwa, do któych składałam, po remoncie, piękne:) Trzeci średnio, ale teoretycznie najlepszy żłobek 2010 roku?! Już myślę o złożeniu wniosku do przedszkola:)
Dziewczyny, a może by tak sie spotkać faktycznie ok 15 (14/14.30)?;-) Generalnie przy najlepszych wiatrach i Jeremim wstającym o 8 nie wyrobię się na 10.
Iza:) przyszły tydzień jakoś, na spotkaniu uzgodnimy szczegóły.

reklama
malina to gdzie ty mieszkasz ze las blisko :-)??? A zaprosic sie dam nawet chetnie ;-) tylko prosze - Julcia zasypia tak kolo 13:30 - 14 .. moze jakas inna pora dnia .... no i nie wtorek i piatek bo zaplacilam za te adaptacyjne zajecia na razie na miesiac.

Do góry