A w Warszawie obowiązuje kolejność zgłoszeń? Bo u nas rekrutacja do przedszkoli i żłobków jest od 15 marca do końca kwietnia i w tym czasie nie ma znaczenia kiedy się złoży podanie. Potem zbierają się komisje (na cały Pruszków jest kilka, każda komisja obejmuje kilka przedszkoli położonych blisko siebie). No i to komisja decyduje kto dostanie się do przedszkola/żłobka. Żłobki są tylko dwa (do zeszłego roku był jeden), w różnych komisjach są te placówki.
A u nas są kryteria przyznawania miejsca (które troszkę zmieniają się z roku na rok - ja podejrzewam, że jak bardziej komuś znajomemu pasuje w gminie to dodają i odejmują punkty). Zawsze jest, że pierwszeństwo dzieci samotnych matek, rodziców niepełnosprawnych i z rodzin wielodzietnych, bo to zarządzenie ogólno państwowe. A pozostałe punkty są wymyślane. Np. jak Krystian się dostawał to pierwszeństwo miały dzieci rodziców pracujących w edukacji i jak dziecko miało rodzeństwo w przedszkolu to też mu się należało miejsce. Rok później znieśli punkt o rodzeństwie, a punkt o pracujących w edukacji przekształcili na : pracujących w edukacji na terenie naszej gminy. Rok temu wprowadzili dodatkowy punkt, że dzieci uczęszczające do żłobka mają pierwszeństwo w dostaniu się do przedszkola.
A w tym roku jeszcze nie widziałam jakie są kryteria, nie wiem czy są już ustalone.
Na pewno nie warto składać podań do kilku przedszkoli w obrębie jednej komisji, bo wtedy takie podanie od razu wędruje do podań niezakwalifikowanych i jak zostaną miejsca w jakimś przedszkolu to wtedy są rozpatrywane.