no ja wiem,ze latwiej,ale my jestesmy tutaj niecale 3 lata,wiec jeszcze o angielski paszport ubiegac sie nie mozemy. Po tym paszporcie na pewno bedziey juz sie ubiegac o brytyjski.A tak z ciekawosci bierzesz aplikacje na poczcie i gdzie ja wysylasz?
reklama
garbi
Rozpakowana 27.07.2011 :)
Kopka musisz się starać dla swojego dziecka o obywatelstwo nie dostaniesz paszportu ponieważ przed urodzenie dziecka nie byliście 5 lat. My mamy taką sytuację że córce się należy a synowi nie i będziemy musieli starać się o obywatelstwo dopiero wtedy będziemy mogli ubiegać się o paszport dla niego.
garbi w tym linku co mi podalas,to jest napisane,ze mozna ubiegac sie o obywatelstwo brytyjskie dla dziecka jezeli dziecko mieszka 10 lat na ternie uk od momentu urodzenia. Wiec jak dobrze rozumiem o brytyjski paszport takze dopiero po 10 latach.szkoda,ze ambasada polska jest tak daleko;/
garbi
No niestety dopiero po 10 latach nie wiem jak to wygląda gdy rodzice się o obywatelstwo starają, może wtedy dziecku można przyśpieszyć to wszystko ale nie wiem bo nie czytałam na ten temat nic. My mamy może nie blisko ale w granicach 1.5 godziny do konsulatu w Londynie ale nie mam zamiaru tam jeździć dwa razy wystarczyło. Moje dzieciaki mają oprócz paszportów jeszcze dowody osobiste Hani chcemy wyrobić jeszcze brytyjski paszport więc oprzyrządowana będzie w dokumenty ;-)
hej laski czytam wasze posty i zastanawiam sie, czy ja nie bede miala problemu z dostaniem angielskiego paszportu dla małej gdy sie urodzi... Moj chlopak jest anglikiem i powiedzial, ze wyrobienie jej paszportu to kwestia kilku dni, mam nadzieje, ze ma racje bo inaczej swieta w Anglii
garbi
anetucha jeżeli jest anglikiem to nie ma problemu dziecko będzie miało automatycznie podwójne obywatelstwo z tym że podobno przez okres wakacji przestój był z paszportami i niektórzy czekali 6 tyg.
dokladnie,jesli jedno z rodzicow jest anglikiem lub ma obywatelstwo angielskie,to dziecko automatycznie ma podwojne obywatelstwo. My do Londynu mamy ok 5 godzin;/no ale coz...teraz Duska dostanie paszport na 5 lat,to i tak lepiej,bo w sierpniu tego roku weszla ustawa,ze dzieci ponizej 5 roku zycia moga juz dostawac paszporty 5 letnie,takto bylo tylko na rok czasu.
inek
Początkująca w BB
A czy podwójne obywatelstwo w takim przypadku jest "odgórne"? Nie chcę, żeby mój syn dostał podwójne obywatelstwo, tylko brytyjskie...
garbi
Inek nie musisz rejestrować w Polsce dziecka moja znajoma tak zrobiła ale zawsze dziecko potem może się starać o Polskie obywatelstwo.
reklama
inek
Początkująca w BB
Dzięki
Najchętniej to sama jak najszybciej bym się "wyrejestrowała" z Polski
A czy orientujecie się może jak to jest z tymi trzema/pięcioma udokumentowanymi latami pobytu w UK - tj. od kiedy to naliczają? Od momentu kiedy np. założyłam konto w banku? Kiedy dostałam NIN? Od momentu pierwszej pracy/pierwszego benefitu/rejestracji jako self-employed? Od daty, którą podaję jako datę przylotu do UK przy wypełnianiu przeróżnych wniosków?
Bo nie wiem, czy wg nich jestem teraz w UK rok, pół roku, miesiąc czy wcale
Najchętniej to sama jak najszybciej bym się "wyrejestrowała" z Polski
A czy orientujecie się może jak to jest z tymi trzema/pięcioma udokumentowanymi latami pobytu w UK - tj. od kiedy to naliczają? Od momentu kiedy np. założyłam konto w banku? Kiedy dostałam NIN? Od momentu pierwszej pracy/pierwszego benefitu/rejestracji jako self-employed? Od daty, którą podaję jako datę przylotu do UK przy wypełnianiu przeróżnych wniosków?
Bo nie wiem, czy wg nich jestem teraz w UK rok, pół roku, miesiąc czy wcale
Podziel się: