reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z U.K - wątek główny

no ja wiem,ze latwiej,ale my jestesmy tutaj niecale 3 lata,wiec jeszcze o angielski paszport ubiegac sie nie mozemy. Po tym paszporcie na pewno bedziey juz sie ubiegac o brytyjski.A tak z ciekawosci bierzesz aplikacje na poczcie i gdzie ja wysylasz?

reklama
Kopka musisz się starać dla swojego dziecka o obywatelstwo nie dostaniesz paszportu ponieważ przed urodzenie dziecka nie byliście 5 lat. My mamy taką sytuację że córce się należy a synowi nie i będziemy musieli starać się o obywatelstwo dopiero wtedy będziemy mogli ubiegać się o paszport dla niego.

garbi w tym linku co mi podalas,to jest napisane,ze mozna ubiegac sie o obywatelstwo brytyjskie dla dziecka jezeli dziecko mieszka 10 lat na ternie uk od momentu urodzenia. Wiec jak dobrze rozumiem o brytyjski paszport takze dopiero po 10 latach.szkoda,ze ambasada polska jest tak daleko;/

No niestety dopiero po 10 latach nie wiem jak to wygląda gdy rodzice się o obywatelstwo starają, może wtedy dziecku można przyśpieszyć to wszystko ale nie wiem bo nie czytałam na ten temat nic. My mamy może nie blisko ale w granicach 1.5 godziny do konsulatu w Londynie ale nie mam zamiaru tam jeździć dwa razy wystarczyło. Moje dzieciaki mają oprócz paszportów jeszcze dowody osobiste :tak: Hani chcemy wyrobić jeszcze brytyjski paszport więc oprzyrządowana będzie w dokumenty ;-)

hej laski ;) czytam wasze posty i zastanawiam sie, czy ja nie bede miala problemu z dostaniem angielskiego paszportu dla małej gdy sie urodzi... Moj chlopak jest anglikiem i powiedzial, ze wyrobienie jej paszportu to kwestia kilku dni, mam nadzieje, ze ma racje bo inaczej swieta w Anglii :crazy:

anetucha jeżeli jest anglikiem to nie ma problemu dziecko będzie miało automatycznie podwójne obywatelstwo :) z tym że podobno przez okres wakacji przestój był z paszportami i niektórzy czekali 6 tyg.

dokladnie,jesli jedno z rodzicow jest anglikiem lub ma obywatelstwo angielskie,to dziecko automatycznie ma podwojne obywatelstwo. My do Londynu mamy ok 5 godzin;/no ale coz...teraz Duska dostanie paszport na 5 lat,to i tak lepiej,bo w sierpniu tego roku weszla ustawa,ze dzieci ponizej 5 roku zycia moga juz dostawac paszporty 5 letnie,takto bylo tylko na rok czasu.

reklama
Dzięki :)
Najchętniej to sama jak najszybciej bym się "wyrejestrowała" z Polski ;)

A czy orientujecie się może jak to jest z tymi trzema/pięcioma udokumentowanymi latami pobytu w UK - tj. od kiedy to naliczają? Od momentu kiedy np. założyłam konto w banku? Kiedy dostałam NIN? Od momentu pierwszej pracy/pierwszego benefitu/rejestracji jako self-employed? Od daty, którą podaję jako datę przylotu do UK przy wypełnianiu przeróżnych wniosków?
Bo nie wiem, czy wg nich jestem teraz w UK rok, pół roku, miesiąc czy wcale ;)

Do góry