reklama
Aneta_Opilowska
Kończymy Drugi Trymestr
Witaj Nowa ! ;-) Ciesze sie ze jest nas juz trzy ;-)
W miedzyczasie tzw robilam test potrojny i tez wyszedl bardzo dobrze, a Malenstwo jest wrecz ksiazkowe ;-) Mamy nadzieje ze wszystko bedzie dobrze.
Sylka_k zarowno test Pappa jak i test potrojny to badania prenatalne pozwalajace okreslic czy dziecko ma jakies wady genetyczne i czy jest mozliwosc by takowe mialo. Oba sa bardzo dokladne, niestety platne. I niestety nie naleza do tanich.
Oba robilam w Warszawie, a i tam maluch przyjdzie na swiat.
Test Pappa jest wykonywany pomiędzy 10 a 14 tygodniem ciąży jako badanie przesiewowe głównie w kierunku zespołu Downa, zespołu Edwardsa i zespołu Patau u płodu. Składa się z oceny biochemicznych parametrów krwi matki i parametrów ultrasonograficznych płodu. Test PAPP-A jest odpowiedni dla pacjentek w każdym wieku, ponieważ około 70% dzieci z Zespołem Downa rodzą kobiety przed 35 rokiem życia. W Wielkiej Brytanii i wielu innych krajach europejskich test PAPP-A stanowi standard opieki dla każdej ciężarnej. dzięki testowi PAPP-A można wykryć większość (około 90%) płodów chorych u kobiet bez uchwytnych objawów ryzyka choroby płodu i uniknąć amniopunkcji u wielu kobiet, dla których dawniej była ona jedynym źródłem informacji o stanie zdrowia płodu. Aktualnie test PAPP-A jest badaniem o najwyższej czułości wykrywania zespołu Downa. Wykrywa 9 na 10 przypadkow.
Test potrójny wykonywany jest między 14 a 20 tygodniem ciąży. Test określa ryzyko urodzenia dziecka z zespołem Downa, Edwardsa oraz dodatkowo z otwartą wadą ośrodkowego układu nerwowego. Ocena ryzyka tej wady nie jest wykonywana w teście PAPP-A. Podobnie jak test Pappa polega na pobraniu krwi plus wywiad ginekologiczny i USG genetyczne.
Jesli chcesz wiedziec jeszcze cos to pisz, najlepiej prv. Mam tez pytanko doCiebie - gdzie mieszkasz? Na jakim osiedlu? Pytam bo szukam Mamy na spacerki. Moje Baby ma byc grudniowe, wiec ja tez na spacerek dopiero kolo marca sie wybiore ;-) Ja mieszkam na Ustoniu.
W miedzyczasie tzw robilam test potrojny i tez wyszedl bardzo dobrze, a Malenstwo jest wrecz ksiazkowe ;-) Mamy nadzieje ze wszystko bedzie dobrze.
Sylka_k zarowno test Pappa jak i test potrojny to badania prenatalne pozwalajace okreslic czy dziecko ma jakies wady genetyczne i czy jest mozliwosc by takowe mialo. Oba sa bardzo dokladne, niestety platne. I niestety nie naleza do tanich.
Oba robilam w Warszawie, a i tam maluch przyjdzie na swiat.
Test Pappa jest wykonywany pomiędzy 10 a 14 tygodniem ciąży jako badanie przesiewowe głównie w kierunku zespołu Downa, zespołu Edwardsa i zespołu Patau u płodu. Składa się z oceny biochemicznych parametrów krwi matki i parametrów ultrasonograficznych płodu. Test PAPP-A jest odpowiedni dla pacjentek w każdym wieku, ponieważ około 70% dzieci z Zespołem Downa rodzą kobiety przed 35 rokiem życia. W Wielkiej Brytanii i wielu innych krajach europejskich test PAPP-A stanowi standard opieki dla każdej ciężarnej. dzięki testowi PAPP-A można wykryć większość (około 90%) płodów chorych u kobiet bez uchwytnych objawów ryzyka choroby płodu i uniknąć amniopunkcji u wielu kobiet, dla których dawniej była ona jedynym źródłem informacji o stanie zdrowia płodu. Aktualnie test PAPP-A jest badaniem o najwyższej czułości wykrywania zespołu Downa. Wykrywa 9 na 10 przypadkow.
Test potrójny wykonywany jest między 14 a 20 tygodniem ciąży. Test określa ryzyko urodzenia dziecka z zespołem Downa, Edwardsa oraz dodatkowo z otwartą wadą ośrodkowego układu nerwowego. Ocena ryzyka tej wady nie jest wykonywana w teście PAPP-A. Podobnie jak test Pappa polega na pobraniu krwi plus wywiad ginekologiczny i USG genetyczne.
Jesli chcesz wiedziec jeszcze cos to pisz, najlepiej prv. Mam tez pytanko doCiebie - gdzie mieszkasz? Na jakim osiedlu? Pytam bo szukam Mamy na spacerki. Moje Baby ma byc grudniowe, wiec ja tez na spacerek dopiero kolo marca sie wybiore ;-) Ja mieszkam na Ustoniu.
Aneta_Opilowska
Kończymy Drugi Trymestr
Witam!
A wiec jednak CHŁOPIEC !!!!!
Wielka radosc w domku. A najwazniejsze ze wszystko w porzadku ;-)
A wiec jednak CHŁOPIEC !!!!!
Wielka radosc w domku. A najwazniejsze ze wszystko w porzadku ;-)
sylka_k
mama styczniowa 2008
Witam Aneciu:-):-)
gartulacjeeeeeeeeeeee:-):-)![śmiech :-D :-D](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/laugh.gif)
![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
oj to trochę daleko ode mnie. Ja na pograniczu borek i wośnik. Al eto zawsze radom więc nie będzie problemu wybrać sie na majówkę;-)
gartulacjeeeeeeeeeeee:-):-)
![śmiech :-D :-D](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/laugh.gif)
![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
oj to trochę daleko ode mnie. Ja na pograniczu borek i wośnik. Al eto zawsze radom więc nie będzie problemu wybrać sie na majówkę;-)
Aneta_Opilowska
Kończymy Drugi Trymestr
No to faktycznie kawaleczek.....
W tej chwili to bywamy prawie codziennie nad zalewem na Borkach. Spedzam tam mnostwo czasu spacerujac kilkukrotnie wokol wody ;-)
A na majoweczke to miejsce idealne......
A kiedy rodzisz? Bo ja mam termin na 10 grudnia
W tej chwili to bywamy prawie codziennie nad zalewem na Borkach. Spedzam tam mnostwo czasu spacerujac kilkukrotnie wokol wody ;-)
A na majoweczke to miejsce idealne......
A kiedy rodzisz? Bo ja mam termin na 10 grudnia
sylka_k
mama styczniowa 2008
A ja chociaż mam niedaleko bywam tam niezwykle rzadko:-( ale to dlatego ze mieszkam niedaleko lasu i na spacerki wybieram się właśnie tam.
Ale na makóweczkę jak najbardziej:-):-):-)
termin mam na 28 styczeń. Więc i tak na spotkano jeszcze za zimno więc wstępnie możemy sie umówić na jakiś kwiecień przy dobrej pogodzie![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
Ale mam koleżankę na cisowej co ma termin na początek grudnia. to chyba niedaleko od ciebie?
Ale na makóweczkę jak najbardziej:-):-):-)
termin mam na 28 styczeń. Więc i tak na spotkano jeszcze za zimno więc wstępnie możemy sie umówić na jakiś kwiecień przy dobrej pogodzie
Ale mam koleżankę na cisowej co ma termin na początek grudnia. to chyba niedaleko od ciebie?
Aneta_Opilowska
Kończymy Drugi Trymestr
Niedaleko ;-) jakies 10 minut ;-) spacerkiem.
Czyli jestesmy umowione na kwietniowy spacerek z maluszkami ;-)
Twoja Kruszynka ma zamiar wyjsc w moje urodziny ;-)
Czyli jestesmy umowione na kwietniowy spacerek z maluszkami ;-)
Twoja Kruszynka ma zamiar wyjsc w moje urodziny ;-)
dorotka.1
doube mamy 06.07,09.10
witam sie i ja
widze ze dziewczyny na spotkanko sie szykują
to ja jesli moge dopisuje sie do listy
buziolki:-)
widze ze dziewczyny na spotkanko sie szykują
to ja jesli moge dopisuje sie do listy
buziolki:-)
Pozdrawiam mamy z Radomia. Ja mieszkałam na Ustroniu, ale od 12 lat mieszkam w Krakowie. Teraz już tam nawet nie mam rodziców. Mam natomiast teściów i kiedyś sie do nich wybierzemy, to sobie Radom odwiedzę. Dołączyłabym chętnie do Waszych planów majówkowych, bo mam dwie dziewczyny, Madzie, która ma już prawie 13 lat i Majeczkę, która urodziła się w lutym. Trzymam kciuki za Wasze maleństwa. Pozdrawiam.:-)
reklama