reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Radomia :-)

reklama
Witaj Nowa ! ;-) Ciesze sie ze jest nas juz trzy ;-)

W miedzyczasie tzw robilam test potrojny i tez wyszedl bardzo dobrze, a Malenstwo jest wrecz ksiazkowe ;-) Mamy nadzieje ze wszystko bedzie dobrze.

Sylka_k zarowno test Pappa jak i test potrojny to badania prenatalne pozwalajace okreslic czy dziecko ma jakies wady genetyczne i czy jest mozliwosc by takowe mialo. Oba sa bardzo dokladne, niestety platne. I niestety nie naleza do tanich.
Oba robilam w Warszawie, a i tam maluch przyjdzie na swiat.

Test Pappa jest wykonywany pomiędzy 10 a 14 tygodniem ciąży jako badanie przesiewowe głównie w kierunku zespołu Downa, zespołu Edwardsa i zespołu Patau u płodu. Składa się z oceny biochemicznych parametrów krwi matki i parametrów ultrasonograficznych płodu. Test PAPP-A jest odpowiedni dla pacjentek w każdym wieku, ponieważ około 70% dzieci z Zespołem Downa rodzą kobiety przed 35 rokiem życia. W Wielkiej Brytanii i wielu innych krajach europejskich test PAPP-A stanowi standard opieki dla każdej ciężarnej. dzięki testowi PAPP-A można wykryć większość (około 90%) płodów chorych u kobiet bez uchwytnych objawów ryzyka choroby płodu i uniknąć amniopunkcji u wielu kobiet, dla których dawniej była ona jedynym źródłem informacji o stanie zdrowia płodu. Aktualnie test PAPP-A jest badaniem o najwyższej czułości wykrywania zespołu Downa. Wykrywa 9 na 10 przypadkow.

Test potrójny wykonywany jest między 14 a 20 tygodniem ciąży. Test określa ryzyko urodzenia dziecka z zespołem Downa, Edwardsa oraz dodatkowo z otwartą wadą ośrodkowego układu nerwowego. Ocena ryzyka tej wady nie jest wykonywana w teście PAPP-A. Podobnie jak test Pappa polega na pobraniu krwi plus wywiad ginekologiczny i USG genetyczne.

Jesli chcesz wiedziec jeszcze cos to pisz, najlepiej prv. Mam tez pytanko doCiebie - gdzie mieszkasz? Na jakim osiedlu? Pytam bo szukam Mamy na spacerki. Moje Baby ma byc grudniowe, wiec ja tez na spacerek dopiero kolo marca sie wybiore ;-) Ja mieszkam na Ustoniu.

Witam Aneciu:-):-)
gartulacjeeeeeeeeeeee:-):-):-D:tak:
oj to trochę daleko ode mnie. Ja na pograniczu borek i wośnik. Al eto zawsze radom więc nie będzie problemu wybrać sie na majówkę;-)

No to faktycznie kawaleczek.....
W tej chwili to bywamy prawie codziennie nad zalewem na Borkach. Spedzam tam mnostwo czasu spacerujac kilkukrotnie wokol wody ;-)

A na majoweczke to miejsce idealne......
A kiedy rodzisz? Bo ja mam termin na 10 grudnia

A ja chociaż mam niedaleko bywam tam niezwykle rzadko:-( ale to dlatego ze mieszkam niedaleko lasu i na spacerki wybieram się właśnie tam.
Ale na makóweczkę jak najbardziej:-):-):-)
termin mam na 28 styczeń. Więc i tak na spotkano jeszcze za zimno więc wstępnie możemy sie umówić na jakiś kwiecień przy dobrej pogodzie:tak:

Ale mam koleżankę na cisowej co ma termin na początek grudnia. to chyba niedaleko od ciebie?

Niedaleko ;-) jakies 10 minut ;-) spacerkiem.
Czyli jestesmy umowione na kwietniowy spacerek z maluszkami ;-)

Twoja Kruszynka ma zamiar wyjsc w moje urodziny ;-)

Pozdrawiam mamy z Radomia. Ja mieszkałam na Ustroniu, ale od 12 lat mieszkam w Krakowie. Teraz już tam nawet nie mam rodziców. Mam natomiast teściów i kiedyś sie do nich wybierzemy, to sobie Radom odwiedzę. Dołączyłabym chętnie do Waszych planów majówkowych, bo mam dwie dziewczyny, Madzie, która ma już prawie 13 lat i Majeczkę, która urodziła się w lutym. Trzymam kciuki za Wasze maleństwa. Pozdrawiam.:-)

reklama
Pozdrawiam wszystkie mamy z Radomia i okolic.Ja mieszkam na osiedlu Ustronie.Termin porodu mam wyznaczony na 7 grudnia,więc już tuż tuż...

Do góry