reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

mamy z norwegii

Koniecznie musze dodac że gugula robi prawdziwy chlebek na zakwasie miałam okazje próbować go bo upiekła mi maleńki chlebek do święconki i był pycha :-)
No tak ja też słyszałam własnie że opieka nad ciężarną to zupełnie inna bajka niż w Pl jedyne co mnie przeraża to to ze pierwsza wizyta jest tak późno
Fiatuszek kiedy testuje????

I tym miłym akcentem mówię dobranoc:tak:

reklama
Witam wszystkich z rana :)
Nie wiem kiedy test zrobie myśle że w przyszłym tygodniu.
Moja Mayka wczoraj zrobiła 3 razy siku na ubikacje i juz myslałam że to przełom i wkońcu bedzie robiła siku na ubikacje, ale dzisiaj znowu w majtki cieżko jest ją nauczyc robienia na ubikacje :(.
Co do wypieków to super że robisz swój chlebek może przepis mi podasz? ! Ja tez co tydzień pieke jakies ciasto lub ciastka ale juz mi sie pomysły skonczyły. Sernik bym zjadła no ale sera tutaj nie ma :(

Ja również witam z rana :-)

Fiatuszek ja tez jakas obrotna się zrobiłam i ciągle cos piekę i pichcę,tylko dupa rośnie :baffled::baffled::baffled:a sernik sama bym zjadła,można zrobić samemu twaróg ale jeszcze nie robiłam podobno niema problemu z tym mlekiem żeby się zsiadło,gugula robiła na 100% więc może cos ci doradzi,bo sernik z tych małych pojemniczków to bankructwo by było :eek:
U nas też nocnikowa klapa,mała zrobiła tylko raz siusiu ale pocieszam się tym że już się nie boi siadac bo wczesniej strasznie się bała no i był problem,teraz siada ale cała ceremonia czytanie książek itp.no i widze jednak że jeszcze nie jest gotowa

Fiatuszek a może spróbujesz suwaczek zrobić?

Twoja ma dopiero 7 miesiecy ale słyszałam ze jak zacznie siadac to mozna juz uczyc, ale dla mnie to było za wcześnie i tak pół roku temu zaczynałam uczyc zobaczymy czy to coś da. Moja też się strasznie bała tak sie prężyła jak struna potrafiła sie wydłużyc :):):):) Na nocnik ani razu nie zrobiła tylko na ubikacje od razu kupiłam jej ten wkład no i teraz ostro sie za to biorę bo szkoda stracic taka okazje jak juz zaczeła.
Z tymi wypiekami masz racje tylko dupa rośnie, już sie zastanawiałam nad jakim fitnesem czy siłownią ale to jak okaże sie czy jestem w ciąży czy nie. :)

suwaczki mówisz a jak sie to robi ?

OOooo Przepraszam nie doczytałam tego roku :) już sobie poradziłam z suwaczkami. Tylko jedno pytanko to trzeba cały czas robic czy jakos sie to samo przesuwa ???

fiatuszek, maniulki cora ma wiecej niz 7 miesiecy :) rok i 7 :) ale moj tez nie chce na nocnik...probowalam go sadzac (sukces bo nie uciakal tylko siedzial) ale jak zachcialo mu sie siku, to wstawal i sikal na dywan, wiec zrecygnowalam :D nawet probowalam zakladac mu tetre,ale nawet jak sie zsikal, to nie przeszkadzalo mu to,ze ma mokro, wiec to tez okazalo sie bezskuteczne....chyba musimy poczekac jeszcze troche :)

a co do sernika, to potwierdzam,ze robilam, nawet sernik na twarogu samorobnym :)bardzo latwa sprawa z tym twarogiem....moge napisac jak robilam :)
Do duzego garnka wlewam 2 litry mleka (w zaleznosci od tego jak tluste mleko, tak tlusty twarog, ale polecam 3,9 %) i odstawiamy po prostu az skwasnieje (okolo 3-4 dni nawet) mozna szybciej dodajac np lyzke kwasnej smietany, wtedy szybciej sie zsiadzie...gotowe zsiadle mleko ma konsystencje jakby kisielu. No i jak juz mamy to gotowe, to wstawiamy to mleko na kuchnie i grzejemy na jak najmniejszym ogniu, co jakis czas mieszajac, ale bardzo delikatnie (moj maz ostatnio zamieszal za mocno i sie pogobily takie drobne suche grudki, wiec twarog strasznie suchy byl). wazne zeby nie zagotowac,bo tez sie wysuszy... z tych 2 litrow wychodzilo okolo 1/2 kg twarogu :)
kiedys robilam tez na skroty, i bralam 2 litry mleka, gotowalam, i jak sie zagotowalo, to wlewalam 1 litr kultury do tego,troche podgrzalam jeszcze i tez wychodzilo :)
ponoc mozna tez do mleka prebiotym wsypac,bo zawiera kwas mlekowy i przyspiesza kwasnienie mleka :)

A tak jeszcze co do cwiczen, maniula, dostaliscie moze informacje z basenu?w jakie dni i jaka cena moze? bo bym sobie chetnie pochodzila, zawsez to blizej niz do fosnavagu...

reklama
gugula nic jeszcze nie dostaliśmy,nawet nie wiem czy już jest woda ale pewnie na dniach coś przyjdzie jak wodę już wlali lub wleją
Fiatuszek a ty masz zapisane suwaczki w sygnaturze????jak tak to już nic nie robisz one codziennie same się zmieniają :-)i pojawiają przy każdym poscie

Do góry